Mandevilla, iasomia braziliana

in Gradina flori de apartament

Numele mandevillei vine de la un diplomat englez pasionat de gradinarit si botanica, Henry Mandeville, care a trait intre anii 1773-1861.
 
Mandevilla sanderi (iasomia braziliana sau iasomia argentiniana) este o planta agatatoare, care poate ajunge la trei-patru metri in inaltime, in tarile de origine. In ghiveci nu va creste insa atat de inalta.

 

 

Mandevilla, iasomia braziliana Conditii de ingrijire pentru mandevilla
Prefera locurile luminoase, cu umbra partiala; iubeste lumina si cadura. Vara, mandevilla este decorativa prin florile sale, de forma unor cupe albe, rosii, galbene sau roz. Poate fi tinuta afara pe toata perioada verii, iar toamna mutata in casa.
 
Fixeaza iasomia braziliana pe un suport decorativ
In privinta solului, mandevilla are nevoie de un sol acid, alcatuit din pamant de frunze de padure in amestec cu mranita si putin nisip. Ghiveciul se uda mai des vara, astfel incat solul sa fie usor umezit la suprafata, iarna in schimb planta trebuie sa intre in repaus vegetativ. Asta inseamna ca trebuie lasata intr-un spatiu racoros iar udarile se raresc foarte mult (lunar).
Primavara, iasomia braziliana va fi replantata in pamant proaspat. Nu uita sa ii oferi un suport, fie ca asezi ghiveciul langa un perete, fie ca in ghiveci pui o scarita decorativa.
Ghiveciul trebuie sa fie suficient de adanc si cu diametrul potrivit pentru dimensiunile plantei. Incepand din primavara, cand planta incepe sa se dezvolte, trebuie sa incerci sa pastrezi umiditatea din aer cat mai ridicata.
Pentru asta, pulverizeaza-i cat mai des frunzele cu apa iar in tavita de sub ghiveci, adauga un strat uniform de pietricele, peste care vei aseza ghiveciul.

Autor: Dragos Serban

Sursa: Bioproduct

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!