Cum sa construiesti un put: Pasi simpli de urmat

in Diverse

Datorita expansiunii continue a oraselor, dar si din cauza ritmului lent de dezvoltare a sistemelor centralizate de distributie a apei si infrastructurii publice, multi proprietari de locuinte sunt obligati sa identifice solutii alternative si sa investeasca individual pentru a asigura accesul la apa potabila si menajera. Cea mai accesibila si eficienta metoda in acest sens este constructia unui put si instalarea unei pompe submersibile pentru a satisface necesarul de apa.

Forare puturi

Acest articol te va ghida pas cu pas prin procesul de forare a unui put, iti va explica cum sa te pregatesti pentru aceasta lucrare, ce echipament este necesar, cum se executa forajul si montarea unei pompe submersibile.

1. Detalii pe care trebuie sa le stii dinainte

Inainte de a incepe constructia unui put, trebuie sa intelegi cateva aspecte care iti vor influenta deciziile si planificarea. Utilizarea unui miniexcavator poate fi necesara pentru sapatura initiala, in functie de teren si de accesibilitate. De asemenea, este important sa ai informatii corecte despre potentialul hidro-geologic al zonei. Consultarea unui geolog este recomandata pentru a obtine aceste date, care vor determina adancimea la care trebuie sa forezi si tipul de sol pe care il vei intalni.

  • Necesarul de apa: Estimarea corecta a necesarului de apa este un calcul pe care trebuie sa il faci pentru dimensionarea adecvata a putului. Un debit de 1 litru pe secunda este suficient pentru cele mai multe gospodarii, dar necesarul poate creste la 2-4 litri pe secunda daca ai o piscina sau daca planifici sa utilizezi apa pentru irigatii. In cazul in care putul va fi folosit pentru mai multe proprietati sau pentru irigatii la scara larga, poate fi necesar un debit de pana la 30 litri pe secunda.
  • Adancimea de forare: Adancimea de forare depinde de localizarea panzei de apa subterane. In general, puturile pot ajunge la adancimi de la 20 metri pana la peste 200 metri. Este important ca firma care iti va executa lucrarea sa aleaga echipamentul de forare corespunzator adancimii anticipate pentru a evita costurile excesive si pentru a asigura eficienta lucrarii.
  • Diametrul: Diametrul putului trebuie sa fie suficient pentru a incapea tuburile de foraj si pentru instalarea pompei submersibile, precum si pentru a permite circulatia apei. Alegerea diametrului este influentata si de volumul de apa necesar si de tipul de sol.

2. Construirea putului pas cu pas

  • Pregatirea locatiei: Stabileste impreuna cu specialistii locul unde va fi forat putul. Asigura-te ca zona este accesibila pentru echipamentul de forare.
  • Forarea: Specialistii firmei responsabile vor incepe saparea folosind echipamentul adecvat si vor monitoriza continuu procesul pentru a ajusta tehnica in functie de conditiile solului.
  • Tubarea: Dupa atingerea adancimii dorite, tuburile de foraj sunt introduse pentru a stabiliza putul si a preveni prabusirea peretilor.
  • Introducerea pietrisului margaritar: Acest pas este special executat pentru filtrarea apei si protectia tuburilor.
  • Denisiparea: Curatarea putului de resturi si sedimente pentru a asigura un debit optim de apa.
  • Finalizarea forajului: Stabilirea parametrilor finali si intocmirea documentatiei necesare.

3. Montarea pompei submersibile

Cand lucrarile de forare sunt complete, instalarea pompei va fi realizata de un tehnician specializat. Alege un instalator competent si bine recomandat, asa cum ai ales compania de forare, pentru a evita probleme ulterioare, disfunctionalitati sau alte neajunsuri. Pentru montarea unei pompe submersibile, specialistul va avea nevoie de urmatoarele componente:

  • Pompa submersibila: Alege un model care sa corespunda adancimii si diametrului putului tau.
  • Furtun de refulare si cablu electric: Componentele ce asigura conexiunile necesare pentru functionarea pompei.
  • Cordelina pentru sustinere: Necesara pentru sustinerea pompei in put.

Pas cu pas, se va monta pompa, i se vor atasa furtunul de refulare si cablul electric si vor fi fixate la distante regulate pentru a preveni orice tensiune sau deteriorare.

Nu neglija etapele intregului proces. Odata ce lucrarile sunt incheiate, asigura-te ca firma responsabila iti furnizeaza toate documentele si procedurile tehnologice necesare. In afara de predarea finala a lucrarii, trebuie sa ti se ofere analizele calitatii apei si informatii validate despre debitul putului.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!