Casa din paie care bate vilele: un tanar din Botosani, ajutat de arhitecti francezi, si-a ridicat o locuinta bio inedita - Galerie foto

in Case ecologice

Un tanar de 28 de ani din satul Ghilea (judetul Botosani) a contractat o echipa de arhitecti francezi si romani si, in doi ani, a construit o casa eco din lemn, lut si baloti de paie, iar pe acoperis a plantat trifoi.

 

 

Casa din paie care bate vilele

 

In satul Ghilea, comuna botosaneana Sendriceni, la circa sapte kilometri de orasul Dorohoi, este probabil ultimul loc unde s-ar astepta cineva sa gaseasca un exemplu de arhitectura ecologica realizat cu materiale alternative, pus in practica de un arhitect francez pentru un localnic.

 

Cu toate acestea pe o costisa, chiar la intrarea in sat se afla o casa mare, cu o forma neregulata, cu ferestre uriase, cu o prispa inca neterminata, cu pereti de lut, dar mai ales, cu pamant pe acoperisul plat. Casa, detinuta de un localnic din Ghilea, este o pata de culoare in peisajul dominat de locuinte inghesuite din chirpici sau cu etaj, standard, din BCA sau din caramida.

 

Casa din paie care bate vilele

 

"Sa vedeti cum o sa arate dupa ce face peisagistul toata treaba si amenajeaza tot ce inseamna spatii verzi!", spune mandru Bogdan (28 de ani), proprietarul casei, care locuieste aici din toamna anului trecut.

 

Ridicarea efectiva a locuintei s-a intins pe durata a doi ani. Localnicii nu se mai mira. De cand vad constructia in satul lor, o denumesc simplu: casa de paie.

 

Cum a construit-o

 

Intr-adevar, casa lui Bogdan este din paie. Baloti compactati de paie, tencuiti cu lut si asezati pe o structura de lemn. De altfel, paiele compactate au devenit si in Romania, ca peste tot in Europa, o solutie de material alternativ de constructie foarte apreciat de arhitecti. "Toti arhitectii din Bucuresti sau din strainatate carora le-am cerut sfatul mi-au spus ca, daca vreau eficienta energetica si o casa ecologica buna pentru sanatate, dar nu foarte scumpa, sa optez pentru balotii de paie", explica Bogdan.

 

Casa din paie care bate vilele

 

Proprietarul spune exact cum a luat nastere aceasta casa si, practic, cum este construita. "S-a turnat o fundatie din beton, acesta este singurul material care nu este ecologic. Peste fundatie, s-a facut o structura de lemn, bineinteles, tratata cu tot ce trebuie si ignifugata. Apoi, balotii de paie compactati, in straturi foarte groase, stivuiti, ca sa imbrace structura din lemn. Peste ei, la exterior, s-au pus cinci staturi de tencuiala de lut. Peretii din interior sunt facuti din trei straturi de chirpici si tencuiti cu lut", explica Bogdan.

 

La toate acestea, se adauga acoperisul, care este, de asemenea, cu totul deosebit.

 

"Am cumparat o membrana mare si foarte rezistenta, asemanatoare ca forma celor pentru piscina, dar mult, mult mai rezistenta. Am achizitionat-o din Norvegia. Sub membrana, podul din lemn este sustinut de grinzi foarte groase, la vedere. Peste lemn, au fost pusi baloti de paie compactati. Practic, casa este invelita in paie. Iar la final membrana. Peste membrana, am pus pamant, cred ca sunt doua camioane de pamant. Pe acoperis plantez. Deocamdata, am pus trifoi", adauga proprietarul casei. Casa a fost ridicata pe un postament de butuci, pentru a preveni infiltratiile de apa, care sunt, spun arhitectii, moartea caselor din paie si lut.

 

Casa din paie

 

Imbinare de traditional si modern

 

Cu o suprafata de 130 de metri patrati, casa are un design futurist, cu peretii neregulati, ferestre asimetrice si foarte mari, la fel si acoperisul. Bogdan spune, insa, ca nu este interesat de frumusetea casei, ci de eficienta ei, dar si sa fie un spatiu de locuit unde sa-ti faca placere sa imbatranesti.

 

Totodata, spune ca acest concept cu pereti neregulati este o viziune personala.

 

Baie casa din paie

Citeste articolul integral

Autor: Cosmin Zamfirache

Sursa: Adevarul

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Mobila Elvila

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!