in Diverse
Stiati ca adaugarea unui prefiltru la sistemul dvs. de filtrare a apei va prelungi durata de viata a intregului sistem de filtrare a apei din casa? Aceasta solutie este cea mai buna in cazul in care trebuie eliminat din sistemul de filtrare a apei cantitati mari, resturi, cantitati de tevi, nisip grunjos, nisip fin, nisip foarte fin, rugina, pamant sau sedimente grele.
In acest articol vom analiza ce sunt filtrele si separatoarele de sedimente, cum functioneaza acestea si diferenta dintre filtre si separatoare. Pe parcurs poate exista o terminologie noua pentru dvs., dar va vom explica si asta!
Filtrele si separatoarele de sedimente sunt destinate pre-filtrarii apei pentru a indeparta nisipul si sedimentele mari dintr-o sursa de apa. Acestea sunt cel mai bine instalate acolo unde apa patrunde in casa dvs., cunoscut si sub denumirea de punct de intrare. In general, acest tip de filtru este instalat inaintea oricaror alte filtre sau aparate intregi de casa. Prin indepartarea nisipului si a sedimentelor mari dinainte, durata de viata a altor filtre si aparate este marita.
Puteti intalni alte forme de filtre pentru sedimente, inclusiv plise sau infasurate cu sfoara. Durata de viata a filtrelor pliate sau cu snur poate fi extinsa prin adaugarea unui filtru / separator de sedimente inaintea lor.
Partea superioara a filtrelor si separatoarelor unde intra si iese apa este denumita cap. In interior exista un element pe care apa il "filtreaza". Inconjurarea elementului si insurubarea in cap se afla vasul. In cele din urma, in partea de jos exista o supapa care este utilizata pentru purjarea filtrului.
Apa patrunde in carcasa prin orificiul de admisie si creeaza o forta centrifuga. Pe masura ce apa se invarte in jurul cartusului, greutatea nisipului il forteaza spre exteriorul apei si, in cele din urma, se aseaza la fundul carcasei filtrului de apa. Elementele filtrante sunt in mare parte blocate in partea de jos, dar au doua gauri pentru a trece nisipul. Aceasta pentru a preveni apele care se rotesc sa deranjeze nisipul asezat in partea de jos a carcasei.
Pe masura ce nisipul se acumuleaza in filtru, va trebui curatat. Purjarea este actul de a elimina acumularea nedorita din filtru. Acest lucru se realizeaza prin deschiderea supapei din partea inferioara a carcasei si lasarea scurgerii apei si a nisipului. Daca exista acumulari pe element, acesta poate fi, de asemenea, indepartat si pulverizat in jos pentru a creste durata de viata.
Atat un filtru de sedimente, cat si un separator functioneaza in acelasi mod. Filtrele folosesc cea mai mare parte a bolului pentru filtrare, in timp ce separatoarele au spatiu suplimentar in partea de jos a bolului pentru a colecta mai mult nisip. In aplicatiile cu nisip greu sau sedimente care trebuie indepartate avand spatiu suplimentar inseamna ca nu trebuie purjate la fel de des.
Intr-un sistem de 1", diferenta este in recipient. Atat un filtru de 1", cat si un separator de 1" utilizeaza acelasi element.
In sistemele 1-1/2" si 2" diferenta este in element. Acelasi vas este folosit pentru aceste filtre si separatoare de dimensiuni. Elementul filtrant umple lungimea intregului castron, in timp ce elementul separator umple doar jumatate din el, deoarece are un ecran de jumatate si este tinut in pozitie de o tija lunga. In imaginea de mai jos puteti vedea diferenta, filtrul este in stanga si separatorul este in dreapta.
Indepartarea nisipului si a particulelor mari inainte ca apa sa intre in alte filtre le va prelungi viata. Acest lucru este usor cu aceste filtre centrifugale si separatoare reutilizabile si care pot fi purjate. Vreau sa va las un sfat rapid, toate piesele pentru filtre si separatoare pot fi inlocuite individual. Inlocuirea intregului lucru poate sa nu fie necesara.
Acest articol a fost redactat cu amabilitatea domnului Stefan de la TopWater.ro expert in sisteme de tratare si filtrare a apei atat pentru uz casnic cat si industrial.