de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii
Vitala pentru viata plantelor din gradina, apa poate fi si un element decorativ spectaculos pentru amenajarea exterioara din jurul casei tale. Iti prezentam in continuare care sunt cele mai comune utilizari ale apei in amenajarile exterioare: cascade, iazuri, piscine, fantani sau cismele decorative.
Foto: Margie Grace
Fie ca sunt dispuse pe un perete sau sunt de sine statatoare fantanile sau cismelele decorative vor deveni cu siguranta un punct de atractie in orice gradina.
Foto: Hoi Ning Wong
Avantajele unei fantani decorative
Foto: Liquidscapes
Foto: Earth Art Landscape
Daca dispuneti de spatiu, o fantana arteziana sau o cismea poate fi combinata si cu un mic iaz de gradina care sa colecteze apa.
Foto: Liquidscapes
Foto: Liquidscapes
Foto: Iaz proiectat si realizat de UNIQUE LANDSCAPING Cluj Napoca
Cascadele, iazurile sau cursurile de apa sunt elemente de arhitectura peisagistica prin care se incearca reproducerea in gradina a unor colturi pitoresti din natura.
Cele mai simple iazuri se pot realiza ingropand in pamant bazine speciale din fibra de sticla sau plastic. Solutia este aplicabila in cazul unor iazuri de mici dimensiuni si are dezavantajul unor forme si dimensiuni standard.
Pentru iazuri mai mari si cu o forma personalizata se folosesc folii flexibile si impermeabile.
Aceste folii sunt perfect mascate cu pietre si plante acvatice astfel incat un final aspectul iazului sa fie cat mai autentic.
Chiar daca construirea unui iaz nu vi se pare o treaba dificila este bine sa apelati totusi la un specialist. Exista multi factori de care depinde reusita proiectului, de la pozitionarea iazului si pana la alegerea plantelor si pestilor care il vor popula. O expunere prelungita la soare va conduce la proliferarea algelor verzi, de aceea este important sa asigurati umbrirea partiala a iazului cu ajutorul unor plante.
Tot specialistul va realiza un echilibru atat estetic cat si functional intre plantele subacvatice (Anacharis, Bogul, Echinodorus, Hottoni etc.), cele plutitoare (nufarul, salata de apa, zambila de apa, ciulinul de balta etc.) si cele de mal (papura, papirus, irisul de apa, menta de apa, salcia etc.).
Cum spuneam, aceste plante nu au doar rol decorativ, ci si un rol vital in crearea unui eco-sistem sanatos, actionand ca un filtru natural pentru apa din iaz. Tot plantele asigura si oxigenarea apei, atat de utila mai ales daca intentionati sa populati iazul si cu pesti. O oxigenare suplimentara obtineti construind si una sau mai multe cascade care sa se reverse in iaz. Pentru aceasta veti avea nevoie de o pompa de recirculare care sa scoata apa din iaz si sa alimenteze cascada sau chiar un curs de apa, daca spatiul va permite.
Foto: Medallion Pool
Foto: Ami Saunders
Foto: Iaz proiectat si realizat de STONEART - Targu Mures
Daca amenajarea exterioara este una moderna iar iazul vi se pare un element rustic iata cateva propuneri de integrare a unui iaz si intr-un astfel de decor.
Foto: Bercy Chen Studio LP
Foto: Amenajare exterioara moderna proiectata si realizata de UNIQUE LANDSCAPING Cluj Napoca
Foto: Nick Sargent
Din beton, fibra de sticla sau otel, piscina nu mai este demult un obiect de lux ci unul tot mai prezent in curtile noastre. Aceasta pentru ca tot mai multi proprietari de locuinte realizeaza ca o piscina le ofera clipe placute de relaxare dar le si creste considerabil valoarea proprietatii.
Din punct de vedere constructiv avem piscine cumparate de-a gata si piscine construite le fata locului.
In primul caz avantajul este rapiditatea, piscina putand fi instalata de indata ce a fost achizitionata. In plus aveti certitudinea unui produs sigur, verificat, daca este achizitionat si instalat de un producator cu experienta.
Foto: Marpa Design Studio
In cazul piscinelor construite la fata locului, din beton armat, avantajul este ca aveti libertate totala in alegerea formei si dimensiunilor care se armonizeaza cel mai bine cu gradina si casa. Puteti adauga piscinei un jacuzzi, o cascada, un tobogan sau un efect de piscina infinita.
Foto: Suzman Design
Foto: Kadir Asnaz
Va trebui insa sa aveti mare grija la alegerea constructorului pentru a nu avea surpriza unor lucrari de proasta calitate.
In ambele cazuri este bine ca punerea in functiune a piscinei, inclusiv instalarea sistemelor de filtrare si purficarea a apei, sa o faca firma care v-a vandut/construit piscina.
Foto: Medallion Pool
Daca va doriti costuri mai mici de achizitie si montaj puteti opta pentru o piscina supraterana. O astfel de piscina are si avantajul de a putea fi demontata si mutata la nevoie.
Foto: Piscina supraterana comercializata de Waincris - Depozitul de piscine
Mai multe informatii despre tipurile costructive de piscine gasiti in articolul Ghid piscina - Care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de piscine.
Daca va preocupa protectia mediului alegeti sa va construiti o piscina naturala, care implica existenta si a unui iaz de gradina. Iata un articol cu cele mai frumoase piscine naturale. Speram sa va inspire!
Foto: Biotop Natural Pool
Foto: Biotop Natural Pool
Pentru a pune cat mai bine in valoare piscina folositi in jurul acesteia pavaje, rigole si borduri de calitate. Recomandarea noastra este sistemul complet de pavaje, rigole si borduri pentru piscina de la Star Stone.
Foto: Star Stone
Sursa: CaseSiGradini.ro