Verificarea anuala a acoperisului - primavara

Acoperisuri, invelitori, tigla metalica, tigla ceramica, tigla beton, tot ce trebuie sa stii pentru a avea invelitoarea potrivita pentru casa ta!

Verificarea anuala a acoperisului - primavara

Mesajde hera » Mar Apr 21, 2015 11:02 pm

Primavara se verifica acoperisul pentru a vedea daca sunt reziduuri, muschi, mucegai, tigle sparte sau lipsa, daca jgheaburile sunt deteriorate sau infundate. Reparandu-l si curatandu-l dupa sezonul de iarna, creste durata de viata a acoperisului.
Factori negativi:
a) frunze si ace de brad
In acest sens, orice acumulare de frunze si de ace de brad, suficient de adanca pentru a retine umiditatea pe acoperis, trebuie indepartata. Reziduurile nu retin doar umezeala ci si intrerup scurgerea apei de pe acoperis, pot bloca jgheaburile si pot solicita nemotivat acoperisul prin greutatea lor.
Se foloseşte o grebla pentru frunze din plastic, o perie de maturat cu coada inclinata sau cu suflante cu aer. In general, aparatele de spalare cu presiune sunt prea puternice pentru majoritatea tipurilor de invelitori iar apa face ca acoperisul sa fie alunecos si periculos. Chiar si cand greblam sau maturam, trebuie sa folosim o presiune mai scazuta pentru a nu dauna acoperisului.
Se toaleteaza copacii care au crengi care atarna peste acoperia pentru a permite soarelui sa ajunga la acoperis. Astfel se vor reduce si problemele de umiditate si de mucegai, precum si cantitatea de reziduuri care se pot aduna.
b) Muşchi pe acoperis:
Muschiul are o radacină superficiala si necesita o sursa constanta de umiditate pentru a supravietui. Dat fiind faptul ca radacinile sunt superficiale, muschiul se indeparteaza destul de usor cu o matura cu coada lunga sau daca se spala cu furtunul de gradina. Se curata cu apa sau cu matura intotdeauna din varful acoperisului inspre baza lui, pentru a evita deteriorarea invelitorii.
Pentru a preveni acumularea de muschi, se pot prinde în cuie fasii de zinc de-a lungul coamei. Ploaia care se scurge peste zinc formeaza oxid de zinc, ce va ucide majoritatea muschiului peste care se va scurge. Şi benzile de cupru sunt eficiente ai durabile. Se monteaza benzile de cupru expuse la intemperii, in zona coamelor. Se taie ramurile copacilor care trec peste acoperis si se indeparteaza frunzele şi acele de brad. Prin aceasta, lumina soarelui va avea mai mult acces la acoperis si va fi mai putin muschi de curatat anul urmator. De asemenea, intensificand ventilatia în pod, va scadea acumularea de umezeala si cresterea de muschi sub tigle.
c ) Mucegai, alge şi fungi
Dungile negre sau decolorate pe acoperis indică faptul ca avem mucegai, alge sau fungi. Se verifica cu atentie portiunile dinspre nord si cele mai umbroase. In timp, acesti factori pot eroda materialul invelitorii si pot cauza deteriorari si scurgeri.
Doar cu apa nu se vor eradica mucegaiul, algele si fungii. Trebuie să utilizam fie o substanta inalbitoare cu clor, o solutie care contine sulfat de cupru sau o solutie profesionala prefabricata, produsa în acest scop. Substanta inalbitoare cu clor – se amesteca 1 parte clor la 3 parti apa.
Inainte de inceperea activitatii, se uda foarte bine toate plantele din jurul casei, pentru ca ele să nu absoarba solutia cu clor. Se aplica solutia cu un pulverizator de mana si se lasa sa actioneze 15 minute. Se clateste cu furtunul. Verificam daca a ramas mucegai (se simte lipicios daca se atinge cu mana). Daca inca mai e mucegai, le lasam acoperisul sa se usuce si se repeta procesul. Mereu trebuie să se clateasca foarte bine clorul de pe acoperis pentru ca daca raman urme de clor, acestea ar putea dauna materialului invelitorii.
Solutie de cupru sulfat – se amesteca 28,5 gr. (masurare substanta uscata) de cupru sulfat la 3,34 l de apa calda. Inainte de inceperea activitatii, se uda foarte bine toate plantele din jurul casei, pentru ca ele să nu absoarba solutia. Se aplica solutia si se asteapta ca mucegaiul sa devina maro. Cand e uscat, se matura mucegaiul de pe acoperis cu o perie cu coada lunga. La final, se clateste acoperisul foarte bine.
Spor la treaba!
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Înapoi la Sisteme de acoperisuri

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori