Izolatie mansarda

Izolatii termice pentru fundatii, pereti, pardoseala sau acoperisuri. Tehnologii si materiale: polistiren expandat, polistiren extrudat, vata minerala, vata bazaltica, celuloza, termoizolatii ecologice etc.

Izolatie mansarda

Mesajde mogosa » Lun Mar 05, 2012 6:04 pm

As dori sa stiu daca este necesara bariera de vapori pentru mansarda. Constructorul a zis ca nu trebuie, ca nu respira gipsul carton si se va face condens. Specific ca s-a pus vata minerala cu folia catre tigla grosime 10 cm apoi s-a mai pus un strat de vata minerala de 5cm si a zis ca urmeaza rigipsul apoi. Ce ma sfatuiti, este bine?
mogosa

Re: Izolatie mansarda

Mesajde petre67 » Lun Mar 05, 2012 7:38 pm

mogosa scrie:As dori sa stiu daca este necesara bariera de vapori pentru mansarda. Constructorul a zis ca nu trebuie, ca nu respira gipsul carton si se va face condens.
Specific ca s-a pus vata minerala cu folia catre tigla grosime 10 cm apoi s-a mai pus un strat de vata minerala de 5cm si a zis ca urmeaza rigipsul apoi.
Ce ma sfatuiti, este bine?

Marturisesc ca am ezitat un pic inainte de a raspunde, gandindu-ma ca mesajul acesta este o gluma. Imi asum insa riscul, mai ales ca stiu cata incompetenta si nesimtire exista in randul unor asa zisi "constructori" care-si bat joc de agoniseala de-o viata a unor oameni ce-si doresc o casa.

Ei bine, daca "constructorul" a procedat cum ai descris mai sus e tare grav. Practic a facut totul exact pe dos. Trebuie sa te gandesti serios chiar daca-l lasi sa mai continuie lucrarea.

Bariera de vapori este obligatorie la o termoizolatie din vata minerala, si se pune pe partea mai calda, adica spre interior. Cei 10 cm de vata minerala care aveau folia de aluminiu trebuiau pusi ultimii, cu folia spre interiorul camerei, si nu inspre tigla. Acea folie era tocmai bariera de vapori. Este interzis sa ajunga vaporii de apa in vata minerala si sa condenseze acolo, pentru ca vata umeda isi pierde caracteristicile termoizolatoare si, in plus, sub actiunea greutatii datorate apei absorbite, va tinde sa se taseze/adune catre partea inferioara.

Corect ar fi sa dati jos toata vata si sa o asezati cum am descris mai sus, cu folia spre interior. Iar imbinarile dintre rulourile de vata se etanseaza cu o banda adeziva speciala, tot din aluminiu.
Faptul ca s-au pus 2 randuri de vata minerala este foarte bine, asa si trebuie, unul se pune pe verticala, intre capriori/grinzi, iar al doilea se pune pe orizontala, tocmai pentru a inchide cat mai ermetic totul.

Daca totusi nu vreti sa mai dati vata jos, e obligatoriu sa puneti acum, inainte de gips-carton, o bariera de vapori. Dar eu as da vata jos, pentru ca folia care este acum inspre tigla poate sa incurce. Vata ar trebui sa respire spre exterior, sa lase sa iasa din ea umiditatea care ar putea ajunge accidental in ea.
De aceea se si pune, sub tigla, peste astereala, o folie de difuzie a vaporilor care permite vaporilor sa iasa din termoizolatie si astereala, dar impiedica apa sa patrunda spre acestea. Sunt curios daca "constructorul" ti-a pus acea folie. Cei mai multi pun o folie de culoare galbena, mai ieftina, cu slabe calitati de difuzie. Cele de calitate sunt de obicei culori inchise, gri, negre.

Ai mare grija cu "constructorul" acesta, poate fi zidar sau dulgher bun, dar in niciun caz nu trebuie lasat de capul lui pentru ca-ti poate distruge investitia. Tine-te de proiect (sunt convins ca in proiect sunt specificate corect ordinea de aplicare a materialelor), iar daca ai nelamuriri intreaba arhitectul, sau pe forumuri. Dar nu lua de buna nici ce ti se spune pe forumuri (inclusiv ce ti-am spus eu) pana nu ti se confirma din mai multe surse.

Iti doresc sa finalizezi cu bine casa si sa te bucuri de ea!
petre67

Re: Izolatie mansarda

Mesajde ramona neagoe » Mie Ian 16, 2013 9:39 am

Am auzit ca mai bine izolezi cu spuma poliuretanica rigida pulverizata.acopera toate suprafetele si nu lasa punti termice.
ramona neagoe

Izolatie acoperis mansarda

Mesajde KINGSTORM » Dum Feb 03, 2013 11:03 pm

Am pus intre grinzi la acoperis polistiren de 10cm. iar peste el vata minerala tot de 10 cm. Mentionez ca vata are pe o parte folie de aluminiu.

Cum trebuie sa o montez, cu folia spre polistiren sau invers? Si dupa aceasta am inteles ca mai trebuie o folie anticondens. Daca vata are folie mai trebuie sa pun?
KINGSTORM

Re: Izolatie acoperis mansarda

Mesajde petre67 » Lun Feb 04, 2013 12:05 am

Vata minerala se monteaza OBLIGATORIU cu folia spre interiorul locuintei, deci NU spre polisitren.

Acea folie de aluminiu constituie bariera de vapori. Imbinarile dintre saltelele de vata trebuiesc etansate cu banda adeziva speciala, tot din aluminiu.

Folia anticondens se monteaza peste astereala, adica in partea exterioara a acoperisului, sub tigla.

petre67

Înapoi la Termoizolatii