Izolarea planseului catre pod

Izolatii termice pentru fundatii, pereti, pardoseala sau acoperisuri. Tehnologii si materiale: polistiren expandat, polistiren extrudat, vata minerala, vata bazaltica, celuloza, termoizolatii ecologice etc.

Izolarea planseului catre pod

Mesajde hera » Lun Iul 20, 2015 4:52 pm

Izolarea planseului catre pod, avand in vedere ca acestea sunt foarte raspandite la nivelul locuintelor individuale - casele. Constructiv, cele mai multe plansee spre pod sunt realizate din grinzi din lemn a caror structura cuprinde sau nu o umplutura cu proprietati mai mult sau mai putin izolatoare.
Trebuie sa avem in vedere 2 aspecte:
- izolatia sa fie dimensionata cel putin la nivelul cerut de normativele specifice (aceasta inseamna o grosime de minimum 20cm pentru un produs al carui coeficient de conductivitate este de 0,040 W/mK);
- montarea izolatiei sa se faca corespunzator, respectand continuitatea si uniformitatea stratului izolator, plus asigurarea elementelor de protectie a acesteia.
Indiferent de caracteristicile constructive ale planseului din lemn, termoizolatia se va aseza astfel incat sa fie amplasata pe exteriorul sau în structura planseului si nu doar pe fata inferioara a acestuia (tavanul etajului inferior). Practic, trebuie sa folosim minimum două straturi de izolatie, primul (cel de baza) aşezat in structura oferita de inaltimea grinzilor din lemn, iar al doilea amplasat pe una din partile superioare sau inferioare ale acestui planseu. Aici, exista posibilitatea de a alege in functie de posibilitatea de a cobori nivelul tavanului de la etajul inferior, de anumite cerinte privind circularea suprafetei podului, sistemul de inchidere ales pentru fiecare parte etc. Cel mai utilizat material pentru izolarea planseului spre pod este vata minerala.
Amplasarea izolatiei pe partea inferioara presupune sa fie realizata o noua structura, fie una din rigle de lemn, fie una din profile metalice ce vor permite atat introducerea stratului secundar de izolatie termica, cat si inchiderea suprafetei tavanului cu placi de gipscarton, lambriu sau alte tipuri de materiale cu aceasta destinatie. Pentru că umiditatea aerului din interiorul cladirii poate avea un impact negativ la nivelul izolatiei termice, pentru eliminarea riscului de aparitie a condensului la nivelul planseului din lemn, trebuie sa fie montata o folie care să impiedice transferul vaporilor de apa, iar aceasta folie poartă denumirea de bariera de vapori. Se va amplasa imediat sub cel de-al doilea strat de izolatie, pe partea calda a planseului, intre izolatie si gipscarton, lambriu sau elementul de inchidere a tavanului.
In cazul în care se amplaseaza al doilea strat de izolatie pe cealalta parte a planseului, peste stratul de baza poziţionat între grinzile din lemn, putem amplasa direct izolatia cu sau fara o retea de rigle din lemn inchisa cu placi fibro-lemnoase sau scandura groasa. Diferenta data de această retea de rigle din lemn va duce la realizarea unei suprafeţe circulabile sau necirculabile în pod. Evident că exista si varianta sa se realizeze o solutie mixta, amenajarea zonei circulabile doar pe o zona minima necesara in pod, atat cat sa asigure o cale de acces la eventuale zone de interventie ulterioara sau un minim loc de depozitare, daca sunt necesare. In acest caz, amplasarea barierei de vapori se va face tot pe partea calda a planseului, intre stratul de izolatie de baza şi gipscarton, lambriu sau elementul de inchidere al tavanului pentru care s-a optat.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Re: Izolarea planseului catre pod

Mesajde andante_47 » Vin Sep 23, 2016 6:54 pm

Am urmatoarea intrebare: in vata de sticla, rozatoarele (soareci etc.) isi pot face cuib? Pot trai in mediul cu vata de sticla? Am o casa cam veche si as vrea sa-i izolez tavanul, in podul casei, cu vata de sticla. Am rugamintea sa-mi sugerati si alte variante avantajoase dpdv material, de izolare termica a podului casei.Dar vata bazaltica ? Care estr mai buna ? Va rog sa-mi spuneti concret cum sa fac izolatia. Podul este lipit cu pamant, aproape la nivelul grinzilor. Astept raspuns! Multumesc anticipat !
andante_47
 
Mesaje: 3
Membru din: Lun Mai 23, 2016 8:02 pm

Re: Izolarea planseului catre pod

Mesajde petre67 » Mie Sep 28, 2016 11:45 am

andante_47 scrie:Am urmatoarea intrebare: in vata de sticla, rozatoarele (soareci etc.) isi pot face cuib? Pot trai in mediul cu vata de sticla? Am o casa cam veche si as vrea sa-i izolez tavanul, in podul casei, cu vata de sticla. Am rugamintea sa-mi sugerati si alte variante avantajoase dpdv material, de izolare termica a podului casei.Dar vata bazaltica ? Care estr mai buna ? Va rog sa-mi spuneti concret cum sa fac izolatia. Podul este lipit cu pamant, aproape la nivelul grinzilor. Astept raspuns! Multumesc anticipat !


Vata bazaltica constituie un mediu mai putin placut rozatoarelor decat vata minerala. Izoleaza si mai bine. Insa este si mai scumpa.

Ca si mod de montare, in pod, intre actualul strat de pamant si stratul de vata ar trebui sa pui o folie antivapor, ca sa nu treaca vaporii din casa in vata. Daca vata se imbiba de apa isi pierde calitatile izolatoare.
petre67
 
Mesaje: 211
Membru din: Vin Aug 06, 2010 10:48 pm

Re: Izolarea planseului catre pod

Mesajde andante_47 » Dum Oct 02, 2016 12:35 pm

Daca se pune folia antivapor pe pamantul podului, atunci folia de aluminiu de pe placa de vata, unde se pune ?
andante_47
 
Mesaje: 3
Membru din: Lun Mai 23, 2016 8:02 pm

Re: Izolarea planseului catre pod

Mesajde muha_huma » Mar Oct 04, 2016 10:09 pm

andante_47 scrie:Daca se pune folia antivapor pe pamantul podului, atunci folia de aluminiu de pe placa de vata, unde se pune ?


Folia de aluminiu de pe vata are tocmai rol de folie antivapori. Deci pui vata cu folia spre interior, adica in jos, pe pamantul din pod.
muha_huma
 
Mesaje: 132
Membru din: Mie Aug 11, 2010 9:30 am


Înapoi la Termoizolatii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron