Cum ingrijesti muscatele, cele mai indragite plante pentru balcon si terasa

de Marcel Buciuman in Recomandari

In balcoane sau terase, pe pervazurile ferestrelor sau in gradina, muscatele atrag de indata privirile cu florile simple sau batute, de la rosu intens, mov sau roz si pana la alb sau chiar galben.

Totul despre muscate

Denumirea stiintifica: Pelargonium

Denumirea populara: Muscata

Familia: Geraniaceae

Varietati

Pelargonium x domesticum - muscata regala, Pelargonium x hortorum - muscata zonala, Pelargonium peltatum - muscata cugatoare, Pelargonium x crispum - muscata cu parfum de lamaie, Pelargonium tomentosum - muscata cu parfum de menta etc.

Origine si raspandire

Muscatele sunt originare din sudul Africii de unde s-au raspandit in zonele cu clima calda si temperata.

Ingrijire muscate

Descriere

Muscatele sunt plante perene cu tulpini ramificate in capatul carora apar ciorchini florali cu diametrul de 5-7 cm.

Frunzele de forma circulara pot fi usor ondulate sau zimtate pe margini. La unele varietati frunzele prezinta zone de culori diferite.

La exterior muscatele infloresc de la inceputul verii si pana la primul inghet, iar in spatiile interioare pot inflori tot anul daca sunt ingrijite corespunzator.

Dimensiuni

Muscatele cresc pana la 40-60 de cm, chiar mai mult in cazul muscatelor curgatoare.

Ingrijire muscate

Cultivare

Muscatele se cultiva in soluri fertile, bine drenate, atat in ghivece si jardiniere cat si direct in gradina, preferiand zonele insorite.

Udati muscatele lasand solul sa se usuce intre doua udari. Aveti grija ca apa sa nu stagneze la radacini si sa provoace putrezirea acestora.

In perioadele caniculare muscatele trebuiesc udate zilnic, de preferinta dimineata sau seara si evitand stropirea frunzelor.

Pentru a avea plante sanatoase cu flori abundente este necesara, in perioada de inflorire, fertilizarea periodica (la 2 saptamani) cu ingrasaminte bogate in potasiu si mai putin in azot (care determina dezvoltarea frunzelor in detrimentul florilor). Cojile de banane uscate si macinate sunt o alternativa naturala la ingrasamintele chimice.

Indepartand florile ofilite veti stimula plantele sa infloreasca din nou. Frunzele ingalbenite sau uscate se inlatura si ele.

Peste iarna muscatele pot fi pastrate in garaje sau pivnite, in spatii intunecoase si racoroase, insa la fel de bine pot fi utilizate ca si plante decorative de interior, putand inflori pe durata intregului an.

Pentru a avea muscate bogat ramificate si cu multe flori este indicat primavara sa intineriti plantele schimbandu-le ghiveciul si scurtand radacinile si tulpinile prea lungi.

Muscate in gradina

Boli si daunatori

Chiar daca sunt plante extrem de rezistente si putin pretentioase, muscatele pot fi atacate de paduchi sau afide.

In conditii de umiditate excesiva poate aparea putregaiul cenusiu provocat de o ciuperca. In acest caz se indeparteaza frunzele afectate si se aplica un antifungic.

Inmultire

  • Muscatele se inmultesc foarte usor prin butasi de 10 cm (sa contina 3-4 noduri) recoltati primavara sau toamna. Butasii se planteaza intr-un amestec de turba si nisip si se plaseaza in spatii luminoase la temperaturi de 20 de grade Celsius, fara soare direct. Se muta in ghiveciul sau jardiniera definitiva dupa ce au dat primiii muguri.
  • Muscatele se pot inmulti si prin seminte.

Utilizare

  • Muscata se cultiva ca planta decorativa de interior si exterior.
  • Uleiul esential de muscate are efect antidepresiv, antiinflamator, antiseptic etc.
  • Infuzia din frunze de muscate este utila in nefrolitiaza, ulcer fastric, gastrita etc.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!