9 lucruri utile despre aer conditionat pe care ar trebui sa le stii

in Ghid Practic Casa

Sunt multe case si apartamente care au montat un aparata de aer conditionat. Pentru unii acesta este un lux, dar pentru altii este o necesitate. Daca ne gandim ca pretul unui aparat de aer conditionat si pretul pentru montaj sunt destul de mari, este mai bine sa fii informat inainte sa cumperi.

Aparate aer conditionat

Cele 9 lucruri pe care o sa ti le spun mai jos ar trebui sa te ajute sa intelegi mai bine aparatul de aer conditionat, sa-ti placa mai mult si sa-l folosesti mai bine.

Ce este si ce face un aparat de aer conditionat?

  • mentine umiditatea in camera
  • elimina umiditatea excesiva din aer in unele sezoane
  • livreaza ventilatie constanta si adecvata
  • elimina din aer microorganismele, praful si alte elemente straine
  • raceste eficient camera in sezonul cald
  • incalzeste sau ajuta la incalzirea camerei in sezonul rece

1. Cum functioneaza un aparat de aer conditionat?

Aparate aer conditionat

Treaba pe care o face un aparat de aer conditionat este sa mute caldura din camera afara, adica sa raceasca in interior. Aerul este racit pentru ca trece peste o serie de tevi reci numite evaporator.

Acest fenomen este similar de exemplu cu evaporarea apei de mainile tale. Evaporatorul este circulat de un lichid special numit refrigerant sau freon care se schimba din lichid in gaz si absoarbe caldura din aer.

Apoi freonul este pompat la unitatea exterioara (numita si condensator) unde cedeaza caldura si se transforma din nou in lichid. O pompa numita compresor se foloseste pentru a circula freonul intre cele doua unitati si pentru a schimba presiunea.

Energia folosita pentru a face aceste operatii este data de un motor care invarte compresorul.

Sistemul de aer conditionat da in mod normal de trei ori energia necesara functionarii compresorului. Asta se intampla pentru ca transformarea freonului din lichid in gaz si invers, permite sistemului sa miste mai multa energie decat foloseste compresorul.

2. Ce inseamna “o tona” de aer rece?

Aparate aer conditionat

Inainte ca aerul conditionat cu freon sa fie inventat, racirea se facea cu ajutorul unor blocuri mari de gheata.

Cand se folosea masina de racit, se masura capacitatea ei prin echivalentulde gheata topita intr-o zi, de unde termenul de tona a venit pentru a masura aparatele de aer conditionat.

O tona de aer rece, este acum definit ca livrarea a 12.000 btu pe ora de racire. BTU este prescurtarea de la British Thermal Unit.

3. Ce se poate strica

Aparate aer conditionat

Spre deosebire de alte aparate din casa, aparatul de aer conditionat este un echipament complex care depinde de o varietate de conditii pentru a functiona corect.

Daca produci mai multa caldura in interior pentru ca sunt mai multe persoane sau alte modificari, aerul conditionat poate sa nu mai tina pasul.

Daca freonul se scurge, se reduce capacitatea de racire. Pur si simplu vei primi mai putin aer rece si sistemul nu mai face fata.

Pentru zonele cu umiditate mare, situatia este mai complexa. La debite mari de aer, dezumidificarea va fi mai putina si va duce la umiditate mare in interior. Iar daca debitul de aer este foarte mic, unitatea externa poate ingheta.

Asta duce la performanta redusa si poate defecta compresorul pana la stricare, lasandu-te cu o reparatie scumpa si fara aer conditionat.

4. Ce fac filtrele aparatului de aer conditionat?

Aparate aer conditionat

Aproape toate sistemele de aer conditionat au un filtru la unitatea interioara. Acesta elimina particulele de praf din aer pentru a-l mentine curat.

Dupa mai multe zile de functionare, filtrul aparatului de aer conditionat se umple cu particule de praf. Asta il face sa fie mai putin eficient si cad se intampla inseamna ca este timpul sa schimbi filtrul.

