Cum alegi hota potrivita pentru bucataria ta

de Marcel Buciuman in Recomandari

Incorporabile, independente, decorative, telescopice, cu evacuare sau cu recirculare, cu unul sau doua motoare, optiunile din care ai de ales atunci cand cauti o hota pentru bucataria ta pot fi cu adevarat coplesitoare.

Alegere hota  bucatarie

Arhitect: Smith&Vansant Architects; Foto: Rob Karosis

Hota este insa un element de care depinde in mare masura nu doar confortul ci si sanatatea bucatariei si chiar a casei tale. Aceasta este responsabila cu evacuarea mirosurilor neplacute rezultate in procesul de gatire dar si a aburilor care pot provoca degradarea mobilierului sau chiar aparitia condensului si igrasiei pe peretii locuintei.

Este deci foarte important sa alegeti hota corespunzatoare in functie de dimensiunile bucatariei, a masinii de gatit dar si a frecventei cu care gatiti.

Nu in ultimul rand tineti cont si de factorul estetic. Hota trebuie sa se integreze in decor, iar pentru aceasta producatorii vin cu diverse modele adaptabile unui stil clasic, modern sau chiar rustic.

Iata de ce ne-am propus sa va prezentam cateva caracteristici ale hotelor de bucatarie pentru a sti la ce sa fiti atenti atunci cand vizitati magazinele de electrocasnice.

Set mobila living Mona, lemn masiv, alb

Mobila living Mona, lemn masiv, alb

Tip de montaj

Hote incorporabile

Hotele incorporabile in mobilier sunt cele mai folosite tipuri de hote in bucatariile apartamentelor de la bloc sau ale locuintelor de mici dimensiuni intrucat permit utilizarea optima a spatiului din jurul hotei.

Hota incorporabila Hansa

Hota incorporabila decorativa Hansa. Vezi cele mai bune preturi!

Fiind instalat deasupra masinii de gatit, corpul de mobilier ce include hota poate fi compartimentat pentru a pastra aici condimentele preferate pentru a le avea cat mai la indemana in timp ce gatiti.

Intrucat o foarte mica parte a unei hote incorporabile este vizibila, designul acesteia este relativ simplu, oferind totusi suficiente finisaje pentru a se putea adopta oricarui stil decorativ.

O varianta a hotei incorporabile este hota incorporabila telescopica. Un segment al unei astfel de hote gliseaza pe doua sine in momentul utilizarii marind astfel suprafata de absorbtie.

Hota incorporabila telescopica Gorenje

Hota incorporabila telescopica Gorenje. Vezi cele mai bune preturi!

Hote independente cu montaj pe perete

Hotele independente se instaleaza de regula in bucatariile spatioase, acestea constituind nu doar un aparat cu rol functional ci si un element de design important al bucatariei, adaugand un aspect aparte spatiului de gatit.

Hota incorporabila decorativa Teka

Hota incorporabila decorativa Teka NUBERO. Vezi cele mai bune preturi!

Din acest motiv, o hota independenta este mai scumpa decat o hota incorporabila.

In plus, va trebui sa acordati atentie si finisarii traseului de evacuare, vizibil in acest caz, insa mascat in mobilier in cazul hotelor incorporabile.

Cum cel mai adesea masinile de gatit sunt amplasate langa un perete, cele mai comune hote independente sunt cele cu montaj pe perete.

Hote independente cu montaj pe plafon

Un caz particulor al hotelor independente sunt hotele cu montaj din plafon. Foarte utilizate in cazul bucatariilor profesionale, o astfel de hota o intalnim si in mediul casnic atunci cand masina de gatit este inclusa intr-o insula de bucatarie.

Afla mai multe despre instalarea unei insule in bucataria ta: Idei pentru amenajarea unei insule de bucatarie. Modele deosebite de bucatarii cu insule

Beneficiind de vizibilitate maxima, o hota montata deasupra unei insule adauga un aspect unic oricarui spatiu. De aici si multitudinea de modele si materiale oferite de catre producatori, de la sticla si pana la cupru, bronz sau ceramica.

Hota insula decorativa

Hota insula decorativa, cu aspect de corp de iluminat. Vezi cele mai bune preturi!

Specialistii recomanda in astfel de cazuri o hota cu putere de absorbtie marita intrucat vaporii se disipa mult mai usor decat in cazul unei masini de gatit amplasata langa un perete.

Mod de functionare

Hote de bucatarie cu evacuare

Rolul unei hote este de a colecta mirosurile si aburii degajati in bucatarie in timpul gatitului si a le neutraliza. Cel mai eficient mod de a face aceasta este prin evacuarea acestora in afara locuintei.

Dezavantajul consta in necesitatea unui traseu de evacuare si a unei gauri in perete, insa in cazul in care gatiti mult, este solutia recomandata.

Hote de bucatarie cu reciclare

O hota de bucatarie cu reciclare poate fi instalata oriunde si foarte simplu, nefiind dependenta de un traseu de evacuare si fara a necesita o gaura inestetica in fatada.

O astfel de hota opereaza prin filtrarea aerului absorbit dintr-o incapere si returnarea lui in aceeasi incapere, realizandu-se deci un proces de recirculare a aerului.

Se folosesc filtre de carbon activ sau carbune pentru retinerea mirosurilor si diverse filtre pentru grasime. Aceste filtre sunt consumabile, trebuind curatate si schimbate periodic.

Dezavantaje ale hotelor cu recirculare: nu elimina umiditatea din bucatarie si sunt considerate mai zgomotoase decat hotele cu evacuare.

Hota traditionala Zanussi

Hota traditionala Zanussi. Vezi cele mai bune preturi!

Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot este un alt factor important in alegerea unei hote de bucatarie. O valoare sub 60 db (decibeli) ar fi de dorit.

Puterea

Pentru o bucatarie in care se gateste regulat recomandam hotele cu 2 motoare si cu trepte reglabile de putere, pentru a putea face fata diverselor sarcini. Daca gatiti insa ocazional, o hota mai ieftina, cu un singur motor, poate fi suficienta.

Capacitatea de absorbtie maxima (mc/h)

Capacitatea de absorbtie maxima este un parametru care exprima volumul de aer pe care hota il poate absorbi intr-o unitate de timp lucrand la puterea maxima. Aceasta valoare trebuie pusa in concordanta cu volumul bucatariei.

Clasa energetica

Dupa cum stiti, cu cat este mai aproape de inceputul alfabetului, cu atat veti avea facturi mai mici la electricitate.

Altele

Iluminatul pe care il ofera cele mai multe modele este un alt beneficiu al unei hote de bucatarie la care este bine sa nu renuntati.

De retinut:
  • Dimensiunile hotei trebuie sa depaseasca cu 5-10 cm marginile masinii de gatit.
  • Optati pentru o hota cu putere reglabila, adaptabila diverselor nevoi.
  • O hota cu evacuare este mult mai eficienta decat una cu recircularea aerului, insa necesita o gaura in perete si un tub de evacuare.
  • Unele hote au filtre de unica folosinta ce trebuie schimbate periodic, rezultand o cheltuiala in plus.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!