Cum folosesc o suflanta cu aer cald?

in Ghid Practic Casa

Suflanta aer cald, cunoscuta si ca pistol cu aer cald se dovedeste o unealta extrem de utila atunci cand ai de indepartat stratul vechi de vopsea (reconditionarea usilor, de exemplu), pentru a incalzi local diverse aplicatii (indepartarea tapetului, a autocolantelor, curatarea gratarului), pentru a indoi conducte de plastic, pentru ceruirea suprafetelor schiurilor. Partea buna e ca o astfel de unealta se poate folosi atat pentru suprafete din lemn, cat si pentru suprafete din metal. Daca e nevoie totusi de caldura multa pe o suprafata mare, mai ales la exterior, se folosesc arzatoarele cu gaz.

Suflante cu aer cald

Sursa foto

Nu stii sa folosesti o suflanta cu aer cald? Nu iti face griji, urmeaza pasii de mai jos si o sa ai rezultate garantate:

  • astepti cateva secunde sa se incalzeaza aerul si abia apoi apropii suflanta de suprafata de pe care vrei sa indepartezi vopseaua;
  • cand vopseaua veche se incalzeaste ea incepe sa se umfle, asta insemna ca suflanta si-a facut treaba. Acum e momentul sa iei un spaclu si sa razuiesti vopseaua pe care vrei sa o indepartezi;
  • e posibil sa fie nevoie sa repeti de cateva ori operatiunea, in functie de cat de gros e stratul de vopsea care trebuie curatat.

De ce sa dau banii pe o suflanta cand pot sa folosesc smirghel?

In cazul in care te intrebi de ce sa investesti bani intr-o astfel de scula electrica avand in vedere ca poti sa executi operatiunea de indepartare a vopselei si cu banalul smirghel, raspunsul e cat se poate de simplu: salvezi timp pretios si te scuteste de un efort foarte mare.

Chiar daca in teorie te poti ajuta de spaclu si smirghel e imposibil sa obtii aceleasi rezultate pe care le-ai obtine cu o suflanta cu aer cald pentru ca, de cele mai multe ori, vopseaua este veche si intarita.

Inainte sa achizitionezi o suflanta cu aer cald e bine sa cauti mai multe modele, in functie de brand (DeWalt va fi intotdeauna mai scump decat Raider, de exemplu), clasa de utilizare (care se poate traduce si prin cat de des sau la ce tip de lucrari o sa o folosesti) si caracteristici tehnice. Printre cele mai importante caracteristici tehnice se numara: puterea, temperatura maxima si daca se poate regla temperatura, daca are afisaj digital si daca are accesorii incluse (duze pentru diverse aplicatii).

O alta unealta pe care e bine sa o ai in atelierul de acasa este flexul cu baterii, cunoscut si ca polizor unghiular cu acumulator. Daca il iei doar pentru lucrari mici in jurul casei nu are rost sa investesti foarte multi bani si poti sa iti ceva din gama semi-profesionala si un diametru exterior al discului de 125 mm. Cu discul potrivit, poti sa folosesti polizorul unghiular ca sa tai materiale dure (metal, gresie, ceramica), sa nivelezi sau sa ajustezi suprafata unui material prin slefuire etc. Trebuie sa mai fii atent la puterea acumulatorilor compatibili, majoritatea functioneaza cu acumulatori de 12 V si 18 V, recomandarea ar fi sa alegi un polizor cu acumulatori de 18 V ca sa il folosesti un timp mai indelungat fara sa reincarci acumulatorul. O alta recomandare ar fi, ca atunci cand te hotarasti sa iti achizitionezi scule cu acumulatori, sa fie de la acelasi brand si din aceeasi clasa de tensiune ca sa poti sa folosesti acelasi acumulator cu mai multe scule: bormasina, fierastrau, suflanta, polizor, rindea de mana etc.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!