in Recomandari
Este cunoscut faptul ca proprietatile bauturilor alcoolice se desavarsesc pe masura trecerii timpului, insa si modul in care sunt depozitate licorile are o influenta majora asupra acestui proces.
Nu este deloc placut sa deschizi o sticla cu o bautura pe care asteptai sa o savurezi de multa vreme si sa constati ca gustul si aroma acesteia sunt mult sub asteptari, desi licoarea ar fi trebuit sa fie de cea mai buna calitate. Cel mai probabil, aceasta se intampla din cauza depozitari necorespunzatoare, iar in acest articol iti vom arata cum trebuie sa procedezi pentru a nu avea parte de o astfel de experienta.
Dupa finalizarea procesului de productie, pentru bauturile alcoolice urmeaza doua perioade distincte, respectiv maturarea si invechirea. Maturarea este perioada in care bauturile sunt tinute in butoi, iar perioada de invechire incepe odata cu transferarea acestora in sticle pentru alcool.
In perioada de maturare conteaza foarte mult esenta lemnului din care este facut butoiul, pentru ca aceasta isi pune amprenta asupra aromei si aspectului bauturii. Cel mai des sunt folosite butoaiele din stejar, insa pentru anumite bauturi se folosesc si butoaie din lemn de dud sau alte esente.
In ceea ce priveste sticlele folosite pentru imbuteliere, acestea se aleg in functie de tipul bauturii, dar si de viitoarea lor destinatie. Spre exemplu, daca vrei sa imbuteliezi bautura sub forma de mostra, sau marturie de nunta poti folosi sticla Marasca de 60 de mililitri, cu un design cum nu se poate mai potrivit.
Alcoolul este volatil, motiv pentru care bauturile pastrate vreme indelungata in recipiente care nu sunt bine etanseizate se evapora incet. Astfel, poti avea surpriza sa constati ca nivelul bauturii dintr-o sticla neinceputa a scazut odata cu trecerea timpului, iar explicatia este aceasta. Nu se pierde o cantitate importanta, insa mai grav este etansarea necorespunzatoare determina si deprecierea calitatilor bauturii.
Pentru a evita astfel de situatii poti folosi, capace din aluminiu prefiletate, cu diametru de 18 mm, care asigura o inchidere etansa, ce permite conservarea bauturilor pentru o perioada indelungata.
Spatiile intunecate sunt ideale pentru depozitarea pe termen lung a bauturilor alcoolice, care trebuie sa fie expuse cat mai putin la lumina naturala. Aceasta, pentru ca razele ultraviolete ale soarelui actioneaza in mod direct asupra bauturilor alcoolice modificandu-le culoarea, gustul si aromele. Sub actiunea razelor solare, au loc anumite modificari in compozitia bauturilor, care duc la deprecierea lor ireversibila.
Astfel de modificari pot aparea si in urma expunerii prelungite la lumina artificiala, acesta fiind un motiv in plus pentru care bauturile trebuie pastrate intr-un spatiu intunecat.
Si temperaturile ridicate au o influenta negativa asupra bauturilor alcoolice, determinand deprecierea acestora mai rapid decat o fac razele ultraviolete. In cazul bauturilor spirtoase, expunerea la caldura determina reducerea tariei alcoolice, in timp ce vinul, cidrul sau berea intra in fermentare. Totodata caldura favorizeaza fenomenul de evaporare, despre care am amintit anterior.
Temperatura optima pentru depozitarea bauturilor alcoolice este cuprinsa intre 12 si 15 grade Celsius. In frigider trebuie sa fie tinute doar bauturile care urmeaza sa fie consumate curand sau sticlele deja desfacute, pentru ca si expunerea prelungita la temperaturi scazute afecteaza calitatea alcoolului.
Sticlele cu bauturi tari precum tuica, palinca, whiskyul, coniacul si chiar lichiorul trebuie sa fie depozitate in pozitie verticala, pentru a se evita contactul lichidului cu dopul.
Daca vorbim de vin, regula se schimba, pentru ca in acest caz este recomandat ca bautura sa fie in contact cu dopul, pentru a evita uscarea acestuia si pierderea etanseitatii. De aceea, sticlele de vin se depoziteaza in pozitie orizontala sau inclinata.
Dupa cum vezi, conditiile pentru depozitarea bauturilor alcoolice sunt simple si usor de pus in aplicare, asa ca iti recomandam sa tii permanent cont de ele pentru a te bucura oricand de savoarea unei bauturi de calitate.