Top 5 metode de reducere a riscului bolilor cardiovasculare

in Recomandari

Bolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces la nivel global, 4 din 5 decese fiind cauzate de accidente vasculare cerebrale sau de infarct, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii. [1]

metode de reducere a riscului bolilor cardiovasculare

Sursa foto: https://pixabay.com/

Dieta nesanatoasa, sedentarismul, consumul de alcool si fumatul reprezinta factorii cei mai importanti care pot duce la aparitia bolilor cardiace si a accidentului vascular cerebral. Acestea nu apar brusc ci au si manifestari care anunta intr-un fel viitorul nedorit. Este vorba despre hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol, supraponderabilitatea sau obezitatea.

Deoarece in Romania bolile cardiovasculare au fost responsabile pentru 58% dintre decesele anului 2017 [2], in continuarea acestui articol vom mentiona cateva strategii care ar putea ajuta la reducerea riscului acestor boli; prevenirea este mult mai usor de realizat decat tratarea afectiunilor in sine.

5 strategii de luat in considerare

Chiar daca anumiti factori de risc nu pot fi evitati ?varsta, genul si istoricul familial?, exista insa numeroase alte schimbari care pot fi facute pentru a reduce probabilitate de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare. Iata, asadar, ce ar trebui sa faci pentru o viata mai sanatoasa.

Renunta la fumat

Conform unui studiu publicat in 2020 [3], fumatul reprezinta cauza principala de imbolnavire care poate fi prevenita. Acest viciu creste rata de mortalitate indiferent de boala si are un rol important in aparitia afectiunilor cardiovasculare aterosclerotice.

Mai mult decat atat, acelasi studiu a mentionat ca mortalitatea asociata cu bolile cardiovasculare este mai ridicata in randul persoanelor fumatoare de gen feminin decat in randul celor de gen masculin, femeile fumatoare prezentand si un risc cu 25% mai mare de dezvoltare a bolii coronariene.

Axeaza-te pe o dieta echilibrata si sanatoasa

Conform unui studiu publicat in 2018 [4], dieta nu are doar un rol in prevenirea deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, aceasta fiind importanta si in gestionarea altor factori de risc cum ar fi greutatea corporala, hipertensiunea sau diabetul.

Evitarea alimentelor procesate, a celor bogate in sare, zahar si grasimi si axarea pe legume, fructe, cereale integrale, nuci si surse sanatoase de proteine, poate avea un efect benefic atat in ceea ce priveste sanatatea generala cat si riscul redus de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Fa exercitii fizice regulat

Exercitiile fizice reprezinta un element important in mentinerea unei inimi sanatoase prin scaderea tensiunii arteriale, mentinerea unei greutati corporale normale, scaderea nivelului de colesterol si reducerea stresului.

Efectuarea regulata a exercitiilor care implica mai multe grupe de muschi - fie mersul pe jos, inotul sau yoga - poate reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si poate imbunatati atat sanatatea generala cat si calitatea vietii.

Deoarece, fiecare caz este diferit, este recomandata apelarea la un medic pentru a primi un plan personalizat de exercitii. Acesta va lua in considerare fiecare aspect al persoanei in cauza, de la greutate la nivel de activitate, varsta, prezenta altor afectiuni etc.

Incearca sa ai un somn de calitate

Somnul redus sau intrerupt poate creste riscul de aparitie a hipertensiunii, a obezitatii si a diabetului, toate acestea marind, la randul lor, riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Avand in vedere ca majoritatea adultilor necesita aproximativ 7 ore de somn pe noapte, obtinerea acestui numar de ore ar putea reduce probabilitatea de aparitie a anumitor complicatii.

Daca somnul corespunzator nu poate fi obtinut din diferite motive, este recomandata apelarea la medici specialisti. Acestia pot recomanda una sau mai multe optiuni terapeutice: tratamente medicamentoase, terapii sau schimbari ale stilului de viata, etc.

Fa un control regulat al inimii

La fel ca orice alte teste si analize efectuate regulat, controlul inimii ar trebui sa fie si el luat in considerare. In acest fel, medicul va observa din timp posibilele riscuri sau complicatii care ar putea exista, putand recomanda astfel schimbarile necesare inainte ca afectiunile sa apara.

Pentru a obtine teste de diagnostic sau tratament in Romania, persoanele interesate pot apela la centrele ARES din toata tara sau la oricare alte spitale sau clinici specializate din apropiere.

Referinte:

1. "Cardiovascular Diseases." World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1.

2. "Cardiovascular Diseases Statistics." Cardiovascular Diseases Statistics - Statistics Explained, ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Cardiovascular_diseases_statistics.

3. Gallucci, Giuseppina, et al. "Cardiovascular Risk of Smoking and Benefits of Smoking Cessation." Journal of Thoracic Disease, AME Publishing Company, July 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7399440/.

4. Casas, Rosa, et al. "Nutrition and Cardiovascular Health." International Journal of Molecular Sciences, MDPI, Dec. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320919/.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!