Cum se monteaza si care sunt avantajele spalierilor de vie

in Ghid Practic Gradina

Spalierii sunt folositi cel mai des in domeniul agricullturii, acolo unde sunt cunoscuti ca si elemente ajutatoare pentru dezvoltarea optima a vitei de vie. Sunt o solutie eficienta pentru orice soi de vita de vie, indiferent de forma si greutate.

Avantajele spalierilor de vie

Sursa foto

Sunt spalieri de vie metalici, din beton si din lemn si sunt legati intre ei cu sarma rezistenta, fiecare avand propriul rol in cadrul plantatiei.

Cum se monteaza si care sunt avantajele spalierilor de vie

Spalierii metalici se realizeaza din tabla zincata la cald si sunt special conceputi pentru suportul vitei de vie, pentru a forma o traiectorie dreapta si cat mai corecta, care sa ajute la dezvoltarea fructelor. Sunt disponibile doua tipuri de spalieri: de capat si fruntasi, ambele au rol de stabilitate, insa asezarea lor pe teren este diferita. De exemplu, spalierii de margine ajuta o aranjare optima a retelei de fire, in timp ce spalierii mijlocasi sustin greutate vitei de vie, dar asigura in acelasi timp intinderea corecta a firelor de sarma. Spalierii de capat sunt montati cu rolul de a oferi stabilitate si rezistenta pe termen lung.

Nu sunt grei, iar acest aspect le permite sa fie mutati usor dintr-un loc in altul, acolo unde este necesar. Sunt o solutie avantajoasa si datorita costurilor reduse, orice deteriorare care apare, poate fi remediata fara costuri prea mari suplimentare.

Spalierii de vie sunt conceputi pentru a permite atat o culegere mecanica a strugurilor, cat si una manuala, daca este cazul. Distanta dintre fiecare plantatie si rand in parte fiind una optima.

Avantajul major al spalierilor de vie este rezistenta ridicata, de pana la 30 de ani, putand fi refolositi de la an la an.

Cum se monteaza. Spalierii de vie se monteaza prin ingropare, foarte usor, daca stam sa ne gandim ca propria greutate a unui spalier este redusa. Este nevoie de o suprafata dreapta, intinsa, acolo unde, printr-o apasare verticala se ingroapa un spalier, fara sa fie nevoie de o alta groapa in jur. Primii se monteaza spalierii de capat, ulterior fiind nevoie sa se monteze spalierii intermediari, in interiorul fiecarui rand.

Este recomandata o distanta intre fiecare stalp de aproximativ 5 metri pentru a permite o crestere optima si o adancime de 400 de milimetri si nu necesita o fundatie din beton.

Gaurile spalierului de unde se prinde sarma sunt facute din 10 in 10 cm si au forma literei H. Ultimul spalier din capat are un sistem format din trei elemente care poarta denumirea de: ancora, grila si cablu si are rolul de a fixa mult mai bine tot sistemul de spalieri de pe tot randul.

Asa ca, pe langa rolul important de crestere a productiei de struguri, spalieri sunt un real ajutor si pentru o dezvoltare corecta datorita sarmelor montate intre spalierii intermediari.

Daca alegi intregul sistem de palisare, respectiv spalieri, sarma si celelalte accesorii te vei bucura de o cultura bogata mult mai repede, care va fi cu mult mai bogata de la an la an.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!