In primul vreau sa informez pe toata lumea ca pentru un blat de bucatarie nu se foloseste marmura sau alte roci asemanatoare (calcar, piatra naturala, ardezie, etc) datorita unor caracteristici (duritate scazuta care duce la zgarierea si matuirea rapida a suprafetei; densitate scazuta care duce la patarea imediata uneori chiar si tratata) care vor duce la degradarea acestuia.
Sigur ca in acest caz daca vreti totusi sa pastrati blatul actual, puteti apela la substantele de curatare si intretinere (sigilanti si detergenti NEUTRI) dar se poate ca deja petele au intrat in profunzimea marmurei si atunci va trebui incercat mai intai sa se slefuiasca din nou zona afectata si apoi sa se trateze - sigileze blatul. Rezultatul depinde bineinteles de gradul de impregnare al petelor.
Ceea ce s-a omis sa se spuna mai sus despre efectul acestor substante este ca in cazul rocii de marmura aceasta este sensibila la actiunea acizilor. In bucatarie avem 2 tipuri de acizi alimentari, respectiv otetul si sucul de lamaie. Acestea in contact cu marmura au ca efect matuirea imediata a suprafetei si disparitia luciului initial. Sigilantii nu pot proteja marmura de aceasta matuire si in cantitati mai mari chiar sunt ''curatati'' de acest acid alimentar.
Materialele recomandate pentru blaturile de bucatarie sunt impartite in roci naturale si compozite:
- Naturale - Granitul este singurul indicat datorita in primul rand duritatii la zgariere si densitatii ridicate care ajuta la o anumita protectie contra patarii. Si acest tip de roca trebuie impermeabilizata (sigilata) contra patarii si exista chiar si variante care accentueaza nuanta initiala. Costurile sunt ceva mai mari decat in cazul celorlalte tipuri de roci gen marmura, etc. Bineinteles el este calculat in functie de o serie de factori cum ar fi: culoarea, grosimea, finisajele, etc.
- Compozite - Rocile compozite reprezinta un conglomerat de Quartz 95 - 97% si cca 5% rasini. Acest tip de roca compozita este o varianta profesionala datorita duritatii optime pentru uzura la care este supus in bucatarie si un alt avantaj il reprezinta lipsa intretinerii contra patarii. Practic este perfect inchis si totodata antibacterian (foarte important in bucatarie). Rezista la temperaturi inalte dar nu trebuie chiar sa se puna obiectele direct dupa foc pe blat. Costurile sunt mai ridicate decat la granit cu o medie de 50% dar este singura solutie profesionala.
Pentru orice alte intrebari sau sfaturi legate de alegerea, achizitia, prelucrarea, montarea, intretinerea si reconditionarea rocilor naturale si compozite va stam la dispozitie. S.C. DDS PIATRA NATURALA MARMURA SI GRANIT srl