Ce este certificatul energetic si când avem nevoie de el

in Legislatie

Vanzarea sau inchirierea unei locuinte sau cladiri nu se mai poate face legal decat daca proprietarul detine certificatul de performanta energetica. Ing. Marina Balan, auditor energetic atestat in cadrul firmei ViaCasa, ne spune tot ce trebuie sa stim despre acest document.

 

Certificatul energetic cuprinde informatii despre eficienta energetica a unei cladiri, respectiv cantitatea de energie pe care o consumam prin incalzirea, iluminarea si producerea apei calde menajere intr-o cladire sau intr-un apartament.

 

 

Ce este certificatul energetic Analiza si calculele specifice determinarii consumului de energie al unei cladiri sau apartament facute de catre un specialist numit auditor energetic, sunt incluse intr-un document oficial denumit Certificat de performanta energetica. Acest act defineste doi indici principali: clasa energetica – de la A (cea mai eficienta) pana la G si nota energetica (intre 1 si 100, unde nota mai mare este mai buna).

 

Certificarea energetica a unei cladiri presupune analiza si calculele consumului de energie in functie de caracteristicile cladirii dintre care una dintre cele mai important este nivelul de izolare termica a acesteia fata de exterior si fata de sol. Atat prin ferestre cat si pereti sau terasa cladirii se pierde caldura din interior prin neesanteitati sau din cauza nivelului redus de izolare termica asigurat cu materiale invechite sau depreciate (cum este cazul peretilor umezi sau a terasei stricate).

 

Cum se obtine si cat costa certificatul energetic?

 

Acest document este intocmit si parafat de catre un specialist auditor energetic, atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Lista auditorilor energetici atestati, care cuprinde si datele de contact ale acestora, se afla pe site-ul MDRAP, ca si pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

Citeste articolul integral

Sursa: Click!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Articole recomandate

Produse din magazin

Galerie de imagini

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!