Ce este auditul de mediu si de ce este important in orice business?

in Case ecologice

Auditul de mediu este un instrument cu ajutorul caruia se masoara efectele activitatilor unei companii asupra mediului inconjurator. Scopul auditului este acela de a contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului si de a intelege mai bine modul in care activitatea companiei contribuie la acest impact.

Auditul de mediu

In principiu, rezultatele oferite de un audit de mediu sunt urmatoarele:

  • Se obtine o analiza clara asupra activitatii economice si a modului in care aceasta impacteaza mediul inconjurator;
  • Se investigheaza potentialele probleme si se incearca intelegerea naturii acestora;
  • Se identifica toate sursele de poluare;
  • Se cauta solutii care sa reduca poluarea si solutii prin care deseurile sa fie eliminate in siguranta;

Auditul de mediu poate fi util in foarte multe sectoare, insa sectorul industrial este cel care necesita cel mai mult o audiere atenta, deoarece este cel care produce o cantitate foarte mare de deseuri si de poluare.

Colaborarea cu un auditor de mediu, obligatie legislativa si morala in acelasi timp

Auditul de mediu nu reprezinta o cerinta legislativa in sine, insa este un instrument princ are se poate identifica gradul de conformare cu legislatia de mediu in vigoare. Legislatia din domeniu este una destul de stricta iar amenzile aplicate celor care nu o respecta pot fi considerabila. Din acest motiv, auditul de mediu poate fi considerat obligatoriu, mai ales in cadrul companiilor care produc multe deseuri.

Evident, pentru foarte multi administratori de companii auditul de mediu trebuie sa fie o obligatie morala, dat fiind faptul ca poate contribui la minimizarea impactului pe care activitatea companiei il are asupra mediului.

Cum se desfasoara un audit de mediu?

In cadrul unui audit de mediu se verifica amplasamentul deseurilor, documentele detinute de companie ( contracte de colectare, autorizatii de mediu etc.), se analizeaza tipul de deseuri generate si se verifica legislatia in vigoare privind aceste deseuri.

Dupa o verificare atenta, se cauta cele mai bune solutii pentru colectarea selectiva si pentru minimizarea gradului de poluarea.

Ultimul pas este realizarea unui raport de audit si a unui plan de prevenire si reducere a deseurilor.

De ce este atat de importanta protectia mediului inconjurator?

Pentru ca impactul pe care il avem asupra planetei este din ce in ce mai mare, iar calitatea vietii pe care o traim, atat noi, cat si toate celelalte specii, este pusa in pericol. Protectia mediului trebuie sa fie privita ca o mostenire lasata generatiilor viitoare si trebuie sa ocupe un loc important in preocuparea fiecaruia dintre noi, in conditiile in care echilibrul natural este deosebit de fragil.

Ideea de protectie a mediului a aparut abia din secolul al XIX, insa o miscare concreta pentru sustinerea ei s-a nascut abia in secolul XX, atunci cand oamenii au realizat ca impactul anumitor activitati este urias asupra mediului.

Astazi, conceptul de protectie a mediului este destul de bine conturat si se bazeaza pe mai multe masuri pe care oricine trebuie sa le ia:

  • Colectarea separata a deseurilor;
  • Utilizarea energiei alternative;
  • Inlocuirea obiectelor din plastic cu obiecte ce pot fi folosite pe termen lung;

Evitarea aruncarii in natura a deseurilor.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!