Cum poti sa achiti mai repede un credit ipotecar: 3 solutii practice

in Financiar

Accesarea unui credit ipotecar este o responsabilitate pe termen lung, insa, daca ai resursele necesare la indemana, poti sa reduci semnificativ perioada contractului de creditare, prin rambursarea imprumutului.

Refinantare credit ipotecar

Daca iti doresti sa ai mai multa libertate financiara si sa inchei contractul de creditare cat mai repede, foloseste una dintre solutiile de mai jos.

1. Refinanteaza

O modalitate din ce in ce mai folosita de catre cei care isi doresc sa achite mai repede un credit ipotecar este refinantarea. Aceasta presupune obtinerea unui nou imprumut, in conditii mai avantajoase decat cele ale creditului initial, cum ar fi o dobanda mai mica sau o perioada de rambursare mai scurta. Astfel, poti reduce valoarea totala a dobanzii platite si poti accelera rambursarea imprumutului, lucru care te ajuta sa achiti mai repede creditul ipotecar.

Totusi, refinantarea unui credit poate sa nu fie o solutie potrivita pentru toata lumea. iata la ce sa fii atent, ca sa iti dai seama ca o refinantare credit ipotecar este potrivita pentru tine:

  • Perioada ramasa din creditul original. In functie de perioada ramasa din creditul initial, refinantarea poate sa nu fie intotdeauna avantajoasa. Daca mai ai doar cativa ani pana la achitarea creditului, costurile de refinantare ar putea depasi economiile obtinute dintr-o rata mai mica a dobanzii. Daca, in schimb, au mai ramas multi ani pana la rambursarea creditului, atunci refinantarea ar putea fi o solutie de reducere a costurilor.
  • Costurile suplimentare. Refinantarea implica, de obicei, anumite costuri, cum ar fi taxele de evaluare a proprietatii sau de administrare a dosarului. Asigura-te ca esti constient de toate aceste costuri si ca le compari cu economiile pe care le vei obtine prin refinantare. Este important ca economiile obtinute pe termen lung sa fie mai mari decata costurile initiale de refinantare.
  • Termenii noului imprumut. Pe langa costurile aferente procesului de refinantare, analizeaza cu atentie si rata dobanzii, durata creditului si tipul de rata pe care il poti obtine (fixa sau variabila). O rata mai mica a dobanzii poate parea avantajoasa, dar asigura-te ca intelegi cum va afecta aceasta platile tale lunare si suma totala, platita pe durata imprumutului. Pentru asta, cel mai bine este sa discuti cu un consultant bancar, care sa-ti explice toate aspectele importante ale refinantarii.

2. Efectueaza plati anticipate regulate

Daca, dupa evaluarea criteriilor de mai sus, ai ajuns la concluzia ca refinantarea creditului nu este potrivita pentru tine, atunci poti sa apelezi la o alternativa care sa te ajute sa platesti mai repede creditul. Aceasta se refera la efectuarea unor plati anticipate, regulate (lunare).

Toate bancile ofera aceasta optiune clientilor. In plus, exista si posibilitatea de a alege daca plata anticipata sa atraga dupa sine reducerea valorii ratei sau diminuarea perioadei de creditare.

In mod clar, reducerea perioadei de creditare te poate ajuta sa ajungi mai repede la finalul contractului de credit, insa rata iti va ramane aceeasi. Poti opta si pentru reducerea ratei, insa, pe langa rambursarea anticipata pe care ai planificat-o, foloseste diferenta dintre rata initiala si rata actuala, pentru a rambursa si mai mult din credit.

3. Redu cheltuielile

Pe langa folosirea diferentei dintre rate pentru achitarea creditului, poti sa apelezi si la reducerea cheltuielilor lunare. Motivul este simplu: pentru plata anticipata a creditului intr-un timp cat mai scurt, poate fi nevoie sa privesti cheltuielile lunare dintr-o alta perspectiva si sa le prioritizezi in mod diferit decat pana acum.

Pentru inceput, poti incerca sa reduci cheltuielile care nu sunt esentiale traiului. Acestea includ mesele la restaurant, divertismentul, cumparaturile de haine si accesorii care nu sunt esentiale sau abonamentele la servicii pe care nu le utilizezi frecvent. Pe masura ce te obisnuiesti cu noul stil de viata pe care ti-l construiesti, analizeaza cheltuielile pe care continui sa le ai si identifica si alte categorii din care poti reduce.

Nu uita, totusi, sa-ti constitui si un fond de urgenta pentru cheltuieli neprevazute. Daca aloci toate resursele financiare catre rambursarea creditului, atunci nu vei avea protectie financiara in cazul situatiilor neprevazute. Conform specialistilor, acesta ar trebui sa fie egal cu cel putin 6 salarii nete lunare.

In concluzie, rambursarea rapida a creditului poate fi efectuata prin aplicarea solutiilor care se potrivesc cel mai bine situatiei in care te afli, dar si prin ajustarea stilului de viata. Inspira-te din ideile prezentate in acest articol si bucura-te de independenta financiara pe care o meriti.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!