Rate direct la dezvoltator - ce inseamna si cum sa beneficiezi de ele

in Financiar

Tot mai multi romani cauta solutii avantajoase pentru achizitionarea unei locuinte. Pe langa obisnuitele credite ipotecare sau credit imobiliar prin programul Prima Casa, exista si o alta solutie avantajoasa pentru persoanele care nu vor sa incheie un contract cu banca. Iata ce presupun ratele la dezvoltator, care sunt avantajele, dar si riscurile la care te supui.

Rate direct la dezvoltator

Sursa foto

Rate direct la dezvoltator - ce trebuie sa stii despre locuintele cumparate in rate

Cumpararea unei locuinte cu plata in rate pare a fi solutia cea mai profitabila pentru tot mai multe persoane. Ratele sunt acceptabile, mai ales ca sunt calculate in functie de venit, iar titulatura de proprietar al apartamentului este de nepretuit. Plata in rate direct la dezvoltator este o solutie atractiva pentru multi cumparatori, mai ales pentru persoanele care nu vor sa gandeasca la un imprumut pe 30 de ani de la banca. Insa, trebuie sa stii de la inceput faptul ca aceasta solutie nu este tocmai accesibila oricui deoarece avansul este mult mai mare decat in cazul oricarui alt imprumut, la fel si ratele lunare.

Rate direct la dezvoltator inseamna sa inchei un contract, pentru cumpararea unei locuinte, intre 2 si 12 ani, perioada poate varia in functie de dezvoltator. Asa numitul credit nu presupune alte comisioane si nici dobanzi, in final, costul finantarii ajunge sa fie mai mic decat la orice alta banca comerciala. Gandit pe termen lung, rata direct de la dezvoltator inseamna o economisire a costurilor, mai ales in comparatie cu un credit bancar, care se poate intinde pe 30 de ani. Apartamentele vandute prin ratele direct de la dezvoltator ii asigura dezvoltatorului un flux continuu de bani, cu care poate sustine si alte lucrari.

Locuintele cumparate prin rate la dezvoltator pot fi cumparate chiar si in stadiu de proiect, mai ales daca iti gasesti locuinta mult visata. Decizia presupune un timp de gandire mai mare decat in cazul unui credit pentru Prima Casa, spre exemplu, datorita faptului ca la mijloc exista mult mai multi bani de dat in prima faza. Ratele direct la dezvoltator pot ajunge si la o suma de 1.000 de euro lunar.

Avanatajul major al acestora este faptul ca esti proprietar definitiv, cu acte in regula, intr-un timp mai scurt si mai ales faptul ca pe toata durata creditului nu se schimba suma ratei.

Exista, insa, si un dezavantaj pe care trebuie sa il stii, iar acesta tine cont in primull rand de partea financiara. Ratele lunare pot depasi chiar si 500 de euro lunar, o suma destul de mare, daca ne raportam la un salariu minim pe economie.

De asemenea, este important de stiut faptul ca, daca dezvoltatorul intra in faliment, iar acest lucru nu este exclus, atunci risti sa pierzi avansul pe care l-ai platit inainte. Se negociaza clauze contractuale intre ambele parti si este precizat care sunt cauzele la care cumparatorul se supune in caz de neplata al ratelor. De obicei, este platita lipsa de folosinta a locuintei, dar si alte daune pentru perioada in care casa a fost locuita.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Arta gradinaritului

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Living

COLTAR PIELE PALMER

Pret: 8740,00 Lei

De la MOB&DECO

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!