Persoana fizica autorizata in domeniul amenajarilor exterioare

in Legislatie

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.
 
Conform legii 507/2002, persoanele fizice, cetateni romani sau cetateni ai statelor membre ale U.E. si ale celorlalte state apartinand spatiului economic european, pot desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei in mod independent. Acestea pot activa in toate domeniile, meseriile si ocupatiile cu exceptia celor stabilite sau interzise prin legi speciale.

 

 

Calitatea de angajat propriu o are persoana fizica care desfasoara prin fortele proprii, activitati economice in mod independent, fara a implica raporturi de munca fata de un angajator, au calitatea de angajat propriu.

 

Aceasta se refera la dreptul de a fi asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj in conditiile prevazute de legea care reglementeaza acest lucru.

 

Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor autorizate. Totusi se pot angaja la patron, prin incheierea unei conventii civile, aceasta varianta fiind avantajoasa decat un contract de munca deoarece patronul va plati taxe mult mai mici la stat si astfel poate face economii importante cu salariile.

 

Persoana fizica autorizata poate inregistra anumite cheltuieli personale (chiar mancare, imbracaminte, medicamente) care diminueaza impozitele catre stat.

 

Conditii pentru a putea fi Persoana Fizica Autorizata

 

Pentru a desfasura activitati economice in mod independent, persoana care are calitatea de angajat propriu, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 

  • sa fi implinit 16 ani (exceptie cei care desfasoara activitati economice in mod independent);
  • starea de sanatate dovedita cu certificat medical, sa le permita desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatie;
  • sa aibe calitatea necesara desfasurarii acelei activitati;
  • sa posede autorizatie speciala emisa de organele competente potrivit legii, pentru desfasurarea activitatii economice a caror exercitere necesita o autorizatie speciala conform legii;
  • sa nu fi fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea unor infractiuni privind regimul legal stabilit pentru unele activitati sau a infractiunii de fals.
Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent trebuie sa detina autorizatia eliberata in conditiile legii.

 

Autorizatia Autorizatia pentru desfasurarea de catre persoana fizica a unor activitati economice in mod independent se elibereaza la cerere de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucuresti, pe a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea. Daca insa personele fizice nu au domiciliul in Romania li se elibereaza autorizatia de catre primarii unitatii administrativ-teritoriale pe a caror raza isi au resedinta. Autorizatia va cuprinde in mod obligatoriu activitatile principale.

 

Persoanele fizice care desfasoara activitatile economice in mod independent, au dreptul sa desfasoare numai activitati pentru care sunt autorizate. In cazul in care acestea doresc desfasurarea altei activitati care nu este prevazuta in autorizatie, este necesara completarea atorizatiei. O persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent are dreptul de a detine o singura autorizatie.

 

Pentru obtinerea autorizatiilor in vederea desfasurarii de catre persoanele fizice a unor activitati economice in mod independent persoana fizica trebuie sa depuna o documentatie care va cuprinde:
  • cerere-tip;
  • cazierul judiciar;
  • copii de pe actele de identitate;
  • certificatul medical;
  • actele din care sa rezulte resedinta, pentru persoanele fizice cetateni straini;
  • documentele care atesta calificarea profesionala;
  • acordurile si avizele eliberate de institutiile abilitate, potrivit dispozitiilor legale, necesare desfasurarii activitatilor pentru care se solicita autorizarea.
Cererea de autorizare sau de completare a autorizatiei, dupa caz, se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la autoritatea administratiei publice locale emitente.

 

Dupa obtinerea autorizatiei persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sunt obligate sa se inregistreze la Registrul comertului si la organele fiscale teritoriale, conform reglementarilor legale in vigoare.

 

Dovada calificarii profesionale

 

Se considera ca au calificarea ceruta de activitatea economica pentru care solicita autorizarea persoanele fizice care au pregatire profesionala de specialitate sau competentele necesare desfasurarii acelei activitati. Pregatirea profesionala de specialitate sau competentele pot fi dovedite cu urmatoarele documente, dupa caz:

 

  • diploma sau certificatul de absolvire a unei institutii de invatamant profesional, preuniversitar sau universitar, eliberata in conditiile legii, in specialitatea pentru care se solicita autorizarea;
  • certificatul de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii in vigoare la data eliberarii acestuia;
  • certificatul de competenta profesionala, eliberat de institutiile abilitate conform legislatiei in vigoare;
  • cartea de mestesug obtinuta in conditiile prevazute de actele normative in vigoare la data eliberarii acesteia;
  • alte acte doveditoare care atesta pregatirea profesionala, potrivit legii.
Persoanele fizice cu domiciliul in Romania care au absolvit forme de pregatire profesionala in strainatate, trebuie sa depuna, pentru obtinerea autorizatiei, dupa caz:

 

  • atestatul de recunoastere si echivalare, eliberat de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor de absolvire a unei institutii de invatamant profesional, preuniversitar sau universitar;
  • certificatul de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesug si alte acte doveditoare care atesta pregatirea profesionala, insotite de dovada recunoasterii acestora de catre autoritatile competente in domeniu din statul in care au fost emise, traduse si legalizate conform legii, certificate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale printr-o institutie stabilita prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale.

Autor: av. Coltuc Marius Vicentiu, Fondator Casa de avocatura Coltuc

Sursa: Casa de avocatura Coltuc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!