de Marcel Buciuman in Ghid Practic Casa
Cu totii intampinam vara cu bucurie gandindu-ne la zilele de concediu sau la excursiile de la final de saptamana. Pentru multi insa vara inseamna si disconfortul provocat de perioadele caniculare cand si calitatea somnului are mult de suferit, mai ales daca esti predispus la insomnii.
Foto: John Lautner
Si, pentru ca nu toata lumea isi permite beneficiile unui aparat de aer conditionat, ne-am gandit sa-ti oferim cateva sfaturi care te vor ajuta sa te relaxezi dupa o zi de munca si sa te bucuri de o noapte odihnitoare intr-un dormitor racoros.
Lasa peste noapte ferestrele larg deschise, astfel incat caldura acumulata in timpul zilei atat in aer cat si in pereti sa fie cat mai eficient evacuata.
Pentru a evita accidentele nedorite asigura-te ca ferestrele nu se vor tranti in cazul unor curenti de aer prea puternici.
Poti ajuta circulatia aerului instaland un ventilator.
Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb
Un vas cu gheata amplasat pe directia fluxului de aer va contribui consistent la racorirea atmosferei din incapere.
Un efect asemanator obtineti atarnand la fereastra un cearsaf inmuiat in apa rece.
Foloseste lenjerii de pat subtiri, din materiale naturale, care "respira". Cel mai folosit este bumbacul dar si un cearsaf din panza de canepa tesut de bunica iti va crea o senzatie placuta de racoare.
Nu putini sunt cei care aleg sa doarma dezbracati in noptile fierbinti de vara. In orice caz, opteaza pentru haine cat mai lejere, largi, subtiri si din materiale naturale.
Cu cat patul este mai mare cu atat mai bine! Vei putea astfel sa-ti schimbi pozitia cand suprafata pe care dormeai a devenit prea fierbinte.
Ai in vedere si inlocuirea patului cu un hamac care iti asigura aerisirea corpului din toate partile. Iar daca dispui de o curte sau de o terasa poti monta un pat sau hamacul afara si sa dormi sub cerul instelat. Vei avea parte de o experienta incitanta la care poate ai visat mereu!
Foto: Ibuku
Foto: Lucas Allen - Dormitor in aer liber, solutia de lux pentru noptile fierbinti de vara.
Nu uita sa intorci salteaua cu fata de vara in sus, daca ai un model de saltea cu fete distincte pentru vara si iarna.
Daca patul ti se pare insuportabil de incalzit, foloseste podeaua! Se stie ca aerul cald se ridica in timp ce aerul rece coboara. Deci, la nivelul pardoselei vei gasi cea mai scazuta temperatura din incapere. Atentie totusi sa nu racesti, mai ales daca pardoseala este din beton, gresie sau piatra naturala! O patura asezata peste covor iti va oferi o minima protectie dar si o suprafata cat de cat confortabila.
Mananca alimente usoare si in cantitati moderate la cina. O salata racoritoare este perfecta, mai ales daca nu este necesara utilizarea aragazului pentru gatirea ei.
Evita sau redu la minim bauturile alcoolice.
Fa un dus rece inainte de culcare. Spala-ti inclusiv parul. Astfel iti vei simti intregul corp proaspat si racoros.
Un pahar cu apa baut inainte de culcare te va feri de deshidratare, dar, dupa cum sustin unii specialisti, preintampina si infarctul sau atacurile cerebrale.
Becurile si aparatura electrica din casa (TV, computer etc.) degaja si ele o cantitate de caldura deloc de neglijat atunci cand oricum aerul este irespirabil. Opriti-le deci atunci cand nu va folositi de ele.
Daca totusi trucurile de pana aici nu reusesc sa-ti asigure un nivel acceptabil de confort pentru noptile toride de vara, ia in considerare si instalarea unui aparat de aer conditionat
.Sursa: CaseSiGradini.ro