in Financiar
Becul este un element indispensabil in luminarea casei tale. Probabil ca a trecut ceva timp de cand ai cumparat un bec si ai fost pus in situatia de a alege intre un bec halogen si unul led. Asta ne arata ca tehnologia a atins si zona becurilor, punandu-si amprenta in mod special asupra consumului de energie, formei si culorii sale.
Avand in vedere aceste schimbari v-am pregatit un scurt ghid care sa ofere informatiile necesare si totodata sa va ghidam in gasirea becului potrivit nevoilor dumneavoastra.
Exista 3 tipuri diferite de tehnologii de iluminare pentru becuri, dupa cum urmeaza:
Becurile Led fac parte din categoria de becuri economice si rentabile pe o perioada lunga de timp. Tehnologia LED exista in mai multe forme, de exemplu, in aparate cum ar fi televizoare, telefoane si calculatoare, dar acum s-a cimentat cu adevarat locul sau ca tehnologia numarul unu pentru iluminatul casei.
Becurile LED prezinta o serie de avantaje, dupa cum urmeaza:
Philips vine cu o gama variata de becuri LED si de curand au creat becurile LED Philips SceneSwitch, care iti ofera mai multe tipuri de lumina fara a fi nevoit sa inlocuiesti becul. Acestea functioneaza cu intrerupatorul deja existent. Daca doresti sa incerci un asemenea bec iti recomandam Bec Led Philips SSW, din clasa energetica A, cu o putere de 60W si 3 clase de culoare.
Daca esti adeptul becurilor LED iti mai recomandam becurile Philips Cristal A60, cu o putere de 60W, putere reglabila sau varianta Philips Cristal A60, cu o putere mai scazuta, de 40W, in functie de spatiul pe care doriti sa-l luminati.
Sunt cunoscute sub numele de becuri fluorescente compacte, fiind adesea denumite becuri "economice". Utilizarea acestor becuri prezinta o serie de avantaje precum:
Un dezavantaj ar fi faptul ca sunt mai mari si nu pot fi potrivite pentru toate corpurile de iluminat.
Aceasta tehnologie a fost dezvoltata de la becurile cu lumina reflectorizanta si farurile de masina, folosind un gaz pentru a produce o lumina mai puternica din cauza tensiunii reduse, fiind cunoscute si sub denumirea de becuri gaz. Desi acestea prezinta costuri ridicate de functionare, doar 20% fata de cele incandescente si au o durata de viata relativ scurta (aproximativ 2000 ore) au si o serie de parti bune cum ar fi:
Alte aspect importante de care trebuie sa tii cont in momentul achizitionarii unui bec sunt listate mai jos, dupa cum urmeaza:
Soclul este partea de jos a becului, care asigura alimentarea electrica si ca becul este tinut in pozitia corecta. In momentul achizitionarii unui bec trebuie sa va asigurati ca becul se potriveste cu corpul de iluminat.
1. Forma clasica este cea mai obisnuita forma pe care o veti gasi in casa dumneavoastra, potrivita pentru o varietate de corpuri de iluminat.
2. Forma lumanare este utilizata ca element decorative pentru lustre, fiind bune pentru spatii mai mici, cum ar fi aplice usoare de perete.
3. Forma reflector este utilizata in mod obisnuit in spot-uri sau proiectoare. Acestea sunt acoperite cu un material reflectorizant care directioneaza lumina cu putin umbre.
4. Forma spirala este conceputa ca inlocuitor pentru vechiul bec incandescent, fiind utilizata pentru becurile economice.
Luminozitatea becului este masurata prin lumeni (lm). Aceasta informatie se regaseste pe ambalajul produsului. Cu cat numarul lumenilor este mai mare cu atat lumina este mai puternica. La becurile traditionale se folosea watt (w) pentru exprimarea luminozitatii, insa acum puterea este exprimata in lumeni. Becurile variaza intre o luminozitate foarte scazuta de 100 lm si o luminozitate extrem de puternica de 8550 lm. Cele mai des intalnite sunt cele cu o putere care variaza intre 200 si 1.000 lm.
Exista 2 categorii de becuri: dimabile si non-dimabile. Becuri dimabile sunt acele becuri care iti permit sa te joci cu gradul de iluminare. Astfel, in bucatarie, se poate folosi o iluminare mai stralucitoare cand gatiti si in momentul in care va asezati la masa se poate diminua,
pentru o atmosfera relaxanta. Nu toate becurile sunt compatibile cu un intrerupator dimabil:
1) Tehnologia LED este disponibila in versiuni dimabile si non-dimabile si poate fi utilizat fie cu sau fara un comutator dimabil.
2) Becurile fluorescente compacte (CFL) sunt, in general, non-dimable.
3) Becurile halogen pot fi utilizate atat pe comutatoarele dimabile, cat si pe cele non-dimabile.
Becurile pot oferi variante diferite ale temperaturii de culoare, care sunt masurate in grade Kelvin (K). Temperatura de culoare a luminii va permite sa creati diferite stari de spirit. Becurile cu valoare redusa a numarului de Kelvin ofera o lumina calda, galbena pentru o atmosfera confortabila, in timp ce becurile cu o valoare mai mare a temperaturii de culoare produc lumina rece, albastra, care este mai energizanta.
In concluzie, alegerea becului pentru locuinta ta este foarte importanta, deoarece iti va influenta starea si totodata va contribui la diminuarea facturii tale lunare. Incurajam utilizarea responsabila a energiei electrice si alegerea becurilor economice LED si te asteptam pe site-ul nostru altex.ro pentru a vedea intreaga gama de becuri economice si a gasi variantele potrivite tie!
Sursa: ALTEX