Masa de Craciun: 3 retete traditionale

in Diverse

Craciunul inseamna timp petrecut alaturi de cei dragi, cadouri, brad frumos impodobit, colinde si o masa gustoasa si imbelsugata. Daca inca nu te poti decide asupra preparatelor pe care sa le incerci in acest an sau daca nu stii exact cum sa gatesti cele mai bune sarmale sau cel mai gustos cozonac, nu-ti face griji! Ti-am pregatit 3 retete care ii vor face pe toti sa se linga pe degete si sa te numeasca masterchef:

Retete traditionale Craciun

Sursa foto: shutterstock.com

Sarmalute

Pentru sarmale gustoase, ai nevoie in primul rand de foi de varza murata si de carne tocata, pe care o poti cumpara sau o poti prepara chiar tu acasa, daca iti cumperi o masina de tocat care sa te ajute in acest sens. Ca sa te asiguri ca ai destule sarmalute pentru toti invitatii si ca acestea iti ajung pentru toata perioada Craciunului, e bine sa faci in jur de 50 de bucati. Vei avea nevoie de un kilogram de carne tocata, 150 de grame de orez, sare, piper negru macinat si cimbru uscat, un kilogram de foi de varza, ceapa, bulion sau suc de rosii, ulei, foi de dafin si boia.

Alege frunzele de varza cele mai marisoare si mai subtiri si lasa-le cateva minute intr-un castron cu apa rece, astfel incat sa nu fie foarte sarate. Aici totul depinde si de gusturile tale si ale invitatilor, precum si de eventualele restrictii alimentare. Pune carnea tocata intr-un bol si amestec-o cu condimente - sare, piper, cimbru, boia - in timp ce pe foc pui la calit o ceapa, impreuna cu orezul bine spalat. Lasa la calit orezul si ceapa cateva minute, amestecand, apoi asteapta sa se raceasca si amesteca bine continutul cu carnea cu condimente.

Dupa ce compozitia e gata, e timpul sa asezi putina in fiecare foaie si sa rasucesti bine, prinzandu-le astfel incat sa nu iasa nimic atunci cand vei pune sarmalele la fiert. Toaca foile de varza ramase si pune jumatate la fundul cratitei, ca un pat pentru sarmalute, jumatate la suprafata. Pe fundul oalei trebuie sa pui si ulei si ceapa fin tocata.

Toarna apa si o ceasca de bulion sau suc gros de rosii, apoi lasa sarmalutele la fiert, cu capacul intredeschis, timp de 2 ore. Nu este nevoie sa dai focul prea tare, ideal este sa fiarba la foc mediu. Tine minte ca spre sfarsit sa adaugi si foile de dafin.

Cozonac

Craciunul fara cozonac este ca vara fara soare, asa ca asigura-te ca pregatesti si cel mai iubit desert de Sarbatori. Vei avea nevoie de 1 kilogram si 200 grame de faina, 4 oua, 300 de grame de zahar, o jumatate de litru de lapte, 150 mililitri de ulei si 75 de grame de drojdie, adica 3 cubulete.

Dizolva intai zaharul in lapte la temperatura camerei si pune faina intr-un castron incapator. Toarna apoi laptele peste faina, amesteca si adauga drojdia si separat bate ouale. Poti face totul mai simplu cu ajutorul unui blender vertical.

Incepe sa incorporezi compozitia si si sa framanti bine - dureaza in jur de 30 de minute, insa rezultatul merita. Toarna din cand in cand, foarte usor, uleiul si adauga din faina pe care ai pus-o separate (cele 200 de grame). Ar trebui ca la final coca sa fie foarte ferma. Daca vrei, poti sa adaugi si stafide sau cacao. Lasa aluatul sa creasca intr-un vas acoperit, apoi pregateste 3 tavi, ungandu-le cu ulei. Ruleaza coca, impleteste cu atentie si pune apoi cozonacul in tava. Inainte de a baga tavile la cuptor, mai asteapta sa creasca compozitia. La inceputul coacerii, focul trebuie sa fie lasat mai mic, pentru aproximativ 15 minute, iar in rest il poti da la nivel mediu pentru inca 45 de minute.

Friptura

Cu siguranta o friptura bine facuta va fi deliciul mesei de Craciun. Nu ai nevoie de multe ingrediente, insa trebuie sa ii acorzi atentie, astfel incat sa iasa gustoasa, aromata si frageda. Iti trebuie un kilogram si jumatate de carne de porc, sare, piper, cimbru si boia, trei fire de usturoi verde si o legatura de ceapa verde, ulei si apa.

Feliaza carnea si pune-o intr-un vas in care sa o amesteci cu ulei, condimente, usturoi verde si ceapa. E bine sa o lasi aproximativ o ora in frigider, astfel incat ingredientele sa se combine si sa patrunda bine carnea, aromand-o. Ulterior, scoate carnea, pune-o in tava si toarna peste ea sosul ramas in vas. Adauga si 200 ml de apa.

Tine carnea la cuptor la foc mediu aproximativ 40 de minute. Nu uita ca la masa sa o servesti cu salata sau cu muraturi.

Sursa: ALTEX

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Arhitect online

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!