Superstitii si obiceiuri de iarna

in Diverse

Perioada sarbatorilor de iarna nu inseamna doar momente magice petrecute alaturi de familie si de prieteni, ci si nenumaratele superstitii si obiceiuri pe care le au romanii, indiferent de regiunea tarii. Multe dintre obiceiurile si superstitiile respective au o legatura directa cu Craciunul, sarbatoare crestina celebrata in fiecare an, pe 25 decembrie.

Superstitii si obiceiuri de iarna

Sursa foto: shutterstock.com

Ca sa te pregatesti asa cum trebuie pentru cea mai importanta sarbatoare a finalului de an nu este suficient sa iti cumperi decoratiuni de Craciun, sa iti cureti casa, sa iei cadouri si sa pregatesti salata de boeuf, ci este obligatoriu sa iei in calcul si superstiile si obieceiurile din aceasta perioada. Descopera cateva dintre cele mai importante superstitii si obiceiuri de iarna care au legatura cu Craciunul.

Superstitii si obiceiuri de iarna: casele din Maramures trebuie sa fie luminate

Cetele de colindatori din Maramures intra sa ureze doar oamenilor care au casele luminate si portile deschise. Se considera ca familiile care nu au casele pregatite sa-i intampine pe colindatori se fac de rusine.

Superstitii si obiceiuri de iarna: in ziua de Craciun nu se da cu matura

Una dintre superstitiile intalnite in mai multe zone din tara este ca in ziua de Craciun nu se da cu matura in casa. In caz contrar, cel sau cea care da cu matura nu o sa aiba spor in munca.

Superstitii si obiceiuri de iarna: in Moldova se pastreaza lumina

Una dintre cele mai importante traditii de Craciun din regiunea Moldovei este pastrarea luminii. Oamenii aprind un foc si incearca sa-l intretina cat mai mult. Traditia este in legatura directa cu solstitiul de iarna, care are loc in jurul datei de 21 decembrie. Solstitiul de iarna reprezinta noaptea cea mai lunga si ziua cea mai scurta. Indiferent daca esti din Moldova sau nu, poti sa "pastrezi" si tu lumina cumparand una sau mai multe lanterne de pe altex.ro, website-ul cele mai importante companii electroIT din Romania.

Superstitii si obiceiuri de iarna: ursitii din vis

Tot in regiunea Moldovei, se crede ca fetele care pun la ferestrele caselor lor parte din preparatele culinare pentru masa de Craciun isi vor afla ursitii in vis.

Superstitii si obiceiuri de iarna: oamenii si oile

In cazul in care in casa unui proprietar de oi intra un barbat in Ajunul Craciunului, mieii oilor vor fi berbeci. In scenariul in care pragul locuintei va fi trecut de o femeie, oile vor fata numai mioare.

Superstitii si obiceiuri de iarna: Maramuresul si Jocul Mosilor

Cei care ies la colindat de Ajun in Maramures iau, la finalul urarilor, niste biciuri, cu care trosnesc pe strazi. Colindatorii maramureseni isi acopera fetele cu masti realizate din blana de cornute si bat la usile oamenilor ca sa le ureze de bine si, de asemenea, sa-i sperie.

Superstitii si obiceiuri de iarna: casele din Moldova se decoreaza cu diverse plante

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Moldova implica decorarea caselor cu tot felul de plante frumos mirositoare, precum maghiranul si busuiocul.

Superstitii si obiceiuri de iarna: oltenii scormonesc in foc

Oamenii care locuiesc in Oltenia obisnuiesc ca, in Ajunul Craciunului, sa scormoneasca in foc. Mai exact, se strang in jurul unui foc si, cu ajutorul unui bat, rascolesc printre lemnele care ard. In timp ce scormonesc in foc, oamenii spun o poezie. Respectiva poezie pare sa fie o "formula magica" pentru belsug si sanatate in gospodarie.

Superstitii si obiceiuri de iarna: baia de Craciun

Potrivit altei superstitii din perioada sarbatorilor de iarna, o femeie care face baie in ziua de Craciun va ramane curata intregul an urmator.

Superstitii si obiceiuri de iarna: cerul si roadele

Se spune ca daca ziua de Craciun vine cu un cer senin, anul viitor va fi roditor.

Superstitii si obiceiuri de iarna: norocul si crengutele de vasc

Ai grija sa ai in casa si cateva crengute de vasc. Daca te prinde Craciunul fara vasc in locuinta, o sa ai parte numai de nefericiri in anul urmator.

Superstitii si obiceiuri de iarna: fara pantofi noi

O alta superstitie legata de noroc si Craciun sugereaza ca vei avea ghinion daca o sa porti pantofi noi pe 25 decembrie.

Sursa: ALTEX

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Promotii mobila Elvila

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!