Cum se congeleaza legumele si fructele pentru iarna?

in Ghid Practic Casa

Iarna nu este cel mai bogat anotimp din punct de vedere al fructelor si legumelor pe care le poti gasi la piata, insa organismul are nevoie de vitamine si minerale in sezonul rece, poate chiar mai mult decat in alte perioade. Ca sa te asiguri ca ai la indemana alimente gustoase si pline de prospetime, fara sa cheltuiesti o avere pe produse din import sau de sera, alege cea mai simpla solutie: congelarea.

Cum se congeleaza legumele si fructele

Sursa foto: shutterstock.com

Nu vei avea nevoie de foarte multe lucruri: fructele si legumele dorite, putin timp si putina pricepere, un frigider sau o lada frigorifica de calitate si, bineinteles, trucurile perfecte pentru a te asigura ca totul merge ca la carte.

Ce avantaje are congelarea

Prin acest procedeu deloc complicat, vei descoperi ca alimentele isi pastreaza calitatea pentru un timp indelungat, astfel incat sa te poti bucura tot anul de produse sanatoase la un pret convenabil si un gust superior fata de ce gasesti la supermarket in afara sezonului.

Fata de conservare, congelarea e mult mai rapida si simpla si nu se realizeaza cu acid citric, sare sau conservanti, deci este si mai sanatoasa. Specialistii spun ca atat timp cat alegi aceasta metoda, vei prelungi fara probleme termenul de garantie, pastrand totodata calitatile nutritive si gustul produselor pentru o vreme indelungata.

Exista si cazuri in care legumele si fructele congelate sunt mai sanatoase decat cele proaspete, iar asta se intampla pentru ca, fata de un produs perisabil care sta cateva zile in frigider sau camara si isi pierde astfel o parte din vitamine si proprietatile nutritive, produsele congelate sunt inghetate imediat si isi pastreaza substantele benefice.

Ce produse poti congeal

Ca legume, cel mai bine vor rezista in frigider mazarea, fasolea verde, ardeii, rosiile, gogosarii, vinetele, dovleceii si dovleacul, conopida, varza, broccoli, prazul, porumbul si ciupercile. De asemenea, poti congela verdeturi si plante precum patrunjel, busuioc, cimbru, rozmarin sau marar.

Din punct de vedere al fructelor, poti congela fara griji mure, afine, visine, cirese, catina, merisoare, zmeura, caise, piersici, capsune, struguri (doar boabele), corcoduse, mere, pere si gutui.

De ce ai nevoie inainte de a te apuca de congelare

Evident, primul si cel mai important este locul in care se vor pastra produsele. Asigura-te ca ai la dispozitie mediul perfect: un frigider cu congelator functional sau o combina frigorifica in perfecta stare, fiindca nu ai vrea sa ai surprize si sa te trezesti ca tot ce ai pus la pastrat s-a stricat.

Curata bine congelatorul inainte sa te apuci de treaba, avand grija sa nu folosesti detergent de vase sau alte substante asemanatoare, fiindca acestea pot genera vapori daunatori organismului.

Achizitioneaza caserole si pungi de plastic, astfel incat sa ai in ce depozita alimentele. Ar fi ideal sa faci rost si de etichete, pentru a nota ce ai pus in fiecare pachet - iti vei multumi cand cauti ceva anume si ti se pare ca pachetele seamana intre ele.

Fa-ti un mic "plan de bataie": la ce vei folosi fructele si legumele congelate? De exemplu, daca stii ca vei avea nevoie mai ales de zarzavat pentru ciorbe, vei folosi probabil mai mult pungute, in care vei pune produsele marunt tocate. Daca pui fructe deoparte pentru o prajitura, poti aseza cantitatea necesara intr-un recipient, fara a fi cazul sa congelezi pungi sau cutii separate.

Cumpara fructele si legumele in sezonul lor, atunci cand le vei gasi la un nivel maxim de prospetime. Alege-le pe cele coapte si sanatoase, excluzand orice e strivit sau batut si nu astepta foarte mult dupa ce le-ai cumparat - congeleaza-le cat mai rapid.

Cum se congeleaza legumele si fructele

Sursa foto: shutterstock.com

Cum decurge congelarea fructelor

Spala bine fructele si usuca-le cu un servetel sau un prosop de hartie. Apuca-te apoi sa scoti samburii unde e cazul si sa tai fructele mari in bucatele. Daca ai de congelat fructe mici - afine, mure, zmeura - nu e nevoie sa le mai tai. Pentru fructele de padure poti sa treci peste pasul spalarii, intrucat acestea sunt foarte sensibile si se pot deteriora. Le poti pune fie in pungi, fie in caserole, tinand cont de cantitatile pe care le vei utiliza ulterior: nu e bine sa decongelezi si sa recongelezi produsele, asa ca e recomandat sa ai la dispozitie strict cat vei folosi.

Inchide cat mai bine caserolele sau pungile, astfel incat aerul sa nu patrunda la alimente. Poti utiliza, eventual, un aparat de vidat.

Daca ai nevoie de fructe separate, care sa nu se lipeasca una de alta, le poti aseza in prima instanta pe o tava in congelator, rasfirate, avand grija sa pui sub ele hartie de copt. Odata ce ingheata, le poti pune in pungi sau cutii.

Cum congelezi legumele

Si aici va fi nevoie sa le speli si sa le usuci bine, astfel incat sa nu ramana pe ele stropi de apa. Majoritatea trebuie in prealabil fierte cateva minute - in special rosiile, fasolea, porumbul, morcovii, vinetele, dovleceii si mazarea pastai - pentru a te asigura ca isi vor pastra nutrientii si aspectul. Odata ce le scoti din apa fierbinte, spala-le cu apa rece si usuca-le.

Vinetele pot fi congelate si coapte - vor fi perfecte pentru o salata delicioasa. In cazul verdetii, nu este recomandata fierberea, ci doar spalarea si uscarea. Intinde verdeata pe o hartie pentru a se usca bine inainte de a o congela.

Cand vine vorba de portionare, alege varianta potrivita pentru ceea ce vei gati - daca vrei sa pui legumele in ciorba, rade-le sau taie-le in bucati foarte mici si pune-le separat, in functie de cat zarzavat stii ca vei consuma atunci cand gatesti. Daca vrei sa congelezi si condimente - de exemplu rozmarin, cimbru sau busuioc, le poti toca, urmand ca apoi sa le pui in tavita pentru gheata si sa umpli spatiul ramas cu ulei de masline, obtinand cuburi concentrate si delicioase.

Inchide ermetic pungile si cutiile cu legume, pentru a te asigura ca acestea isi pastreaza prospetimea.

In final, nu uita sa lasi putin spatiu intre pachete, deoarece acestea isi vor mari volumul prin inghetare. Consuma ceea ce ai congelat in cel mult un an-un an si jumatate, pentru a beneficia de produse proaspete si gustoase.

Sursa: ALTEX

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Baie

DULAP BAIE MODERN, FINISAJ ALB-MOLID

Pret: 255,00 LEI 185,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!