Echipa Romaniei la SOLAR DECATHLON 2012 Madrid - Proiectul PRISPA

in Case ecologice

Pentru ca lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi, o locuinta dotata cu ultimele gadget-uri in materie de tehnologie nu trebuie sa fie rece si lipsita de personalitate, la fel cum o casa simpla, inspirata din traditie, poate sa atinga asteptarile contemporane de confort.
 
PRISPA este echipa romaneasca care participa la competitia Solar Decathlon Europe 2012, unul dintre cele mai importante concursuri internationale pentru promovarea utilizarii energiei solare.

 

 

In concurs, fiecare echipa trebuie sa-si imagineze, sa proiecteze si, ulterior, sa construiasca in 10 zile o casa care sa fie 100% independenta din punct de vedere energetic. Echipa este formata din 50 de studenti ai Facultatilor de Arhitectura, Politehnica si Constructii din Bucuresti.

 

Dar de ce "Prispa" si de ce este el un proiect diferit? Unicitatea sa consta in preluarea in arhitectura a unor elemente traditionale romanesti (de exemplu, prispa ca spatiu de trecere, cu implicatii sociale si estetice) si adaptarea lor formala si functionala la o locuinta care ofera confortul asteptat in secolul XXI.

 

Proiectul PRISPA
 
Cum functioneaza PRISPA? Casa a fost gandita astfel incat spatiul si tehnologia utilizate sa fie suficiente si necesare pentru a genera situatia de confort, optandu-se pentru imbinarea strategiilor pasive cu cele active si un sistem tehnologic adaptabil care necesita un minim de mentenanta. Sistemul solar de panouri fotovoltaice este de tip SUNRIF care ofera o arhitectura deosebita acoperisului dar si un sistem bun de ventilare al suprafetelor active si este pozitionat pe latura sudica a acoperisului, inclinat la un unghi optim de 20 de grade. Sistemul fotovoltaic alcatuit din 32 panouri monocristaline de 250W cu o putere instalata de 8kW montat pe sistemul SUNRIF si sunt furnizate de producatorul italian SUNERG SOLAR.

 

Proiectul PRISPA
 
Pentru a asigura conditii optime de confort si pe timpul iernilor din Romania, sistemul HVAC este proiectat astfel incat sa utilizeze un minim de energie. Pana la -5 grade se utilizeaza un sistem de pompe de caldura aer-aer, urmand ca dupa aceasta temperatura functiile sa fie preluate de un sistem de panouri radiante. Instalatiile de apa utilizeaza atat apa proaspata, cat si apa gri, colectata si distribuita prin intermediul unor rezervoare inteligent ascunse in arhitectura casei, iar sistemul de ventilatie functioneaza prin intermediul imbinarii intre strategii pasive si active.

 

Iluminarea foloseste tehnologia LED si se realizare cu intensitate diferita in functie de utilizarea spatiilor de locuit, dublata si de senzori pentru un minim de energie. Automatizarea casei a fost redusa la asigurarea stricta a condi?iilor de confort, fara a incarca consumul inutil sau a face tehnologia utilizata sa para un dezavantaj. In ajutor vine si un sistem BMS (Building Management System) care monitorizeaza permanent activitatea casei.

 

Proiectantii PRISPA nu au neglijat un aspect important - rezistenta la seism lunand in calcul cele mai noi cerinte de proiectare.

 

Proiectul PRISPA
 
De ce in Romania? PRISPA doreste sa ofere solutii omului contemporan, fie ca isi doreste sa locuiasca intr-o zona departata de haosul urban sau ca dimensiunea financiara reprezinta o problema.

 

PRISPA rezolva acest aspect prin independenta energetica care, impreuna cu optimizarile de consum, presupune costuri minime ale terenului datorita lipsei utilitatilor dar si costuri minime de exploatare.

 

PRISPA? O locuinta la cheie la un pret accesibil, care nu necesita investitii ulterioare si fara facturi lunare. 70.000 Euro!
Casa PRISPA se va construi la Facultatea de Constructii Bucuresti apoi se va expune in Bucuresti, pe perioada verii in parcarea magazinului LEROY&MERLIN astfel incat oricine e interesat poate sa testeze cum functioneaza o locuinta solara!

 

Va asteptam!

Sursa: Habitat Energy

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Baie

DULAP BAIE MODERN, FINISAJ ALB-MOLID

Pret: 255,00 LEI 185,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!