Proiectarea unei gradini pas cu pas

in Targuri si expozitii

Material oferit de Special Garden Design, companie cu o bogata experienta in arhitectura peisagera.
 
Un plan bine gandit trebuie sa fie primul si cel mai important pas in pregatirea unei gradini. Un proiect de gradina reusit trebuie sa armonizeze gradina cu mediul inconjurator, cu casa si cladirile invecinate si, nu in ultimul rand, cu oamenii care vor lua in folosinta acest spatiu. Din acest motiv trebuie sa luam in considerare chiar inainte de proiectare scopul pentru care va fi folosita gradina.

 

Pentru servicii complete de proiectare gradini si spatii verzi 2D si 3D accesati
www.amenajari-gradini-mures.ro !

Incercam in cele ce urmeaza sa va oferim cateva indicii care sa va ghideze in proiectarea spatiului verde. Aceste aspecte trebuie luate in considerare inca din primul pas al proiectarii, intalnirea cu firma de proiectare de gradini si spatii verzi. O persoana care lucreaza in domeniu (arhitect peisagist) va poate ajuta foarte mult in ceea ce priveste alegerea stilului corespunzator, va poate da idei in rezolvarea anumitor probleme de organizare, in pregatirea lucrarilor de amenajare, ordinea corecta a executiilor si alegerea plantelor si a materialelor necesare pentru amenajarea gradinii.

 

Plasarea parcelei si mediul inconjurator determina intregul proiect de amenajare. Pentru o gradina de la tara punctul central este natura, gradina face parte din mediul inconjurator, este o bucata din priveliste. In schimb, o gradina urbana trebuie sa aiba in puntul central omul si necesitatile lui, serveste scopul locuitorilor si este mai putin in centrul naturii. Insa un plan de gradina bine realizat trebuie sa contina ambele perspective: sa serveasca necesitatile oamenilor si sa mentina natura linistitoare. In acelasi timp, gradina trebuie sa se incadreze in mediu, sa reflecte stilul locuintei si personalitatea proprietarilor. Gradina trebuie sa fie extensia casei.

 

Deci, "stilul" unei gradini este o notiune abstracta, care poate fi adaptata in practica doar daca tinem cont de urmatoarele puncte de vedere:

 

- Locatia gradinii (unde se gaseste): gradina la tara, in oras sau la periferia acestuia
- Climatul in care se afla
- Delimitarea parcelei si pozitia casei pe teren: pe emisfera nordica deschiderea ideala a casei este orientata spre sud-vest, in acest fel putandu-se profita cel mai bine de zilele lungi de vara
- Insusirile parcelei: panta si forma terenului, compozitia solului, etc.

 

Proiect gradina in panta

 

- Scopul gradinii: (gradina ornamentala, gradina recreativa, gradina de zarzavaturi sau un mixaj intre acestea).

 

Stiluri de gradini

 

- Stilul de viata a proprietarilor: in viitor cat timp si energie pot sa investeasca in ingrijirea gradinii
- Stilul casei este deasemenea o perspectiva foarte importanta

 

Trebuie sa tinem cont de faptul ca gradina este facuta sa serveasca pretentiile intregii familii si nu sa fie pe placul altor persoane. Niciodata nu duce la succes daca copiem gradina altora. De exemplu, degeaba va construiti o gradina plina de flori si statui ornamentali daca aveti copii care au nevoie de spatiu pentru joaca.

 

Proiect de gradina cu flori

 

Se poate construi intr-o parte mai protejata a gradinii una sau mai multe grupuri florale si in rest loc de joaca pentru copii si spatiu pentru odihna.

 

Proiect de gradina

 

O alta perspectiva ar fi din punctul de vedere a timpului si energiei investite in ingrijirea gradinii. De exemplu, daca aveti un stil de de viata foarte incarcat, nu o sa aveti timp pentru a ingijii o gradina plina de grupuri florale din plante anuale, cu o peluza imensa care necesita tundere saptamanala. In acest caz este mai adecvat sa va alegeti plante perene si conifere care nu necesita multa ingrijire si dau un aspect frumos si ordonat gradinii in fiecare anotimp.

 

Proiect gradina terasata

 

Sau, o alta rezolvare este sa va adresati la o firma de specialitate, care se ocupa de ingrijiri de gradini si spatii verzi.

 

Ideile enumerate mai sus sunt doar cateva secvente din decursul unei proiectari de gradini. N-am luat in discutie categorisirea stilurilor de gradini din punct de vedere al regiunilor, cu particularitatile fiecaruia, n-am discutat despre importanta plantelor si a unor elemente decorative, fara de care gradina ar fi asemenea unei panze goala.

 

Toate aceste aspecte importante vor fi insa abordate intr-un articol urmator.

Sursa: Special Garden Design

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!