Amenajarea unei gradini de vis de la A la Z

in Gradina flori de apartament

Material oferit de Special Garden Design, companie cu o bogata experienta in arhitectura peisagera.
 
Desi inca mai avem de asteptat pana la sosirea primaverii, zilele senine, insorite, ne imbie deja sa ne gandim la posibilitatile de amenajare a gradinii, sa cautam idei pentru realizarea unor spatii verzi de vis.

 

 

Imagini amenajari gradini

 

Intentionezi sa-ti amenajezi gradina, dar nu prea stii cum si in ce secvente? In acest articol te lamurim cu tot ce trebuie sa stii despre etapele amenajarii unei gradini, cu ajutorul unei firme profesionale de amenajari gradini.

 

Proiectare gradina In primul rand, cautati o firma care ati dori sa va realizeze lucrarile. Va recomandam sa alegeti o singura firma care sa se ocupe de toate lucrarile, incepand de la realizarea proiectului pana la finalizarea lucrarilor si intretinerea spatiului verde. In caz contrar, riscati sa apara situatii neplacute, de exemplu la o problema intr-o etapa a lucrarilor firmele dau vina una pe cealalta si nici una nu repara greseala. In plus, daca o singura firma face intreaga amenajare lucrarile vor parcurge intr-un ritm mai rapid, fiind imposibil ca muncitorii mai multor firme sa lucreze eficient in acelasi timp, pe acelasi spatiu. De exemplu pe aceiasi 10 m2 se pot aglomera mai multi muncitori: cei care planteaza plantele, cei care pun pavajul, cei care instaleaza sistemul de iluminat, cei care pun rulourile de gazon si cei care instaleaza sistemul automat de irigatii. Incercati sa evitati situatiile de acest gen.

 

video despre servicii de amenajari gradini

 

Daca ati gasit firma de amenajari gradini, urmeaza etapa de realizare a proiectului spatiului verde. Multe firme va realizeaza doar o schita cu creionul, pe o foaie A4. Va recomandam sa alegeti o firma care va ofera un proiect pe calculator atat 2D (in plan) cat si 3D (in spatiu). In cazul proiectului 3D aveti posibilitatea sa vedeti cat mai veridic cum o sa arate gradina dumneavoastra la finalizarea lucrarilor. In cursul realizarii proiectului tineti legatura stransa cu firma de amenajare, apelati la serviciile de consultanta ale firmei, etapa aceasta fiind foarte importanta prntru ca acum se hotaraste cum va arata gradina dumneavoastra. Modificarile ulterioare la proiect duc la prelungirea, intarzierea lucrarilor si, in acelasi timp, la modificarea costurilor de amenajare.

 

Daca ati ajuns la un proiect final, de obicei firma contractanta calculeaza costurile proiectului si va da o oferta de pret detaliata pe fiecare etapa de lucru. Ca in fiecare domeniu, si aici este recomandat sa negociati cu prestatorul, insa nu incercati sa taieti din costuri prin metoda asumarii unor sarcini pe umerii dumneavoastra. Acest lucru nu va fi benefic, ba mai mult, rezultatul va fi calitatea redusa sau esecul lucrarilor.

 

Daca ati batut palma si ati semnat contractul cu prestatorul pentru efectuarea lucrarilor, faceti planificarea aproximativa (din cauza vremii care este variabila nu se poate face o planificare exacta) a procesului de munca. In cazul in care mai lucreaza si altii pe spatiul de amenajat (de exemplu se construieste o casa, sau se mai fac unele finisaje) va sfatuim sa consultati toate echipele de muncitori ca sa puteti face o planificare cat mai exacta.
Este recomandat sa se faca o erbicidare totala pe terenul destinat spatiului verde, inainte de toate lucrarile, substanta avand nevoie de circa 3 saptamani pentru a avea efect total. Daca sariti peste aceasta etapa, este foarte probabil ca, dupa ce ati gazonat, sa iasa buruienile intre firele de gazon si celelalte plante. Acest lucru este foarte neplacut, pentru ca sunt buruieni care nu se pot elimina dintre firele de gazon cu ajutorul ierbicidelor selective, ramane numai posibilitatea de a dezradacina manual.

Nivelare gradina Daca ati realizat calendarul de lucru, se poate incepe munca fizica. Prima etapa este modificarea, frezarea terenului, adica nivelarea terenului in cazul in care este un teren denivelat, terasarea terenului in cazul in care este necesara ( terenul se afla pe o panta). Aceasta etapa se face cu ajutorul utilajelor grele.

 

 

 

 

 

 

 

Irigatii gradina Daca terenul este pregatit pentru amenajare, se poate trece la urmatoarea etapa. In cazul in care doriti sa aveti un gazon frumos, sanatos si verde uniform, este foarte recomandat sa instalati un sistem automat de irigatii, care asigura cantitatea necesara de apa pentru un gazon sanatos, si va scapa de udarea zilnica a acestuia, mai ales ca, in caz de gazonare prin insamantare, in primele doua saptamani pamantul trebuie sa fie ud constant, acest lucru fiind posibil numai cu ajutorul unui sitem automat de irigare.