Timpul intre shimbarile filtrului depind de cat de murar este aerul si cat de mare este filtrul.

Daca nu schimbi filtrul aparatului de aer conditionat, debitul de aer va fi mai redus, si sistemul nu va mai functiona corespunzator.

Nu doar atat, dar daca fitrul se murdareste, devine el insusi o sursa de poluare.

5. Mentenanta sistemului de aer conditionat

Aparate aer conditionat

Unele lucrari de rutina cum ar fi schimbarea filtrelor poate fi facuta de utilizator, dar pentru altele este necesar ajutor profesional.

Este bine sa stergi praful si sa elimini obstacolele de pe unitatea externa la inceputul fiecarui sezon. In functie de aparat si de client, poate fi nevoie de un instalator.

Daca aparatul de aer conditionat nu face rece, poate fi un semn ca nu mai are freon sau alte defectiuni care necesita service.

6. Cum sa cresti eficienta energetica

Aparate aer conditionat

Sunt mai multe lucruri pe care le poti face pentru a creste eficienta energetica cum ar fi:

  • sa inlocuiesti filtrele murdare
  • sa asiguri debitul de aer
  • sa cureti unitatea exterioara

Un alt lucru pe care-l poti face este sa te asiguri ca unitatea exterioara de aer conditionat nu este astupata, ascunsa sau infundata.

Daca inlocuiesti aparatul de aer conditionat, sa te asiguri ca alegi unul nou cu eficienta ridicata. Alege-le pe cele cu clasa A, A+ sau A++ pentru a avea si consum mic.

7. Mai usureaza din sarcina de racire

Aparate aer conditionat

Poti face aparatul de aer conditionat sa functioneze mai bine, reducand din sarcina lui. O metoda simpla este izolarea termica a cladirii.

Alte modificari ce le poti face pe langa cresterea nivelului de izolatie sunt umbrirea ferestrelor sau reducerea pierderilor de aer. Aceste imbunatatiri vor reduce costurile de incalzire si racire dar necesita investitie de bani si timp.

Alte metode:

  • opreste aparatele electrice si calculatoarele pe care nu le folosesti
  • stinge becurile
  • foloseste ventilatoare pentru evacuarea umiditatii si a caldurii din baie si bucatarie

8. Ventilatia

Aparate aer conditionat

Un aparat de aer conditionat ideal ar trebui sa faca racire, incalzire, curatare a aerului, ventilatie, umidificare, dezumidificare, pentru a oferi confortul necesar.

Al doilea cel mai important aspect din cele enumerate mai sus este ventilatia, care este foarte necesara.

Fara ventilatie buna, aerul contaminat poate provoca probleme serioase de sanatate. Multe case noi sunt izolate termic si au geamuri termopan, astfel este nevoie de ventilatie mecanica.

9 Nu este caldura de vina, este umiditatea!

Controlul umiditatii este factorul care a provocat aparitia aparatelor de aer conditionat. Umiditatea mare in interior, poate provoca probleme de confort.

Sunt aparate care promit sa faca separat controlul umiditatii, dar cele conventionale pot sa nu controleze suficient de bine situatia.

Unele aparate performante au functia de dezumidificare dar cand sistemul nu poate dezumidifica suficient, poate fi necesar sa cumperi un dezumidificator.

Concluzie

Aceste 9 puncte enumerate, te vor ajuta sa fi mai informat despre aparatul de aer conditionat, sa-l intelegi mai bine si sa-l utilizezi mai bine.

Despre autor: Acest articol este scris de Cosmin de la www.blogdeinstalatii.ro. Blog de Instalatii este locul unde gasesti articole, tutoriale, review-uri si noutati despre incalzire, climatizare si ventilatie. Viziteaza site-ul si aboneaza-te la newsletter pentru a primi articolele noi pe email.

Sursa foto: flickr.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

DRAPERIE TAFTA ROYAL BORDO

Pret: 54,54 LEI 41,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!