Criterii pentru alegerea usilor de interior - galerie foto

in Ghid Practic Casa

Alegerea usilor este o etapa foarte importanta si deloc usoara in momentul in care iti amenajezi casa sau apartamentul.

 

Atat usa de intrare, cat si cele de interior trebuie selectate dupa criterii functionale si decorative. De aceea am preferat sa fim ghidati de un specialist, si anume, designer Simona Bonea de la Avantgarde Design Studio (Tel.: 0722.632.000) care ne-a recomandat, la randul sau, cativa specialisti.

 

 

Usa de interior

 

Nu este suficient sa alegi usile doar in functie de stilul amenajarii, ci trebuie sa ai in vedere si aspecte de tipul: siguranta, izolare fonica si termica, functionalitatea spatiului pe care il delimiteaza.

 

„In termeni tehnici, izolarea fonica si termica este data de gradul de acoperire in interior cu spuma poliuretanica sau de stratul izolant de lemn ori vata minerala. In ceea ce priveste grosimea foii de usa, in cazul unui apartament, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 40 mm si 50 mm, iar in cazul unei case, de peste 50 mm. Din punctul de vedere al rezistentei fonice, este recomandat ca usa sa aiba cel putin 28 db. Tocaria trebuie sa fie nedeformabila, iar balamalele, estetice si de calitate, de preferat din otel“, ne explica Monica Dochia, director de vanzari la Exclusive Doors.

 

Usa de interior

 

Mobilierul, gresia si culorile peretilor sunt mai usor de schimbat in timp, spre deosebire de usi, care se inlocuiesc mai greu. De aceea, primul sfat pe care il dau clientilor mei este ca mai intai sa aleaga usile si parchetul, care trebuie sa fie de buna calitate, si abia dupa aceea sa achizitioneze celelalte finisaje.

 

Usa de interior

 

Usile de interior

 

Interiorul unei locuinte se amenajeaza in mai multe etape, care sunt strans legate unele de altele. Imediat dupa turnarea sapei se stabilesc golurile de usi. Din acest moment trebuie sa alegi furnizorul de usi. Este bine sa stii ca fiecare brand are anumite standarde in privinta dimensiunilor. Evident ca se poate face orice usa cu dimensiuni atipice, insa acest lucru inseamna costuri suplimentare. Un aspect deseori neglijat il reprezinta „intalnirea“ dintre parchet si gresie la trecerea intre doua spatii, care trebuie sa se situeze sub foaia de usa. Ei bine, si pozitionarea acesteia pe toc difera de la un furnizor la altul. Comunica celui care iti pune pardoseala acest detaliu pe care ti-l poate furniza doar montatorul de usi! In ceea ce priveste inaltimea usilor, aceasta se stabileste in functie de grosimea pardoselii. Astfel, nu vei fi nevoit sa tai usile comandate si aduse la montaj dupa ce ai pus parchetul. De altfel, usile se monteaza ultimele, dupa parchet, dar se comanda cu mult inainte.

 

Usa de interior

 

Culori si finisaje

 

Usile albe, simple si cu finisaj lucios se potrivesc amenajarilor moderne, iar cele mate si cu incadramente sunt ideale pentru ambientele in stil provensal sau american. Usile in culoarea nucului, simple sunt recomandate in spatiile moderne, iar cele cu profilatura, in interioarele clasice. Indiferent de finisaj (folie melaminata – mai ieftine, furnir natural – mai scumpe), usile trebuie asortate cu parchetul. Nu exista reguli de tipul: „parchet inchis si usi deschise“ sau invers. Ele pot contrasta placut sau pot fi ton pe ton. Ideal ar fi ca usile albe sa se armonizeze cu un parchet intr-o culoare deschisa, calda si naturala. Daca parchetul are nuante de roscat, atunci si usile vor fi dintr-o gama coloristica similara, bazata pe maro roscat, in nici un caz maro galbui. Usile rovere gris se potrivesc cu un parchet albit. In alegerea usilor, nu conteaza numai culoarea parchetului, ci si finisajele mobilierului si ale peretilor. Astfel, este bine de stiut ca usile albe vor fi scoase in evidenta de peretii vopsiti in culori mai tari sau pastelate si de mobilierul in culori calde (eventual, in nuante de alb ivoire sau verde prafuit).

 

Foto: Romania Libera

Citeste articolul integral

Autor: Elena Virlan

Sursa: Romania Libera

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Arta gradinaritului

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!