Cele mai des intalnite tipuri de drujbe si sfaturi pentru utilizare

in Ghid Practic Gradina

Atunci cand ai cunostinte despre utilizarea in siguranta, o drujba este cea mai buna solutie pentru numeroase proiecte pe care le poti face in jurul casei. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti drujbe ieftine pentru acasa si sa tii cont de modelele pe care ti le prezentam, dar si de instructiunile de utilizare.

Tipuri de drujbe

Sursa foto

Drujbe pe lant cu combustibil

Acestea tind sa taie rapid si foarte drept. Viteza mare a lantului necesita o presiune mai mica din partea utilizatorului pentru a efectua taieturi drepte in comparatie cu unele modele electrice de putere mai mica, ceea ce o alegere buna pentru proiecte complexe si grele, inclusiv pentru taierea copacilor. Dar majoritatea sunt mai grele si mai zgomotoase decat versiunile electrice. De asemenea, necesita alimentarea cu combustibil si o intretinere regulata a filtrului de aer si a bujiei motorului. Aceste drujbe emit gaze de esapament. La fel ca toate uneltele cu gaz, drujbele cu combustibil produc monoxid de carbon potential mortal, deci nu ar trebui sa le folosesti niciodata in interior.

Drujbe electrice

Cele mai multe drujbe electrice au un cablu de alimentare plug-in si costa mai putin decat modelele alimentate cu gaz. De obicei, cantaresc mai putin si toate pornesc fara efort. Dar viteza lor mai mica de taiere le limiteaza la sarcini mai usoare, cum ar fi modelarea gardurilor vii sau taierea ocazionala a unui copac mic. Cablul lor de alimentare te va tine legat de cea mai apropiata priza electrica. De asemenea, vei avea nevoie de un cablu prelungitor pentru a obtine intensitatea necesara pentru performante optime.

Drujbe electrice fara fir

Aceste drujbe functioneaza cu baterie si nu necesita un cablu de alimentare. Costa cam la fel ca cele pe gaz, iar cele mai recente teste arata ca performanta lor poate fi la fel de buna - uneori mai buna - decat cea a unui model pe gaz de dimensiuni mici. Durata de functionare este determinata de tensiunea si bateriei, dar cele mai multe modele functioneaza 30 pana la 40 de minute de taiere semi-continua la o singura incarcare si au nevoie de aproximativ 60 de minute pentru a reincarca bateria. Aceste drujbe au suficienta putere pentru a taia ramurile mari ale copacilor si chiar copacii mici. Daca ai alte echipamente de exterior alimentate cu baterii, ar trebui sa iei in considerare cumpararea unei drujbe de la acelasi brand - bateriile sunt de obicei interschimbabile.

Sfaturi pentru utilizarea drujbei in siguranta

Nu trebuie sa vezi filme de groaza pentru a te teme de drujbe. Aceste instrumente formidabile sunt implicate in peste 27.000 de accidente anual, potrivit studiilor. Cele mai frecvente leziuni sunt taieturile, in special la nivelul bratelor si picioarelor, dar unele dintre cele mai grave leziuni apar atunci cand lantul ferastraului se blocheaza si se intoarce spre pieptul si capul operatorului. Drujbele au acum garantii, inclusiv o frana automata a lantului, care sunt concepute pentru a reduce pericolul de recul. Dar chiar daca ai un model complet, cu caracteristici de siguranta, trebuie sa iti iei cateva masuri de siguranta.

Atentie la vestimentatie

Asigura-te ca ai o vestimentatie confortabila si cizme de lucru rezistente, de preferinta din otel. Mainile si picioarele ar trebui sa fie protejate cu dispozitive speciale care sa nu permita trecerea lamei. De asemenea, ar trebui sa utilizezi o casca. Vei avea nevoie de protectie auditiva, deoarece practic toate drujbele, inclusiv modelele electrice, depasesc nivelul de 85 de decibeli la care pot aparea leziuni auditive.

Atentie la pornirea drujbei

Drujbele cu combustibil au in general un mod de siguranta pentru a fi tinute la pornire astfel incat sa nu te accidentezi. Drujba nu se tine la nivelul umerilor si al capului. Daca trebuie sa tai deasupra inaltimii umerilor, utilizeaza un disc electric sau lucreaza cu un specialist.

Intretinerea este importanta

Intretinerea este, de asemenea, un factor important in siguranta de utilizare a drujbei. Un lant care este ascutit, tensionat si uleiat in mod corespunzator, accelereaza taierea si ajuta la prevenirea reculului, reducand in acelasi timp uzura lantului. Un lant prea slab poate de asemenea sa alunece de pe lama si poate genera accidente grave.

Nu uita de emisii

In timp ce majoritatea leziunilor asociate cu ferastraul cu lant sunt taieturi si amputari, toate instrumentele pe benzina produc monoxid de carbon, un gaz incolor, inodor, care este potential fatal. Nu folosi niciodata un instrument pe combustibili fosili in interior sau in orice spatiu inchis.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

SITE NIKYDECOR

Pret: 290,00 Lei

De la NIKY DECOR

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!