Ce nu stiai despre mancarea de caini

in Recomandari

In ciuda a ceea ce se poate crede, industria hranei pentru animalele de companie exista de multa vreme. Inceputa in Anglia de catre un american, are deja o istorie de peste un secol si jumatate care ne arata prima versiune a hranei pentru caini din industrie ca fiind sub forma unor biscuiti.

mancare de caini.jpg

Sursa foto: https://www.piqsels.com/

Acestia de la bun inceput au avut un continut din cereale din grau, legume dar si carne, fiind necesari pentru hrana cainilor care insoteau stapanii lor pe vasele ce strabateau drumul intre America si Europa.

Cei peste 150 de ani de cercetare si evolutie nutritionala in domeniul hranei pentru animale au ajutat la imbunatatirea vietii animalului de companie. intr-o varietate incredibila a produselor dedicate alimentatiei animalelor existenta azi, ne confruntam cu o eticheta nutritionala pentru hrana cainelui care devine din ce in ce mai greu de descifrat. Conceputa pentru a oferi informatiile de care ai nevoie cu privire la ingrediente, nivelurile de nutrienti si adecvarea nutritionala, de multe ori aceasta eticheta devine greu de decodat pentru intelesul comun al oamenilor proprietari de animale de companie. Astfel ca mancarea de caini poate fi caracterizata de unele aspecte despre care nu stiai pana acum nimic si pe care ti le voi prezenta in randurile care urmeaza.

Hrana cruda este superioara celei preparate din comert

A existat pentru multa vreme conceptia potrivit careia hrana cruda oferita cainilor nu reprezinta o dieta buna pentru ei, in principal datorita faptului ca are un continut nutritional mai greu de evaluat dar si datorita riscului ca acest tip de hrana sa se poata deteriora mai rapid si sa provoace anumite boli patrupedului. insa unele studii de data mai recenta au aratat chiar contrariul acestei teorii. S-a evaluat sanatatea unor caini hraniti cu alimente preparate din comert, cu cea a cainilor hraniti cu alimente crude, pe perioada intregii lor vieti. Concluzia a fost ca animalele hranite cu alimente procesate au dezvoltat in timp ce inaintau in varsta anumite probleme de sanatate degenerative, pe cand cainii alimentati cu hrana cruda au ramas sanatosi intreaga viata. Recomandarea ar fi ca in hrana cainelui sa existe o alternanta si un bun echilibru al acestor doua tipuri de alimentatie.

"Primul ingredient" nu are de fapt cea mai mare pondere

Ai auzit probabil de cata importanta se da acestui termen de "primul ingredient", datorita faptului ca primul ingredient mentionat pe eticheta produsului este si cel mai mult utilizat in compozitie, iar in dreptul acestuia se situeaza deseori carnea ca fiind cea mai mult folosita in hrana comerciala, acest tip de proteina fiind alimentul de baza al animalelor de companie. La o cercetare ceva mai atenta insa lucrurile nu stau asa. Conform studiilor stiintifice carnea are in compozitie 75% apa, asa incat daca aceasta ar fi complet deshidratata ponderea carnii ar fi mult mai mica si situata pe eticheta pe un loc sensibil mai jos. Faina de carne in schimb, daca este pusa pe lista pe primul loc, ar arata faptul ca intr-adevar carnea este utilizata cel mai mult in continut, deoarece aceasta faina reprezinta proteina din care este eliminata aproape toata cantitatea de apa si grasimi. Atentie insa! "Faina" de carne poate include inadecvat uneori niste subproduse de origine animala cum ar fi sange, pene sau carcase.

Mancarea etichetata "naturala" nu este lipsita de gluten sau amidon

Este un gen de eroare pe care o facem adesea si in privinta alimentelor destinate consumului uman. Specificatia "naturala" este inselatoare si de multe ori doar una generica. De aceea va trebui sa fii foarte atent la eticheta si sa o parcurgi complet, daca chiar nu iti doresti sa ai parte de ingrediente ca glutenul sau amidonul. Pentru ca inclusiv acest tip de mancare etichetat astfel contine asemenea elemente. Rareori se includ in compozitie cereale care nu au in compozitie gluten, ci doar fibre si minerale cum ar fi hrisca sau quinoa. Iar in ce priveste amidonul, acesta ajuta foarte mult la legarea propriu-zisa a mancarii, fiind mai dificil de preparat un produs pentru animale fara acest ingredient.

Cainii nu sunt satui sa manance acelasi lucru in fiecare zi

Spre deosebire cazul oamenilor, animalele noastre de companie nu au nevoie de varietate. Este chiar bine sa manance acelasi lucru timp indelungat. Odata ce ai gasit produse care ii priesc si functioneaza bine, este bine sa pastrezi aceasta dieta pentru cainele tau. A schimba dieta prin tipuri sau marci diferite poate duce la imbolnavirea cainelui. Daca vei fi nevoit sa schimbi totusi alimentatia, din diferite motive, va trebui sa o faci treptat, pe parcursul a cateva zile, schimband masurile progresiv intre hrana veche si cea noua.

Hrana umeda nu este cea mai buna din comert

Este foarte populara credinta conform careia hrana umeda, gasita de obicei in conserve, este cea mai indicata sau mai sanatoasa pentru patrupedul tau. De fapt anumite cercetari aprofundate au aratat ca acest tip de hrana creste nivelul colesterolului rau si al grasimilor, dar in primul rand - ceea ce se stia de mult timp - hrana umeda creeaza probleme pentru sanatatea dentara a cainelui. Aceasta prin compozitia ei este predispusa sa se lipeasca de dintii cainelui, ducand la acumularea alimentelor in zona dentara, iar apoi cauzand o serie de probleme in timp. Pe langa aceasta, provoaca permanent o respiratie urat mirositoare, de care nu poti scapa decat introducand, cel putin alternativ, hrana uscata in alimentatie, care va ajuta la curatarea danturii cainelui tau.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!