Cum se configureaza corect sistemul home cinema?

in Ghid Practic Casa

Cu un sistem home cinema iti poti transforma pe rand sufrageria in sala de concerte, cinematograf sau arena sportiva, bucurandu-te de calitatea sunetului livrat de difuzoarele performante. Insa pentru a desavarsi experienta auditiva, ansamblul de boxe al sistemului home cinema trebuie instalat si aranjat astfel incat sa livreze sunetul dorit.

Configurare sistem home cinema

Sursa foto

Daca achizitionezi sistemul pentru a urmari cu precadere filme, un pachet de 5 sau 7 difuzoare este de preferat, pentru a realiza o atmosfera de tip "surround". Altfel, daca iti doresti un home cinema pentru a asculta muzica, numarul boxelor nu este atat de important; mai degraba ar trebui sa te orientezi catre doua difuzoare de calitate, cum ar fi boxele amplificate de la Bang & Olufsen.

Mai jos vei gasi cativa pasi pentru a configura sistemul in mod corect si economisind timp.

1. Pozitionarea difuzoarelor

Pentru a te bucura de sunet de calitate, este indicat sa amplasezi boxele intr-o anumita configuratie in camera. De exemplu, boxele frontale trebuie pozitionate la stanga si la dreapta televizorului, la o oarecare distanta. Difuzorul central si subwoofer-ul ar trebui puse pe peretele din fata, de preferat sub sau langa televizor. Pentru ca sunetul sa se auda din toate directiile, este indicat sa amplasezi difuzoarele laterale in spatele sau in lateralul incaperii.

2. Conectarea sistemului home cinema

Un sistem home cinema se poate conecta la televizor si la un player media cu sau fara ajutorul unui receiver. Acesta reprezinta punctul de comanda al tuturor operatiunilor ulterioare privitoare la sunet, iar daca tii la ideea de sunet de calitate, ar trebui sa utilizezi un receiver.

Va trebui sa conectezi media playerul, receiverul si televizorul intre ele conform indicatiilor produselor, iar daca nu folosesti un receiver, vei conecta sistemul de difuzoare direct la TV.

3. Oprirea tuturor dispozitivelor

Este indicat sa scoti din functiune receiverul, televizorul si difuzoarele pe durata montajului, in vederea reducerii riscului de electrocutare. Repune aparatele in functiune abia atunci cand vei testa conexiunea.

4. Conectarea cablurilor HDMI

Cablurile HDMI (High-Definition Multimedia Interface) pot transmite atat semnal audio, cat si video, inlocuind vechile cabluri RCA cu trei mufe. Orice televizor cu functie HD ar trebui sa aiba port HDMI, dar daca acest lucru nu se intampla, poti utiliza un cablu adaptor.

Conecteaza media playerul si receiverul printr-un cablu HDMI. In cazul in care receiverul tau nu are functie home theater, ci doar audio, va trebui sa realizezi direct conexiunea intre media player si televizor.

5. Conectarea receiverului la TV

Tot cu ajutorul unui cablu HDMI vei face conexiunea receiverului la televizor. In functie de portul in care faci conexiunea, vei selecta ulterior intrarea din telecomanda. Sistemele recente home theater se pot conecta wireless.

6. Testarea conexiunii

Porneste playerul media, televizorul si receiverul si selecteaza intrarea corecta din telecomanda. Pentru a sti daca playerul media functioneaza, conecteaza-l direct la TV, fara a mai conecta receiverul.

7. Conectarea difuzoarelor la receiver

Acest pas va dura cel mai mult. Dupa ce ai raspandit difuzoarele in camera, fiecare pe pozitia sa, desfasoara firele pana la receiver si conecteaza-le. S-ar putea sa fii nevoit sa faci manual conexiunea, introducand firul negru in iesirea de culoare neagra a receiverului, iar pe cel rosu in iesirea rosie.

Conecteaza prima data cele doua boxe frontale si asigura-te ca functioneaza. Apoi continua cu restul, avand in vedere ca iesirile receiverului sunt de obicei etichetate in functie de difuzorul in care va fi trimis sunetul.

8. Ascunderea firelor

Imediat dupa ce ai conectat toate difuzoarele este indicat sa ascunzi cablurile din motive estetice si de siguranta. Daca firele traverseaza pragul usii, ar fi bine sa le prinzi cu o bagheta fixata in dusumea, altfel risti sa te impiedici.

9. Reglarea nivelului de sunet

Pana sa te bucuri de filmele favorite mai ai un singur pas, anume reglajul audio. Trebuie sa faci acest lucru deoarece mai mult ca sigur nu ai toate obiectele dispuse simetric in incapere, ceea ce inseamna ca va exista un dezechilibru la nivelul sunetului. Pentru a sincroniza toate boxele sunt necesare cateva probe, pana ce difuzoarele se vor auzi la acelasi volum.

Asadar, dupa ce ai parcurs toti acesti pasi te poti bucura de filme si muzica la adevarata lor valoare. Citeste insa si manualul de utilizare al produsului, deoarece acesta contine informatii specifice modelului achizitionat.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!