Designul japonez, minimalist prin excelenta - Top 6 reguli esentiale de amenajare

in Decoratiuni

Poporul japonez isi construieste viata pe baza unor principii clare, care graviteaza in jurul echilibrului, artei, elegantei si a frumusetii prin simplitate. Aceste reguli de viata se reflecta inclusiv in principiile specifice arhitecturii si designului japonez.

Design japonez

Care sunt elementele centrale care dau viata designului japonez?

Prin ce se aseamana cu stilul de amenajare minimalist?

  • Organizare prin folosirea eficienta a resurselor

Designul japonez pune accent pe simplitate, iar simplitatea presupune folosirea exclusiva a resurselor care ne sunt cu adevarat utile. Organizarea este cheia, iar eliminarea lucrurilor neimportante din spatiul nostru personal este ceea ce avem nevoie pentru a obtine un ambient aerisit si placut. Japonezii prefera cateva piese de mobilier cu rol esential sau care servesc simultan mai multor utilizari. De exemplu, fotoliile de masaj japoneze Fujiiryoki sunt multifunctionale, deoarece ofera confort atunci cand stai la televizor, citesti o carte sau cand lucrezi la laptop. Astfel, o singura piesa elibereaza locuinta de mobilier care ocupa inutil spatiul, creaza disconfort vizual si aduna praf.

Design japonez
  • Materialele naturale, o regula de aur

Folosirea materialelor naturale se numara printre preferintele designerilor japonezi. Materialele naturale, in forma lor bruta si fara motive decorative contureaza un design simplu si relaxant, completat printr-o cromatica intalnita la majoritatea elementelor din natura. Materialele predominante fiind lemnul, hartia de orez, piatra, inul, matasea sau bambusul.

  • Natura, sursa de inspiratie pentru alegerea cromaticii

Simplitatea nu se rezuma la limitarea numarului de obiecte care ocupa spatiul locuintei. Se refera de asemenea si la alegerea culorilor. Eleganta rezulta din alegeri simple, de la culori neutre, versatile si pana la materiale naturale si trainice. Atunci cand vine vorba de amenajari interioare, japonezii prefera nuantele clasice, usor de combinat, de la bej, maro, crem si pana la combinatii de alb-negru, gri-negru, bej-maro.

  • Contrastele mentin echilibrul

Designul japonez pune accent pe contraste care fac trecerea usoara de la o textura la alta. Drept dovada, in multe locuinte japoneze, covoarele cu textura bogata acopera podelele din lemn lucios, culori inchise sunt alternate cu tonuri mai deschise, piese robuste de mobilier precum fotoliile cu masaj de relaxare sunt imbinate cu piese din lemn lacuit, cu linii curbate, elegante. Daca aduci laolalta piese cu linii simple, drepte si altele cu linii rotunjite poti obtine un design contrastant cu totul deosebit.

In privinta culorilor, japonezii opteaza pentru contraste delicate, unde culorile mentionate anterior se impletesc cu tonuri de albastru, roz pastel, verde smarald, fildes sau ocru.

  • Lumina are o simbolistica aparte

Japonezii pun pret mult pe intimitate. De fapt, intimitatea este un element definitoriu pentru cultura japoneza, iar acest aspect se observa si in stilul de amenajare a spatiului personal, unde oamenii petrec cel mai mult timp din viata. Elementele decorative din hartie pentru pereti sunt vedetele locuintelor japonezilor. Acestea sunt puse subtil in valoare prin lumina naturala, precum si prin sursele de lumina obscura care subliniaza intimitatea ambientului. Lumina naturala nu patrunde direct in interior, ci este filtrata cu ajutorul peretilor din hartie, perdelelor de matase sau a jaluzelelor din bambus.

  • Accesoriile traditionale promoveaza intimitatea
Design japonez

Elemente decorative lucrate manual din ceramica, lampi din hartie, paturi si perne din lana, draperii orientale, vaze din sticla sau ceramica, panouri despartitoare, covoarele moi, obiectele decorative din sticla, lemn si piatra, plante inalte cu frunze mari lucioase sunt piesele centrale ale designului japonez.

Prin adoptarea regulilor japoneze in designul locuintei noastre ajungem practic sa ne amintim zi de zi de cateva principii esentiale pentru o viata sanatoasa: mentinerea legaturii cu natura, simplificarea stilului de viata prin eliminarea lucrurilor neimportante si concentrarea pe ceea ce ne aduce confort.

Sursa foto: unsplash.com, fujiiryoki.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!