in Recomandari
Hipermetropia este o conditie medicala frecvent intalnita si care afecteaza milioane de oameni la nivel global. In cadrul acestui viciu de refractie vederea de aproape este neclara in timp ce vederea obiectelor aflate la distanta este buna.
Sursa foto: Shutterstock
Cauzele pentru aparitia hipermetropiei sunt variate, tratamentul presupune utilizarea ochelarilor de vedere sau a lentilor de contact pentru corectie. In situatii complexe se poate ajunge pana la interventii chirurgicale, cu recomandarea medicului specialist.
Vederea poate avea de suferit la orice varsta, iar tratarea afectiunilor oculare este o necesitate pentru a nu se ajunge la situatii in care ochii sunt afectati temporar sau iremediabil. Printre viciile de refractie diagnosticate des se afla hipermetropia.
Hipermetropia este o afectiune medicala comuna care afecteaza capacitatea ochiului de a se concentra. Cu alte cuvinte, imaginile nu se mai formeaza corect, in fata retinei, ci in spatele ei, ceea ce determina aparitia imaginilor neclare pentru obiectele aflate in apropiere, fara a afecta capacitatea ochilor de a percep corect imaginile aflate la distanta. Atunci cand hipermetropia este grava apar durerile de cap, oboseala accentuata a ochilor si probleme cu vederea.
In cazul ochilor care nu prezinta probleme oculare, razele de lumina focalizeaza in zona receptorilor vizuali ai retinei, iar aceasta trimite catre creieri mpulsuri nervoase, prin intermediul nervului optiv. La nivelul creierului se realizeaz? formarea imaginilor.
Putem vorbi de mai multe cauze in hipermetropie. Acest viciu de refractie poate fi transmis in familie, dar aparitia acestuia poate fi pusa si pe fondul altor probleme precum unele disproportionalitati. Aici vorbim fie de o cornee usor curbata care determina impingerea cristalinului in interiorul ochiului, fie de un glob ocular cu diametrul anteroposterior mai mic.
In hipermetropie ochii depun un efort mai mare pentru a se putea concentra si focaliza imaginile de aproape, in activitatile zilnice legate de citit sau in sarcini desfasurate in imediata apropiere, ceea ce determina oboseala ochilor. La debutul afectiunii, in general la copii, ochii percep in scurt timp imaginea corecta pentru ca mecanismele din interiorul globilor oculari corecteaza automat eroarea de refractie. Odata cu inaintarea in varsta nu mai este posibil acest lucru si vederea de aproape devine neclara sau incetosata.
Riscul de a avea hipermetropie este ridicat daca unul dintre parinti se confrunta cu aceasta afectiune oculara, iar daca nu ai observat probleme pana acum este recomandat controlul oftalmologic periodic. In cadrul acestuia se pot observa modificarile de la nivelul structurii interne a ochilor si se poate interveni cu tratamentul adecvat inca de la debutul afectiunii.
Ochelari de vedere
Tratamentul adecvat pentru hipermetropie este reprezentat de ochelarii de vedere. Fiind vorba despre un deficit de convergenta, dioptriile prescrise de medicul specialist sunt cu "+".
Lentile de contact pentru corectie
Daca activitatea pe care o desfasori nu iti permite sa porti ochelarii de vedere prescrisi pentru a trata hipermetropia sau nu iti doresti acest lucru si ai recomandare de la medic pentru lentile de contact de corectie, poti merge pe aceasta varianta care iti ofera mai multa independenta.Nu trebuie sa uiti ca atat ochelarii de vedere, cat si lentilele de contact cu dioptrii pot necesita unele masuri speciale, solutii de intretinere si curatare adecvate, dar si inlocuire periodica pentru o vedere sanatoasa, un confort sporit si prevenirea agravarii problemelor de vedere.
Acomodarea cu ochelarii de vedere, dar mai ales cu lentilele de contact pentru corectarea hipermetropiei se realizeaza in timp.
Interventie chirurgicala
Chirurgia refractiva laser poate corecta hipermetropia, dar aceasta interventie este realizata doar in anumite conditii, fiind recomandata adultilor care au dioptrii mari.
Pentru ca la copii hipermetropia poate fi sesizata mai greu, controlul oftalmologic periodic este recomandat. In plus, odata diagnosticata afectiunea oculara, vizita la medic nu trebuie neglijata. Poti avea nevoie de o noua pereche de ochelari mai devreme de 2 ani, asadar in urma examinarii specialistul iti poate prescrie noi dioptrii pentru o vedere clara si corecta.
Vederea este esentiala, iar sanatatea acesteia se poate mentine cu ajutorul medicului specialist atunci cand apar afectiunile oculare. Acest material este informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat, mergi la medic la primele simptome sesizate pentru tratament de specialitate!