Aragaz sau cuptor incorporabil?

in Diverse

Cand te decizi sa achizitionezi electrocasnice noi pentru bucatarie, o modalitate isteata este sa te orientezi dupa spatiu, buget, stilul pe care vrei sa il adopti si, bineinteles, cat timp petreci gatind. Care sunt diferentele majore in materie de pret, consum, aspect si libertate de amplasare intre un aragaz si un cuptor incorporabil, eventual insotit de o plita? In cele ce urmeaza iti prezentam caracteristicile fiecarui tip de electrocasnic pentru gatit, ca sa alegi ce este mai bun pentru tine.

Aragazul, traditie si accesibilitate

Un aragaz independent, convenabil atat pentru bucatariile mici, cat si pentru cele mai spatioase, combina zona de gatit (cel mai adesea cu 4 arzatoare) cu un cuptor. Este versatil, se curata usor si nu necesita interventii la amplasare.

Vei alege materialul (email sau inox) nu numai ca aspect, ci si in functie de cat de practic este. Inoxul arata foarte bine, insa se curata mai greu. Designul simplu sau atractiv se reflecta adesea in pret. Totodata, un model cu dimensiune mai mare (deci si capacitate mai mare) este, de regula, mai scump.

Daca in trecut aragazul necesita doar conectare la teava de gaz sau, in lipsa acesteia, la o butelie, in prezent exista trei tipuri de aragazuri, in functie de modalitatea de aprindere:

  • Cu aprindere pe gaz;
  • Cu aprindere mixta;
  • Cu aprindere electrica.

Diferentele se reflecta in pretul final al modelului si in consum. Daca obisnuiesti sa gatesti des si iti place sa petreci mult timp in bucatarie, atunci varianta de aragaz cu aprindere pe gaz este cea mai buna optiune. Orienteaza-te dupa modele mai mari, cu o capacitate mai mare a cuptorului si chiar varianta de cuptor dublu in cazul in care vrei sa faci cantitati considerabile sau mai multe feluri de mancare concomitent.

Un aragaz alimentat cu gaz nu are nevoie de timp pentru incalzire, iar pe el poti aseza orice tip de material fara risc de zgariere a suprafetei. In plus, temperatura produsa este extrem de mare.

Un aragaz tipic poate avea 3 sau 4 arzatoare la nivelul plitei, desi exista si modele cu 5-6 ochiuri. Cuptorul integrat poate avea sau nu rotisor, iar geamul simplu sau dublu al usii cuptorului reflecta nivelul de siguranta.

Functiile asociate unui aragaz nu sunt foarte variate, insa majoritatea modelelor includ functia de iluminat, cea de timer si functia de aprindere electrica automata. In general acestea nu reprezinta criterii eliminatorii in alegerea modelului de aragaz pe care il vei folosi in urmatorii ani, insa pot fi optiuni care fac diferenta intre variante asemanatoare.

Aragazul electric va gati mai repede, suprafata neteda a plitei este mai usor de curatat, iar temperatura se ajusteaza foarte simplu. Modelele de acest tip se incadreaza intr-un interval de preturi mai mari.

Aragaz sau cuptor incorporabil

Sursa foto: shutterstock.com

Cuptor incorporabil, design modern si versatilitate in amplasare

Daca iti doresti o bucatarie cu aspect mai luxos si majoritatea electrocasnicelor sunt integrate in mobila, cuptorul incorporabil este o alegere implicita. Marele avantaj al unui astfel de aparat este ca se poate amplasa si la nivelul umerilor, integrat perfect in design-ul bucatariei, astfel incat iti va fi mai usor sa bagi sau sa scoti vase din cuptor.

Ca si in cazul aragazurilor, cuptoarele incorporabile pot fi pe gaz sau electrice. Majoritatea modelelor sunt insa din a doua categorie. Ele se achizitioneaza, de cele mai multe ori, alaturi de o plita incorporabila, insa nu este necesar sa fie amplasate in imediata apropiere.

Cei care achizitioneaza un cuptor incorporabil pe gaz se tem, adesea, de o factura mai mare la electricitate. Insa consumul de energie pentru gatit se reduce la circa 10% din totalul energiei utilizate in casa.

In cazul in care doresti ca electrocasnicele pentru gatit sa aiba tipuri diferite de alimentare (gaz versus electric), cuptorul incorporabil si o plita, distincte, sunt cea mai buna alegere. Astfel, vei folosi mai des plita pe gaz pentru gatit (consum mai ieftin decat varianta electrica) si vei utiliza cuptorul incorporabil electric si pentru incalzire rapida in detrimentul unui cuptor cu microunde.

Incorporabilele inseamna, prin insusi tipicul lor, integrare intr-un design modern si adaptabilitate la spatiul bucatariei.

Pretul unui cuptor incorporabil poate incepe de la 550 de lei (in cazul reducerilor periodice la Altex), iar daca iti doresti sa achizitionezi si o plita incorporabila, bugetul minim necesar pentru aceasta este de 300 de lei.

Astfel, daca reduci alegerea dintre un aragaz si un cuptor incorporabil insotit de o plita la nivel de buget, va trebui sa cantaresti foarte bine alte aspecte, pentru ca preturile sunt asemanatoare.

Indiferent care va fi alegerea ta, iti recomandam sa insotesti orice aparat de gatit de o hota, astfel incat ai grija de peretii si de aerul din bucataria ta in orice anotimp!

Sursa: ALTEX

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!