Pot lua amenda, in baza Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, daca tai un arbore din curtea casei mele?

in Legislatie

Material oferit de Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.

Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor a fost adoptata pentru a asigura un cadru legal coerent si eficient pentru administrarea si reglementarea spatiilor verzi.

Legea 24/2007 taieri arbori

Principalele dispozitii ale legii includ:

1. Definitii clare: Legea stabileste definitii precise pentru spatiile verzi, inclusiv parcuri, gradini publice, paduri urbane si spatii verzi in cadrul ansamblurilor rezidentiale.

Spatiile verzi se compun din urmatoarele tipuri de terenuri din intravilanul localitatilor:

a) spatii verzi publice cu acces nelimitat: parcuri, gradini, scuaruri, fasii plantate;

b) spatii verzi publice de folosinta specializata:

1. gradini botanice si zoologice, muzee in aer liber, parcuri expozitionale, zone ambientale si de agrement pentru animalele dresate in spectacolele de circ;

2. cele aferente dotarilor publice: crese, gradinite, scoli, unitati sanitare sau de protectie sociala, institutii, edificii de cult, cimitire;

3. baze sau parcuri sportive pentru practicarea sportului de performanta;

c) spatii verzi pentru agrement: baze de agrement, poli de agrement, complexuri si baze sportive;

d) spatii verzi pentru protectia lacurilor si cursurilor de apa;

e) culoare de protectie fata de infrastructura tehnica;

f) paduri de agrement;

g) pepiniere si sere.

Terenurile pe care sunt amplasate spatiile verzi se pot afla in proprietatea publica sau privata a statului sau a localitatii de unde se afla.

Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu.

2. Rolul autoritatilor locale: Autoritatile locale au responsabilitatea de a gestiona si dezvolta spatiile verzi in conformitate cu interesele comunitatii. Controlul realizarii masurilor de protectie a spatiilor verzi, in functie de locatia acestora, este exercitat de institutiile abilitate de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, autoritatea publica centrala pentru dezvoltare regionala si administratie publica, autoritatile administratiei publice locale si de unitatile fitosanitare locale pentru protectia plantelor.

1. Aprobari pentru constructii: Pentru proiectele de constructii care afecteaza spatiile verzi, se impun aprobari speciale si trebuie sa se ofere compensatii inlocuitoare.

2. Protectia si conservarea spatiilor verzi: Legea impune masuri de conservare si protejare a spatiilor verzi, precum si de intretinere regulata.

Administrarea spatiilor verzi proprietate publica este exercitata de autoritatile administratiei publice locale si de alte organe imputernicite in acest scop.

Administrarea spatiilor verzi de pe terenurile proprietate privata este exercitata de catre proprietarii acestora, cu respectarea prevederilor actelor normative in vigoare, fiind finantate tot de catre proprietari.

3. Planificare urbanistica: Aceasta prevede ca autoritatile locale sa includa planificarea spatiilor verzi in documentele de urbanism si dezvoltare urbana.

4. Sanctiuni: Incalcarea prevederilor acestei legi atrage raspunderea civila, contraventionala si penala, dupa caz.

Persoanele fizice si persoanele juridice raspund contraventional, in baza Legii nr. 24/2007, pentru:

a) folosirea neautorizata a terenurilor cu spatii verzi;
b) nerespectarea cerintelor privind proiectarea, construirea si darea in exploatare a obiectivelor in spatiile verzi;
c) atribuirea terenurilor pentru constructii in spatiile verzi fara coordonarea cu organele teritoriale ale autoritatii centrale pentru amenajarea teritoriului, ale autoritatii centrale pentru protectia mediului si fara consultarea populatiei;
d) desfasurarea neautorizata a activitatilor economice, de turism si agrement in spatiile verzi;
e) ocuparea nelegitima a terenurilor cu spatii verzi;
f) deteriorarea spatiilor verzi in urma incendiilor sau a comportarii iresponsabile cu focul;
g) aruncarea pe spatiile verzi de mase plastice, hartii, sticle, resturi animaliere, deseuri menajere si orice alte deseuri;
h) distrugerea sau deteriorarea drumurilor, aleilor, sistemelor de drenaj, instalatiilor tehnice si ingineresti din spatiile verzi;
i) colectarea plantelor medicinale, a fructelor si a ierbii de gazon;
j) pasunatul pe spatii verzi;
k) decopertarea litierei si deteriorarea paturii vii si a stratului de sol fertil;
l) capturarea animalelor protejate integrate ecosistemului spatiului verde;
m) plimbarea si imbaierea cainilor si a altor animale in afara spatiilor amenajate;
n) distrugerea spatiilor verzi prin poluare cu ape reziduale, chimicale, deseuri de productie, produse petroliere sau alte substante nocive.

In concluzie, prevederile Legii nr. 24/2007 nu se aplica locurilor verzi amenajate in curtea caselor proprietate personala, iar autorizatia necesara taierii sau toaletarii unui arbore din curtea casei nu se emite in baza acestei legi.

Legea nr. 24/2007 reglementeaza autorizatiile necesare pentru toaletarea si taierea arborilor din spatiile verzi, aflate in domeniul public sau privat al statului, deschise publicului.

Prin urmare, pentru a afla daca puteti lua o amenda pentru taierea unui arbore din curtea casei dumneavoastra, trebuie sa consultati regulamentele locale privind taierea arborilor si sa verificati daca este necesara obtinerea unei autorizatii speciale pentru taiere, in functie de amplasament si de tipul arborelui.

In majoritatea cazurilor, autoritatile locale solicita obtinerea unei astfel de autorizatii sau notificarea prealabila pentru taierea arborilor.

Sursa foto: Unsplash

Autor: Avocat Novac Laura Adina

Sursa: Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!