6 pasi simpli pentru a elimina petele de cafea de pe covor

in Ghid Practic Casa

Te bucuri de o ceasca delicioasa de cafea si de cateva minute de relaxare si, in mod aproape inexplicabil, jumatate din ceasca ajunge pe covor? Ei bine, multa lume trece prin asta si, in general, nu stie sa actioneze corect pentru a preveni distrugerea covorului.

pasi simpli pentru a elimina petele de cafea de pe covor

Sursa foto: Shutterstock

In acest articol poti afla detalii utile despre cum sa previi formarea petei si cum sa o elimini, odata formata.

1. Actioneaza rapid

Daca vrei sa nu ai mari batai de cap cu indepartarea unor pete de cafea de pe covor , secretul este sa actionezi imediat, cu mult inainte ca aceasta sa se usuce. Foloseste prosoape de hartie sau o laveta deschisa la culoare pentru a tampona si a absorbi cat mai mult din lichidul varsat. Multumeste-te sa tamponezi, fara a freca - asta nu va face decat sa imbibe si mai profund pigmentii in fibrele covorului. De asemenea, ai grija sa tamponezi din exteriorul petei catre interior, pentru a evita ca aceasta sa se extinda.

2. Foloseste apa rece

Cel mai simplu este sa incerci sa diluezi resturile de cafea ramase pe covor si sa continui sa le absorbi cu ajutorul prosoapelor de hartie. Ia un burete ud si tamponeaza pata, apoi ia prosoape de hartie si absoarbe umezeala. Continua sa procedezi astfel pana la disparitia petei - nu ar trebui sa fie greu sau sa dureze mult, daca ai actionat imediat.

3. Foloseste sapun

Poti folosi sapun lichid sau detergent de vase, ambele usor diluate intr-o cantitate mica de apa. Tamponeaza pata cu amestecul, apoi lasa sa actioneze aproximativ o ora, avand grija sa nu se usuce in acest timp. Clateste cu putina apa, absoarbe din nou pana la uscare - ar trebui sa fie suficient pentru a scapa de pata.

4. Aplica o solutie de curatare

Daca ai o solutie de curatare speciala pentru covoare, foloseste-o conform recomandarilor. Daca nu ai la indemana asa ceva, pregateste-o singur din urmatoarele ingrediente pe care toata lumea le are in casa:

  • o lingura de sapun de vase;
  • o lingura de otet alb;
  • doua cescute de apa calda.

Foloseste o laveta curata sau un burete pentru a aplica amestecul pe pata, retinand in continuare recomandarea de a nu freca. Odata ce pata e bine acoperita, lasa sa actioneze cateva minute si apoi tamponeaza cu un prosop alb pana cand pata dispare.

Evita sa folosesti lavete colorate pentru a preveni transferul culorilor.

5. O pata veche? Apeleaza la apa calda

Uneori nu ai cum sa intervii imediat ce pata a fost facuta, situatie in care apa calda este cel mai bun prieten al tau. Aplica o cantitate mica de apa calda pe pata, dinspre exterior spre interior si tamponeaza apoi din nou, cu prosop de hartie. Repeta operatiunea, iar si iar, pana cand resturile de cafea sunt destul de diluate incat sa poata fi absorbite aproape integral.

6. Bicarbonatul de sodiu, un aliat de incredere

Bicarbonatul nu este util numai impotriva petelor de grasime, ci ?i a celor de cafea. Odat? ce ai apelat la pa?ii anteriori, presar? pe zona petei bicarbonat de sodiu, pe care il vei lasa sa actioneze pana la uscarea completa a fibrelor.

Odata ce zona e complet uscata - intre timp, e bine sa o protejezi astfel incat sa nu se calce pe ea - aspira bicarbonatul.

Aceste solutii simple sunt, in general, suficiente atunci cand petele sunt proaspete. In cazul petelor vechi, pe covoare din anumite materiale, e posibil ca ele sa nu fie suficiente. Intotdeauna exista solutia curatatoriei profesionale, care te poate salva, chiar daca nu e recomandat sa apelezi la serviciile acesteia mai des de 3 - 4 ori pe an pentru acelasi covor.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!