in Diverse
Intr-o mica localitate din Romania, langa Dej, o mica afacere de familie nascuta din dorinta unui tata de a crea un viitor pentru copiii sai, s-a transformat peste ani intr-un nume de referinta in industria lemnului din Romania si nu numai. Secretul? Nu exista unul, dar respectul pentru clienti, seriozitatea si mai ales valorile familiei au facut ca afacerea sa devina tot mai solida de la an la an. Acum, la mai bine de 3 decenii, fiecare membru al familiei are un rol esential in Enipau si, asa cum rar se intampla la noi, povestea de succes va merge mai departe si la a treia generatie.
Povestea Enipau a inceput in realitate inainte sa fie scrisa in mod oficial in filele Registrului Comertului, in 1994. Familia Sevan era pe atunci una dintre cele mai sarace din Urisor. Din pasiune, dar mai ales din nevoie, Beniamin, capul familiei, a inceput sa confectioneze cativa tabureti din lemn. La inceput pentru propria locuinta, dar mai apoi i-a vandut si altora, deoarece un ban in plus nu strica niciodata. Pentru ca primul copil, Paul, urma sa vina pe lume, nevoile familiei deveneau tot mai mari, asa ca au infiintat un mic atelier de tamplarie in care piese de mobilier, simple la inceput, dar din ce in ce mai diversificate ulterior, prindeau viata. Impreuna cu sotia Susana, afacerea a inceput sa creasca, iar avantul si motivatia erau din ce in ce mai mari.
Inca nu isi permiteau sa aiba proprii angajati, asa ca au lucrat cot la cot de la rasarit la apus, iar atelierul de tamplarie era si loc de joaca pentru micul Paul. Anii au trecut, iar in 1998 apare Raul, al doilea fiu al familiei. Preocuparea parintilor a fost educatia celor doi, cu speranta ca peste ani vor putea lasa pe maini bune ceea ce au cladit cu atat de multa munca.
Fara sa-si dea seama, dar total previzbil, pasiunea pentru lemn a celor doi frati se inradacinase mult mai devreme, astfel ca de la varste destul de fragede, curiozitatea si dorinta de cunoastere pentru ceea ce faceau parintii i-a facut sa aleaga timpul petrecut in atelier, in detrimentul celui petrecut afara, cu altii sateni. De la 12-13 ani, Paul si Raul au inceput sa lucreze alaturi de parintii lor, invatand de la tatal lor mestesugul afacerii si luandu-si treptat roluri mai importante. Iar daca tatal le-a insuflat partea tehnica a muncii, mama a fost responsabila cu educatia celor doi si liantul care a tinut stransa familia.
Astazi, fiecare membru al familiei are rolul sau esential in succesul firmei. Paul, baiatul cel mare, este responsabil de vanzari, marketing si achizitii. El se asigura ca produsele Enipau ajung la cei mai importanti clienti si ca brandul continua sa creasca pe pietele interne si internationale, iar sotia, ii e de asemenea colega de serviciu. Raul, baiatul cel mic, este motorul inovativ al firmei, ocupandu-se de productie si dezvoltarea de noi produse.
Tatal, liderul din umbra deja, este cel care supravegheaza intreaga activitate a firmei, se ocupa de investitii si dezvoltarea strategiei pe termen lung. Cu o experienta vasta si o viziune clara, el a construit o afacere sustenabila, care isi pastreaza valorile fundamentale: traditie, munca in echipa si inovatie.
Alaturi de parinti si cei doi frati, mama joaca in continuare un rol important, contribuind cu sprijinul sau constant si fiind un pilon de incredere in echipa Enipau.
Impreuna, familia Sevan a reusit sa construiasca nu doar o afacere de succes, dar si o mostenire care se va transmite mai departe, din generatie in generatie.
Povestea Enipau continua, iar fiecare capitol este scris cu munca, pasiune si un angajament neclintit fata de familie si calitate.
Sursa foto: Enipau