 

 

 

 

 

Iluminat gradina Paralel cu realizarea sistemului de irigare, sau dupa acesta, se instaleaza sistemul de iluminat in gradina. Acest sistem este necesar pentru gradina dumneavoastra daca doriti ca aceasta sa arate ca in povesti si seara, in intuneric. Un sistem de iluminat bine gandit inca din etapa de proiectare, va da farmec gradinii, creand o ambianta placuta, luxoasa.

 

 

 

 

 

Daca ati terminat cu etapele in care ati avut de lucru sub nivelul solului (tras cabluri, tevi, etc.) urmeaza realizarea aleilor si trotuarelor care strabat gradina dumneavoastra. Cel mai bine arata aleile realizate prin pietre pasitoare prin gazon, dar totusi multi aleg sa-si faca toate aleile din spatiul verde din pavaj. S-ar putea ca firmele de amenajari gradini sa nu accepta lucrari de pavajare, aceste servicii apartinand mai mult domeniului de constructii.

 

Cascada gradina Daca aveti aleile finalizate pe spatiul verde, se poate trece la lucrarile la iaz, cascada si parau artificial. Aceste elemente decorative cu apa au un sistem inchis, adica apa care curge in parau si cascada este recirculata. Dinamismul apei este realizat cu ajutorul unor pompe si a unui basin de apa, iar ca apa sa ramana curata trebuie sa folositi filtre. Realizarea acestor elemente de apa se face in doua etape: in prima etapa se sapa bazinul de apa (bazin pentru iaz, pat pentru paraul artificial) si se construiesc structurile necesare pentru aceste elemente cu apa, de exemplu structura pentru cascada. Etapa a doua urmeaza numai cand ati terminati cu toate lucrarile de amenajare a gradinii: umplerea bazinelor cu apa.

 

 

 

Flori gradina Daca ati terminat lucrarile la alei, inseamna ca spatiile pentru grupuri de flori sunt marcate, deci urmeaza realizarea grupurilor de flori, gardurilor vii, plantarea plantelor. Daca trebuie, se construiesc structurile speciale pentru grupuri de flori, de exemplu o structura din stanci, sau terasare cu ajutorul unor garduri mici de lemn. Se pregateste solul pentru plante - este recomandata folosirea cantitatii necesare de turba la plantarea plantelor mai mari. Dupa ce solul este pregatit, se planteaza toate plantele, iar ca finalizare a acestei etape se poate pune, dupa dorinta, scoarta de copac.

 

 

 

 

Gazon gradina In cazul in care faceti gazonare prin rulouri, urmeaza pregatirea terenului pentru montarea rulourilor. Este foarte importat sa pregatiti cu atentie solul, luand in considerare ca radacinile gazonulul trebuie sa se prinda de sol, dar nu uitati nici de faptul ca solul are si rolul de controlare a apei din pamant. Pentru rulouri de gazon este foarte important ca partea superioara a solului sa fie alcatuita dintr-un pamant nisipos.

 

 

 

 

 

 

Montare gazon gradina Daca ati pregatit solul pentru gazon, urmeaza munca grea: montarea rulourilor. Aceasta etapa este doar aparent una usoara, insa trebuie sa stiti ca un rulou normal are intre 25-35 Kg, iar suprafata este de numai 1 m2. Manipularea si amplasarea exacta a acestor rulouri este o munca foarte obositoare care necesita mult efort. Daca s-au montat toate rulourile, se face presarea acestora cu ajutorul unui tavalug. Daca s-a gazonat spatiul destinat gazonului, se taie gauri pentru aspersoarele sistemului automat de irigatii, se da cu fertilizator special pentru gazon si se face prima udare - foarte importanta. In primele doua saptamani nu se paseste pe gazon, in caz contrar apar gauri, denivelari in gazon, care nu se mai pot repara.

 

 

 

Finisaje gradina La finalizarea lucrarilor se umple bazinul elementelor decorative cu apa, si se fac finisaje unde este necesar. Daca nu s-au inmanat de la inceput, atunci se dau acum proiectele tiparite beneficiarului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este foarte important ca acesta sa stie unde, la ce adancime si ce anume are amplasat sub nivelul solului!

 

 

Finalizare gradina Si, ca sa savurati "gustul" placut al investitiei facute in gradina, va sfatuim sa organizati un garden party cu familia si prietenii.

 

In saptamanile urmatoare, vom reveni cu o serie de articole in care vom detalia principalele etape enuntate in acest articol, pentru amenajarea unei gradini de vis.

Pentru mai multe detalii contactati echipa Special Garden Design

Sursa: Special Garden Design

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!