Soba din teracota, mereu functionala si decorativa

in Ghid Practic Casa

Cahlele din teracota pentru construirea sobelor din teracota intrunesc toate calitatile necesare pentru satisfacerea necesitatilor unei largi game de consumatori.
In contextul actualei situatii energetice internationale, sobele din teracota prezinta marele avantaj ca pot functiona cu orice fel de combustibil solid sau gazos - lemn moale, lemn tare, rumegus, carbune, cocs, brichet, gaz metan - in functie de specificul zonei.

 

 

Semineu din teracota Singura conditie tehnica este ca sobarii din zona sa cunoasca variantele constructive pentru diferiti combustibili.

 

Compozitia de materiale si tehnologia de presare la presiuni inalte, pe prese mecanice si hidraulice, asigura acestor cahle un grad mare de compactare, care atrage dupa sine cele mai bune proprietati termice care se pot atinge in tara. Acest lucru inseamna ca o soba de teracota corect dimensionata si corect construita se va incalzi rapid de la un brat de lemne, o masura de carbune sau un metru cub de gaz si isi va ceda caldura in 10-12 ore, timp in care incaperea ramane cu o caldura placuta. O incapere locuita 24 de ore pe zi nu necesita mai mult de 2 incalziri, nici macar in cele mai reci zile din an.

 

Semineu din teracota Economia de combustibil este cea mai vizibila la incalzirea cu gaz, unde in perioade reci, la o casa cu trei camere, dotata cu centrala termica, consumul lunar este de circa 500 mc, iar la o casa cu trei sobe bune, consumul este de doar 300-350 mc.

 

Dupa necesitati se pot construi sobe simple pentru camere, sobe cizma pentru bucatarie - care po fi prelungite si in camera vecina, cu focarul in bucatarie si corpul de incalzire in camera - sobe prevazute cu instalatii ca si in cazul incalzirii centrale, unde o soba poate incalzi mai multe incaperi, sau orice tip de semineu functional, dar si decorativ, conceput de catre client si proiectat cu ajutorul unui sobar.

 

O dimensionare corecta a sobei se face luand in calcul o serie de elemente: zona geografica, combustibilul, volumul camerei de incalzit, grosimea peretilor, starea lor (tencuit sau netencuit), materialul peretelui (caramida plina, caramida eficienta, beton etc.), materialul si constructia plafonului, pardosirea camerei, asezarea camerei (pe colt sau pe latura, intre etaje sau nu), expunerea la vant. Acest lucru se face de obicei de catre sobar.

 

Pur orientativ, puteti sa considerati urmatoarele detalii tehnice urmatoarele detalii tehnice factori de medie influenta: o camera cu suprafata de 14-16 mp x 2,3 m inaltime necesita o soba de 3x2x6 sau 2,5x2x7 cahle (3 cahle inaltime x 2 cahle adancime x 6 cahle inaltime) la care se adauga soclul si cupola.

 

Semineu din teracota La o camera de 20 mp si aceeasi inaltime este necesara o soba de 3x2,5x7 cahle. Pentru o camera de 30 mp si aceeasi inaltime este necesara o soba de 3,5x2,5x7 (sau 4x2x7) cahle.

 

Variantele constructive sunt nenumarate, in functie de dorinta fiecaruia, dar toate depind de asezarea si dimensionarea corecta a hornului. In functie de dorintele individuale, variantele constructive pot fi imbunatatite estetic prin piesele deosebite, cum sunt cupolele, soclurile, etajerele, bancutele, medalioanele, coltii dubli (pilastri), arcadele etc. Aceleasi componente pot fi utilzate si la construirea semineelor, cu sau fara focare metalice incluse.

 

Materialele din care se realizeaza sobele noastre sunt ecologice, in proportie de 100%. Glazurile sunt fara plumb, componentele sunt netoxice si se pot executa intr-o gama variata de culori, astfel soba executata devine si o mobila placuta in casa.

 

Durata de viata a unei sobe este de 20-25 de ani, perioada dupa care soba se poate reconstrui din propriile materiale de 2-3 ori.

 

In functie de constructie, intensitatea si corectitudinea folosirii, precum si de modul de intretinere, soba dumneavoastra va insoti generatii intregi.

Sursa: Utilul.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET MOBILA BUCATARIE MARINA B

Pret: 2265,00 LEI 1472,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!