Amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni nu este deloc o misiune usoara. Pe langa functionalitate, bucataria trebuie sa fie si spatiul bine organizat din punct de vedere estetic. Spatiile mici pot fi si elegante atunci cand procesul de amenajare are in vedere cateva repere utile. Iata ce sa ai in vedere cand amenajezi bucataria din apartament
Mobilier de bucatarie functional. Fiind un spatiu mic, incearca sa ti-l compartimentezi cat mai eficient. Incearca sa gasesti o utilitate pentru fiecare corp de mobilier si sa alegi rafturi, sertare pozitionate cat mai inteligent. Pentru o bucatarie mica poti incerca o mobila pe comanda pentru ca furnizorul incearca sa iti eficientizeze fiecare spatiu util. Pentru masa si scaune incearca sa alegi o nuanta cat mai deschisa pentru a reflecta lumina, dar si pentru a da senzatia unui spatiu mai mare din punct de vedere vizual. Din punct de vedere al costurilor, nu intotdeauna pretul cel mai mare explica si o calitate superioara. Poti gasi scaune bucatarie ieftine, care sa corespuna perfect nevoilor tale, mai ales din punct de vedere al spatiului.
Alege culorile mobilierului intr-o nuanta deschisa. Este de preferat ca si nuanta peretilor sa fie una cat mai deschisa, pentru a lumina din punct de vedere vizual spatiul. Pentru mobilier, incearca sa mizezi tot pe o nuanta deschisa si de preferat intr-o singura culoare. Nuantele deschise reflecta lumina si dau senzatia unui spatiu mai luminos.
Tipul potrivit de pardoseala. In spatiile mici nu ai diversitate in alegeri. Pentru pardoseala nu este recomandat sa alegi placi ceramice de dimensiuni mari deoarece vor micsora si mai mult spatiul. Incearca sa montezi placi de dimensiuni cat mai mici, atat pentru gresie, cat si pentru faianta. Din punct de vedere al rezistentei, materialul trebuie sa se adapteze conditiilor, sa nu se deterioreze intr-un timp scurt, respectiv sa nu se pateze usor sau sa se crape.
Accesorizarea si atentia la detalii. Alegerea accesoriilor potrivite poate aduce un plus de valoare imaginii bucatariei. Chiar daca este un spatiu mic, detaliile pot completa intr-un mod elegant intreg design-ul bucatariei. Poti monta rafturi suplimentare si practice in locurile pe care oricum nu le foloseai. Incearca sa iti faci spatiul cat mai atractiv din punct de vedere vizual, accesorizandu-l cu plante naturale, tablouri, fotografii, orice te inspira si iti imbunatateste starea de spirit.
Alegerea electrocasnicelor. Nu opta pentru o multime de aparate electrocasnice si mai ales de mari dimensiuni. Incearca sa iti iei o aparatura multifunctionala, care sa iti fie de ajutor in mai multe preparate culinare, dar si care nu ocupa mult spatiu. Se gasesc si aparate care se dezmembreaza si se depoziteaza, daca nu vrei sa le pastrezi la vedere. Adapteaza-ti spatiul in functie de nevoi si incearca sa gasesti o modalitate prin care sa incorporezi electrocasnicele in interiorul mobilierului. In felul acesta bucataria va arata mult mai ordonata.