Petra - orasul sculptat in stanca

Petra - The Treasury

Petra, antica capitala a regatului nabateean, este faimos datorita spectaculoaselor structuri sapate direct in stanca. Orasul a fost sculptat in piatra roz-rosiatica, in antichitate, fiind „uitat” timp de 1000 ani si fiind redescoperit in anul 1812 de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burchhardt.

Nabateei creaza in antichitate una dintre cele mai marete civilizatii ale Orientului Apropiat, avand un alfabet propriu din care se va naste alfabetul arabic conventional in care a fost scris Coranul. Teritoriul stapanit de ei, intre Marea Moarta (nord) si Marea Rosie (sud), este o prelungire a marelui desert arabic spre nord. Regatul avea capitala la confluenta unor importante rute caravaniere ale Orientului, teritoriu situat intr-o depresiune tectonică alungită, un canion ascuns in spatele unor munti inalti ce oferea o protectie naturala impotriva dusmanilor.

Spectaculoasele edificii de la Petra poarta amprenta a doua stiluri: nabateean si greco-roman, la care s-au adaugat de-a lungul timpului si influente egiptene, nord-siriene, etc. Unul din elementele distinctive ale perioadei nabateeene este cripta cilindrica, iar in perioada dominatiei dinastiei ptolemeice Petra capata aspectul unui oras elenistic.

In imagine 'The Treasury' este un monument sculptat in stanca, inalt de 43 m si lat de 30 m. Poarta acest nume deoarece beduini din zona credeau ca undeva in interiorul sau sunt ascunse comori …

In zilele noastre, Petra, localizat pe teritoriul Iordaniei, face parte din patrimoniul mondial al UNESCO din 1985. Popularitatea orasului antic a crescut dupa ce s-a turnat aici filmul Indiana Jones.

Astazi Petra este una dintre cele 7 noi minuni ale lumii.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter