Modificari importante ale legii cadastrului in 2012

in Legislatie

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.
 
Dintre modificarile aduse de noua lege, mentionam:

 

 

1. Se introduce mentiunea ca evidenta imobilelor inscrise in planul cadastral si in cartea funciara se realizeaza si se actualizeaza si din oficiu, pe langa celelalte modalitati prevazute de lege (la cererea persoanelor interesate sau la initiativa autoritatilor publice).

 

2. Se precizeaza ca prin sistemul integrat de cadastru si carte funciara se realizeaza si publicitatea imobiliara, care asigura opozabilitatea drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor si faptelor juridice, precum si a oricaror raporturi juridice supuse publicitatii, referitoare la imobil.

 

3. Se introduc noi reglementari avand ca scop specializarea relatiilor de colaborare dintre unitatea administrativ-teritoriala, instantele de judecata, notarii publici si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate mobiliara (ANCPI), sau, dupa caz, oficiul teritorial.

 

Astfel, potrivit noii legi, primarul, presedintele instantei sau al Consiliului Superior al Magistraturii si presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania sau al Camerei Notarilor Publici vor stabili persoanele din structura de specialitate a acestora care vor colabora direct cu Agentia Nationala sau, dupa caz, cu oficiul teritorial, in conditiile stabilite prin protocol de colaborare incheiat intre Agentia Nationala si aceste institutii.

 

De asemenea, pentru indeplinirea obligatiilor ce le revin, institutiile publice si notarii publici vor avea acces direct, permanent, personal sau prin reprezentant ori on-line la cartile funciare in format electronic, in vederea obtinerii pe cale electronica a extraselor de carte funciara si transmiterii actelor instrumentate in vederea inscrierii acestora in cartea funciara. Agentia Nationala va asigura pana la 31 decembrie 2012 punerea in aplicare a acestor dispozitii, procedura comunicarii actelor catre si de catre birourile teritoriale urmand a se stabili prin protocol de colaborare care va fi aprobat prin hotarare a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania si prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agentiei Nationale.

 

Furnizarea on-line a serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara poate fi pusa la dispozitia altor persoane fizice si juridice interesate, conform unor proceduri stabilite prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agentiei Nationale.

 

4. In subordinea Agentiei Nationale functioneaza Centrul National de Cartografie, ca institutie cu personalitate juridica, care preia intreg patrimoniul si personalul Centrului National de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie si Teledetectie.

 

5. Se introduc reglementari referitoare la Registrul national al nomenclaturilor stradale, administrat de ANCPI. Potrivit noii legi, nomenclatura stradala se aproba prin hotarare a consiliului local, se organizeaza pe fiecare localitate si reprezinta evidenta primara unitara care serveste la atribuirea denumirii strazii si a numarului administrativ. Registrul electronic national al nomenclaturilor stradale reprezinta sistemul unic de referinta la nivel national, in care sunt inscrise nomenclaturile stradale de la nivelul comunelor, oraselor si al municipiilor. Registrul este obligatoriu de utilizat de institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale in activitatea specifica. Agentia Nationala asigura institutiilor si autoritatilor publice, precum si notarilor publici accesul liber si gratuit la registru. Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a furniza si actualiza datele cu privire la nomenclatura stradala proprie din registrul electronic al nomenclaturilor stradale. Modificarea adresei administrative a imobilului se noteaza in cartea funciara, iar incheierea prin care se dispune notarea modificarii adresei administrative se comunica numai la cererea persoanei interesate.

 

6. Se aduc completari cu privire la accesarea informatiilor inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Astfel, consultarea situatiei cadastral-juridice a unui imobil inregistrat in baza de date a sistemului integrat de cadastru si carte funciara se poate face de catre orice persoana utilizand datele de identificare ale imobilului. Cererile de inscriere si cele pentru obtinerea de informatia se vor putea face si in format electronic, fiind inregistrate si procesate cu efecte juridice echivalente. Comunicarile incheierilor, extraselor, copiilor de pe acte sau planuri se pot face in format electronic sau pe suport hartie, conform solicitarii.

 

7. Se acorda posibilitatea institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice, si al securitatii nationale de a executa,in domeniul specific de activitate, lucrari de cadastru, geodezie, gravimetrie, topografie, fotogrametrie si cartografie necesare apararii, ordinii publice si securitatii nationale,conform standardelor proprii si cu avizul ANCPI.

 

8. Potrivit noilor reglementari, tarifele, taxele, precum si onorariilor notariale percepute exclusiv in cadrul lucrarilor sistematice de cadastru efectuate in vederea inscrierii in cartea funciara nu sunt purtatoare de TVA. Plata onorariilor si tarifelor in vederea eliberarii certificatului pentru inscrierea in cartea funciara a posesorului ca proprietar si in vederea dezbaterii procedurilor succesorale necesare finalizarii inregistrarilor sistematice se face de catre ANCPI, din sumele alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie. Cuantumul onorariilor si tarifelor ce se vor percepe pentru fiecare procedura in parte se va stabili prin protocol incheiat intre Agentia Nationala si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, care se va publica in Monitorul Oficial.

 

9. Programul national de inregistrare a proprietatilor imobiliare este inlocuit cu Programul national de cadastru si carte funciara, infiintat in scopul eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si a dezbaterilor succesorale, a intocmirii documentatiilor cadastrale si a inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara.

Autor: avocat Coltuc Marius Vicentiu

Sursa: Casa de avocatura Coltuc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!