Importanta tehnologiei in agricultura: 4 beneficii pentru administratorii de terenuri

in Ghid Practic Gradina

Traim in secolul XXI, iar tehnologiile moderne au ajuns la un nivel pe care putini si-l puteau imagina in urma cu 20 de ani. Progresele tehnologice se pot vedea in fiecare domeniu, iar agricultura nu face exceptie, fiind unul dintre sectoarele care au evoluat considerabil, datorita tehnologiei.

tehnologiei in agricultura

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Lucrarile agricole au ramas aceleasi din cele mai vechi timpuri, insa tehnologiile moderne le fac mult mai precise, mai eficiente si scurteaza considerabil timpul de executie. In sprijinul celor afirmate mai sus, prezentam cateva exemple de tehnologii avansate folosite in agricultura, si beneficiile pe care acestea le ofera.

Utilajele ghidate prin GPS

Atunci cand se efectueaza araturi sau alte lucrari pe suprafete intinse, pentru conducatorii utilajelor poate fi dificil sa parcurga distanta de la un capat la altul al lotului, in linie dreapta. Poti astfel sa ai surpriza ca dupa ce ti-ai procurat piese de plug la preturi avantajoase si ai pus utilajul la punct, sa constati ca aratura nu a iesit asa cum trebuie, pentru ca brazdele nu urmeaza o linie dreapta. Cu un tractor dotat cu un sistem de ghidare prin GPS nu vei avea astfel de probleme, pentru ca acesta se va conduce singur pe drumul cel mai drept intre doua puncte date. Trebuie sa introduci doar in computerul utilajului distanta intre cele doua puncte, iar GPS-ul va ghida utilajul in linie dreapta de la punctul de plecare la cel de destinatie. Mai mult de atat, va putea trasa si linii paralele cu aceasta, astfel incat lucrarile efectuate sa iasa perfect.

Diagnosticarea de la distanta

Nimic nu este mai neplacut pentru un fermier decat sa ii ramana utilajul in pana pe camp, in plina campanie agricola. Pana la sosirea unui mecanic si pana la finalizarea reparatiilor se poate pierde timp pretios, iar asta inseamna intarzierea lucrarilor. Cu un utilaj dotat cu sistem de comunicare si diagnosticare de la distanta, o astfel de problema poate fi rezolvata mai usor, direct in camp. Dispozitivul este dotat cu un sistem de apelare telefonica, prin intermediul caruia intra in legatura cu dealerul sau direct cu producatorul, iar specialistii acestuia vor putea investiga utilajul de la distanta, stabilind astfel sursa problemei. Unele dintre defectiuni pot fi chiar remediate de la distanta, iar in alte cazuri fermierul primeste asistenta de la specialist pentru a rezolva singur problema.

Folosirea dronelor

Dronele sunt folosite din ce in ce mai des in agricultura, fiind foarte eficiente in supravegherea terenurilor, masurarea suprafetelor si administrarea de tratamente fitosanitare. Acestea sunt controlate de la sol prin intermediul unui computer, putand primi diferite comenzi pentru anumite actiuni. Astfel, cu ajutorul unei drone, terenul cultivat poate fi analizat aerian, identificandu-se zonele in care este nevoie de interventie. Mai mult, prin sistemul de operare, dronele pot calcula cu precizie cantitatea de ingrasaminte sau substante fitosanitare necesara pe fiecare metru patrat, iar aceste date le vor folosi cand sunt programate sa imprastie aceste substante. Tratamentele de erbicidare, insecticidele si fungicidele administrate din aer cu ajutorul dronelor sunt mai eficiente decat in cazul in care se folosesc metodele conventionale de stropire.

Utilizarea senzorilor de sol si umiditate

O alta tehnologie care ii ajuta mult pe fermieri o reprezinta senzorii instalati in loturile cultivate, care masoara nivelul de azot si umiditatea din sol. Datele colectate sunt transmise cu regularitate prin intermediul unei aplicatii, iar atunci cand valorile scad, se transmit alerte pentru a interveni cu ingrasaminte si irigatii. In acest mod, costurile cu resursele sunt diminuate, pentru ca ingrasamintele vor fi administrate doar cand este cazul si doar in locurile in care este nevoie. In mod similar se reduc si costurile generate de utilizarea sistemelor de irigatii.

Investitiile in astfel de tehnologii pot parea costisitoare la prima vedere, insa beneficiile justifica fiecare leu cheltuit.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!