Cate tipuri de vopsea lavabila exista si cum alegi varianta potrivita pentru exterior

in Ghid Practic Casa

Vopseaua lavabila este un amestec de pigmenti (dau culoare si protejeaza impotriva radiatiei solare), dispersii (polimeri si copolimeri cu molecula mare, precum poliacetatii de vinil sau rasinile), aditivi (rol in ameliorarea proprietatilor produsului), materiale de umplutura si substante cu proprietati speciale (antimucegai, antibacteriene) in solutie apoasa, a carei pelicula se formeaza prin evaporarea apei.

tipuri de vopsea lavabila pentru exterior

Sursa foto: https://unsplash.com/

Vopsea lavabila de exterior sau de interior?

Una dintre clasificarile frecvente imparte vopselele lavabile in:

 • vopsele lavabile pentru exterior - destinate lucrarilor de finisare exterioara, cu o rezistenta deosebita la influenta negativa a factorilor de mediu (radiatii UV, umezeala, intemperii, variatii de temperatura);
 • vopsele lavabile pentru interior - desi nu sunt la fel de rezistente, exceleaza la puterea de acoperire, aspect si grad inalt de lavabilitate.

In mod evident, fiecare tip de vopsea este creat pentru a face fata unui anumit tip de provocari. Astfel, lavabilele de exterior trebuie sa isi mentina proprietatile si culoarea pentru o perioada indelungata, chiar daca sunt expuse direct umezelii, frigului si radiatiilor UV. In schimb, lavabilele de interior trebuie sa ofere o rezistenta mai mare la spalari repetate, sa isi pastreze culoarea in timp si sa ofere o minima protectie impotriva mucegaiului si a bacteriilor.

Cat de rezistenta la spalare trebuie sa fie o vopsea lavabila?

Vopselele semilavabile nu sunt foarte rezistente la actiunea apei, existand chiar riscul deteriorarii culorii daca spalarile sunt repetate; cele lavabile sunt mate si au un grad de rezistenta mult mai ridicat la spalari succesive. Exista si varianta vopselelor superlavabile, utilizate in special la finisajele interioare si care exceleaza prin rezistenta deosebita la spalare, aderenta buna la suport, gradul de acoperire ridicat si uscarea rapida, fara pete.

Pentru vopsirea la exterior, principalul criteriu in alegerea vopselei ideale nu este rezistenta la spalare, ci rezistenta la influenta negativa a factorilor de mediu. Vopselele de exterior pe baza de apa sunt preferate pentru majoritatea lucrarilor de acest tip, datorita timpului de uscare foarte mic (aproximativ 5-6 ore). In unele situatii, cum ar fi vopsirea suprafetelor din metal sau lemn, ori a unor arii foarte patate, opteaza pentru vopsele pe baza de ulei, chiar daca timpul de uscare poate depasi chiar 24 de ore.

Proprietati speciale

Vopselele lavabile se remarca si prin proprietatile speciale sau compusii adaugati, care le fac pretabile pentru diferite suprafete si situatii.

De exemplu, vopselele antimucegai, antibacteriene si antiigrasie sunt contin, printre altele, componente biocide cu eliberare graduala, capabile sa previna formarea in timp si in conditii favorabile a mucegaiului sau a igrasiei. Aceste lavabile sunt destinate in special interioarelor (mai ales bailor si bucatariilor, ale caror suprafete tind sa devina medii propice pentru dezvoltarea florei bacteriene); exista si vopsele lavabile pentru exterior cu proprietati antimucegai.

Pentru interioarele in care prezenta bacteriilor trebuie sa fie cat mai limitata cu putinta, poti utiliza vopsele lavabile cu ioni de argint; pentru un grad de protectie ridicat la murdarire, patare si spalare repetata, alege vopselele care contin latex si/sau teflon. Teflonul previne degradarea culorii (ingalbenirea) si ofera o protectie foarte buna contra intemperiilor.

Criteriile pentru alegerea vopselei lavabile de exterior

O vopsea lavabila de calitate pentru exterior trebuie sa aiba caracteristici specifice:

 • rezistenta la radiatiile UV;
 • rezistenta la schimbarile de regim termic;
 • rezistenta la intemperii;
 • rezistenta la umezeala;
 • rezistenta la spalare;
 • acoperire buna-minim 10 mp/l;
 • aplicare in doua straturi-atentie, vopseaua lavabila NU SE DILUEAZA!
 • minima protectie contra deteriorarilor superficiale-zgarieturi, lovituri usoare;
 • proprietati antifungice - mai ales in zonele cu umiditate ridicata.

Alegerea vopselei lavabile potrivite iti ofera posibilitatea de a realiza lucrari exceptionale de renovare a suprafetelor exterioare ale casei, cu exceptia acoperisului, a suprafetelor vitrate si a elementelor de tamplarie. Cu ajutorul unui produs de calitate, rezultatul final va impresiona prin aspectul impecabil, rezistenta la intemperii si la radiatiile solare.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Arta gradinaritului

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!