Cum readucem la viata parchetul vechi

in Ghid Practic Casa

Desi, in ultimii ani, parchetul laminat cu montaj fara adeziv a capatat un loc dominant pe piata amenajarilor interioare, cei care prefera stilul clasic vor alege, cu siguranta, parchetul din lemn masiv.

 

 

Cum readucem la viata parchetul vechi

 

Frumusetea naturala a lemnului este de neinlocuit, conferind caldura si eleganta interiorului. Aceste atribute sunt cele care pledeaza pentru alegerea parchetului din lemn de stejar.

 

Printre alte avantaje ale acestui tip de parchet mai putem sa enumeram durata lui de viata care atinge 100 de ani, rezistenta indelungata, confortul termic ridicat pe care il ofera, precum si faptul ca poate fi intinerit prin raschetare si lacuire.

 

In situatiile unor renovari radicale, proprietarii prefera sa elimine vechiul parchet, preferand unul nou datorita aspectului modern. Alternativa pastrarii parchetului din lemn masiv este insa una cel putin la fel de profitabila atat in planul caracteristicilor tehnice, cat si in cel estetic. Pentru a readuce lemnului de stejar aspectul impecabil initial, trebuie sa efectuati cu profesionalism cateva operatii. In mare, acestea pot fi clasificate in trei clase: demontarea si pregatirea suprafetei de baza, remontarea lamelelor din lemn si finisarea acestora.

 

In exemplul pe care il prezentam, proprietarul unui apartament interbelic, cu o suprafata de 120 mp, a dorit sa pastreze in toata locuinta perchetul original, din stejar. Acesta era intr-o conditie foarte proasta, lucru ce a necesitat angajarea unei echipe de specialisti parchetari.

 

Etape de lucru:

 

1. Demontarea parchetului. Demontarea parchetului a fost o operatie migaloasa. In fiecare camera pardoseala a fost desfacuta bucata cu bucata iar lamelele au fost numerotate si depozitate in asa fel incat sa fie remontate in acelasi loc.

 

2. Curatarea lamelelor. Fiecare lamela a fost curatata cu atentie pe toate suprafetele. Au fost vizate mai ales zonele de imbinare nut-feder unde existau resturi vechi de aracet uscat. Acestea ar fi afectat montajul.

 

3. Pregatirea suprafetei de baza. Suprafata de baza a fost si ea demontata in totalitate. Capriorii din lemn fisurati de pe planseu au fost inlocuiti si refixati. Pe ei au fost montate scandurile din lemn pe care va fi batut parchetul.

 

4. Montajul lamelelor langa pereti. De jur-imprejurul camerei a fost montat un rand de lamele in stil “englezesc”. Acestea au fost asezate cap la cap, imbinarile fiind aliniate pe traverse. Intre lamele si pereti au fost prevazute rosturi care, la final, vor fi acoperite de plinta.

 

5. Aplicarea adezivului. Atunci cand parchetul este montat pe o suprafata din ciment sau sapa, adezivul se intinde cu un spaclu special pe intreaga suprafata.

Citeste articolul integral

Autor: Constantin Stefan

Sursa: Romania libera

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!