in Financiar
Achizitia unui locuinte este o investitie importanta, care presupune din partea oricui un efort financiar semnificativ, indiferent de situatia materiala. Inainte de a incheia tranzactia, trebuie facuta o analiza amanuntita a tuturor posibilitatilor, cu punerea in balanta a avantajelor si dezavantajelor, iar mai presus de toate trebuie sa se tina cont de toate aspectele financiare. Aceasta, pentru ca pretul locuintei este doar unul dintre costurile pe care trebuie sa le suporti - ce-i drept, cel mai semnificativ dintre ele - pe langa asta fiind posibil sa mai ai de achitat si alte cheltuieli.
Daca te pregatesti sa-ti cumperi o locuinta in viitorul apropiat, iata care sunt principalele aspecte financiare de care trebuie sa tii cont inainte de a semna contractul.
Cu spuneam mai sus, pretul pe care trebuie sa il platesti pentru locuinta este cea mai importanta si costisitoare cheltuiala pe care trebuie sa o suporte oricine isi cumpara o casa noua.
De cele mai multe ori, pretul cerut de proprietar este in euro, iar daca nu dispui de suma respectiva in valuta europeana, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa consulti cursul valutar BNR pentru a calcula care ar fi costul in lei.
Daca dispui de suma necesara si ai ajuns la o intelegere cu proprietarul, lucrurile se rezolva mult mai simplu, dar in caz contrar vei avea nevoie de un credit, iar in aceasta situatie intra in ecuatie un alt aspect important, mentionat la punctul urmator.
Daca iti faci un credit pentru locuinta, pretul pe care il vei plati in final va fi mai mare decat costul casei sau apartamentului, pentru ca se adauga dobanzile pe care le vei plati bancii. In acest caz, trebuie sa iti faci calcule mai amanuntite, pentru a vedea daca poti plati ratele pana la incheierea perioadei de creditare. Tine seama de faptul ca imprumutul este unul pe termen lung, iar in aceasta perioada ar putea interveni situatii neprevazute asa ca e nevoie de o analiza foarte atenta a acestui aspect.
Inainte de a cumpara o locuinta, este bine sa stii si care vor fi cheltuielile pe care le vei avea de achitat lunar cu intretinerea si plata utilitatilor. Acest aspect este si mai important, in cazul in care iti faci un credit pentru locuinta, intrucat trebuie sa scazi aceste cheltuieli din venitul lunar, pentru a vedea cati bani iti mai raman pentru plata ratelor.
O locuinta veche, sau - cum se mai spune - "la mana a doua", este intotdeauna mai ieftina decat una noua, iar daca ai optat pentru o astfel de varianta, este esential sa te asiguri ca proprietarul de la care cumperi si-a achitat toate datoriile in ceea ce priveste plata intretinerii si a utilitatilor. In acest sens, verifica tabelul pe care asociatiile de proprietari il afiseaza de obicei la parterul blocului pentru a vedea daca apartamentul are restante la intretinere.
De asemenea, solicita-i proprietarului dovada ultimelor plati la utilitati, pentru ca altfel risti ca, odata cu locuinta, sa cumperi si datoriile neachitate.
Este foarte posibil ca odata ce ai achizitionat noua locuinta sa doresti sa faci unele schimbari, mai ales daca este vorba de o locuinta veche, iar stilul fostului proprietar nu este pe gustul tau. Pentru asta, trebuie sa faci o inspectie amanuntita a locuintei si sa iti notezi modificarile pe care ai dori sa le faci.
Dupa aceea, fa un calcul al costurilor materialelor si lucrarilor de executie, iar in functie de asta vei vedea daca achizitia locuintei este una convenabila sau este cazul sa cauti altceva.
Avand in vedere toate aceste aspecte, vei sti exact care sunt costurile reale pe care le presupune achizitia unei locuinte si nu vei fi luat prin surprindere atunci cand vor aparea cheltuieli pe care nu le-ai luat in calcul.