Cum poti ramane fara casa daca nu ai platit rata la timp

in Legislatie

Daca nu ti-ai platit rata la casa pe o perioada de 90 de zile sau mai mare, banca are dreptul sa o scoata la licitatie. Iar pentru asta nu trebuie sa te dea in judecata, ci doar sa apeleze la un executor. Click! iti spune care sunt procedurile care te Ądau" afara din casa.

 

Pasul 1: Se declara scadenta anticipata prin scrisoare. Primul pas pentru a se putea trece la executarea silita se refera la declararea scadenta a creditului. Scadenta anticipata se declara, de cele mai multe ori, printr-o scrisoare recomandata de instiintare a masurii.

 

 

Casa executata silit Atentie! Daca platesti in continuare ratele dupa acest moment, trebuie sa stii ca banca nu mai are nici o obligatie sa respecte graficul de rambursare!

 

Pasul 2: Dosarul este trimis unui executor. Intr-un timp pe care il decide doar creditorul bancar, acesta trimite, printr-o cerere de executare silita, dosarul cu contractul tau bancar unui executor, in vederea pornirii executarii silite. Executorul va inregistra dosarul pe rolul biroului sau, il va numerota si te va instiinta despre aceasta masura.

 

Pasul 3: Se solicita cererea de incuviintare a executarii. Executorul va fixa cheltuielile de executare, care vor cadea in sarcina ta, apoi adreseaza o cerere de incuviintare a executarii silite instantei din circumscriptia careia isi are sediul biroul executorului judecatoresc.

 

Pasul 4: Instanta isi da acceptul. Instanta, primind cererea, verifica daca, intr-adevar, creanta este certa si lichida si dispune, ca atare, printr-o incheiere de incuviintare irevocabila.

 

Pasul 5: Somatie de 15 zile ca sa platesti datoria. In momentul incuviintarii, atunci cand discutam despre executarea imobiliara, executorul emite o somatie de 15 zile catre debitor, prin care il instiinteaza despre inscrierea in cartea funciara a imobilului urmarit si despre masura executarii silite.

 

Pasul 6: Executorul iti bate la usa. Ulterior emiterii acestei somatii de 15 zile, daca debitorul nu plateste datoria, executorul judecatoresc are obligatia ca, in baza art. 828 din codul de procedura civila, sa se deplaseze personal si sa intocmeasca un proces verbal de situatie, in sensul constatarii anumitor aspecte legate de locul unde se afla bunul si identificarea lui cat mai amanuntita. Cu alte cuvinte, executorul iti va face o vizita.

 

Pasul 7: Se stabileste pretul de la care va porni licitatia. Ulterior acestei proceduri, fie cu acordul partilor fie prin numirea unui expert si efectuarea unei expertize in cauza, se stabileste valoarea locuintei, pentru a putea fi scoasa la vanzare la un pret apropiat de realitatea pietei.

Citeste articolul integral

Sursa: Click!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Articole recomandate

Produse din magazin

Galerie de imagini

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!