in Diverse
Tehnologia face parte din viata noastra si devine indispensabila. Daca, acum 50 de ani, textul de mai jos ar fi fost considerat o scurta nuvela SF, azi obiectele smart din casele noastre sunt de nelipsit. Ne place tehnologia. Este cool, pragmatica, ne economiseste timp, bani, si este prietenoasa cu natura. Ne place sa ne simtim safe, suntem preocupati de wellness, de confort si de control. Constant vrem sa integram cat mai repede noile descoperiri tehnologice in casele, joburile si rutina noastra zilnica.
Am enumerat 5 motive pentru care sa-ti transformi locuinta intr-un smart home.
Una dintre nevoile noastre de baza este cea de securitate. Fie ca vorbim de senzori anti-inundatie, antiincendiu sau de gaze, locuinta ta va fi protejata impotriva nenumaratelor riscuri. Poate te relaxezi pe o plaja in Tenerife si se sparge o teava acasa sau ai uitat becul aprins la baie doua saptamani; astfel de situatii se pot remedia acum cu rapiditate de la distanta. Pentru a descuraja potentiali spargatori, poti opta pentru incuietori inteligente, camere supraveghere hikvision de exterior si de interior sau sisteme de alarma, cateva elemente de baza pentru securitatea caminului tau, usor de accesat de pe smartphone, care iti vor proteja familia si bunurile.
Senzorii inteligenti masoara umiditatea, temperatura si calitatea aerului din locuinta ta si sunt dublati de aparatele de umidificare/dezumidificare sau purificare a aerului, astfel incat vei respira un aer mult mai curat, fara alergeni sau praf. Specialistii sustin ca aerul din locuinte este de pana la 10 ori mai poluat decat cel de afara.
O locuinta smart este cozy si cool. In timp ce robotul aspirator isi face treaba, poti deschide o carte sau te poti uita la serialul preferat de pe Netflix. Poti seta jaluzelele astfel incat sa te trezesti pe lumina naturala la rasarit, sistemul audio sa asigure coloana sonora preferata la ora pe care ai fixat-o, iar aroma de cafea sa umple locuinta, pentru ca aparatul tau de cafea inteligent stie exact cand sa se apuce sa macine boabele si sa prepare cafeaua. Poti achizitiona chiar si un gadget care-i va oferi pisicii tale pranzul la ora pe care ai stabilit-o sau un dispozitiv care sa-ti prepare clatitele perfecte.
Chiar daca amenajarea unei case smart poate fi costisitoare in prima faza, investitia se amortizeaza pe termen lung datorita economiei semnificative la consumul de resurse. In plus, tehnologia evolueaza rapid si preturile tind sa devina din ce in ce mai accesibile. Panourile solare pot asigura o cantitate suficienta de energie pentru locuinta ta; becurile smart, cu toate ca sunt mai costisitoare decat cele clasice, vor consuma mult mai putin; incalzirea centrala si aparatul de aer conditionat, setate la o anumita temperatura, vor economisi energie.
Planeta este prima noastra locuinta, iar consumul excesiv, deseori inutil, conduce la situatii de criza. In conditiile actuale, in care criza energetica devine o problema mondiala, reducerea consumului este prioritara. Revenim la exemplul panourilor solare, ca si o parte serioasa din solutie, sustenabila si accesibila. Becurile smart, senzorii care regleaza temperatura, aplicatiile care atentioneaza despre consumul inutil vor face din locuinta ta una economica si environment-friendly.
Viitorul este acum! Nu este un slogan politic pentru un politician android, ci o constatare a tehnologiilor de ultima generatie care apar zilnic pe piata. Daca, initial, toate aceste gadgeturi erau foarte costisitoare, ele sunt astazi destul de accesibile. Ne economisesc timpul, pe termen lung si banii, si ne ajuta sa ne bucuram de securitate si confort. Casele si accesoriile smart, tehnologiile si noile gadgeturi nu doar ca ne fac viata mai usoara, dar sunt, mai ales, o metoda clara de protectie a mediului. So, let's get smart!
Sursa foto: pixabay.com