Cum protejam piatra naturala

in Ghid Practic Casa

Material oferit de PiatraOnLine.ro.
 
In ultimii ani se observa o tendinta tot mai clar definita catre produsele de curatare, impermeabilizare si intretinere a pietrei naturale de orice tip: calcar, gresie, andezit, ardezie, gneis, travertin, marmura sau granit. Insa, nu intotdeauna simpla tratare a pietrei cu un produs oarecare va asigura eficienta in timp.

 

 

Piata din Romania prezinta o gama destul de restransa de produse de acest tip iar acestea se impart in 2 categorii: produse profesionale si produse economice din punctul de vedere al pretului, insa fara eficienta in timp. Cele din urma sunt realizate pe baza aceleiasi retete clasice insa nu sunt respectate proportiile, astfel incat eficienta acestora este foarte scazuta sau uneori chiar inexistenta. De asemenea, nu trebuie sa confundam produsele de impermeabilizare a pietrei cu lacurile de piatra prezente pe piata de la diversi producatori locali sau internationali. Experienta in domeniu si testele efectuate de echipele specializate in montajul pietrei au demonstrate faptul ca lacul de piatra izoleaza piatra astfel incat aceasta nu mai poate respira iar dupa unul sau mai multe cicluri de inghet-dezghet exista cazuri de "explozie" a pietrei (tehnic vorbind, aceasta se descompune si se rup bucati din ea).

 

Impermeabilizanti LPT pentru piatra naturala Este important de subliniat faptul ca amenajarile mai vechi de piatra nu au fost niciodata impregnate si arata in continuare foarte bine. Orice tip de piatra naturala este poroasa intr-o masura mai mare sau mai mica. Pentru o viata mai lunga si pentru a imbunatati rezistenta la pete, se recomanda ca piatra sa fie sigilata (impermeabilizata).

 

Marea majoritate a produselor de etansare a pietrei sunt destinate specialistilor din domeniul constructiilor, specialisti cu care se pastreaza o relatie apropiata cu scopul de a mentine standarde ridicate de cunostinte tehnice si de sprijin. Liniile directoare de mai jos sunt generale, si exista exceptii de la reguli, atat in termeni de materiale cat si de aplicare. Personalul nostru de inalta calificare va fi in masura sa va ofere solutii personalizate pe baza cerintelor dumneavoastra individuale.

 

Exista multe dezbateri legate de etansarea pietrei, daca ar trebui sa fie sigilata sau sa fie lasata sa evolueze natural in timp. Cele doua considerente principale sunt suprafata de acoperit si tipul pietrei; etansarea zonelor mari se poate dovedi destul de costisitoare insa eficienta in timp atat din punct de vedere tehnic (al rezistentei fizice a pietrei la diferentele de temperatura si la absorbtia de apa a pietrei in timpul sezonului ploios) cat si din punct de vedere estetic (aceasta pastrand acelasi aspect ca la inceput). Este absolut recomandata etansarea (impermeabilizarea) calcarului, gresiei, ardeziei sau a tipurilor de piatra ce prezinta un grad de impermeabilizare mai mare.

 

Testul pentru a determina gradul de porozitate al fiecarui tip de piatra in parte este foarte usor de facut: cu ajutorul unei lingurite, turnati apa la temperature camerei peste piatra. Apa absorbita in 5 minute indica un tip de piatra cu porozitate inalta (veti avea nevoie de 3-4 straturi de impermeabilizant); apa ce este absorbita in aproximativ 15 minute indica o porozitate medie, astfel incat veti avea nevoie de 2-3 straturi pentru impregnarea eficienta a pietrei; apa absorbita intr-un interval de pana intr-o ora indica o piatra cu o porozitate mica, fiind necesare 1-2 straturi de tratament pentru impermeabilizare. In cele din urma insa, alegerea tine de fiecare proiect in parte. Etansarea standard se realizeaza, in general, fie cu 1 sau 2 straturi de LTP Mattstone sau, alternativ, LTP Colour Intensifier pentru intensificarea culorii pietrei.

 

Ca orice alta suprafata, piatra va necesita un anumit grad de intretinere. Suprafetele corect sigilate sunt cheia pentru intretinere minima pe parcursul anilor ce urmeaza. Zonele cu un trafic intens vor necesita o intretinere mai complexa decat alte zone cu trafic scazut. Orice detergenti abrazivi sau pe baza de acizi ar trebui sa fie evitati, deoarece acestia pot elimina stratul de tratament aplicat peste piatra deja montata sau in cazuri extreme, poate deteriora piatra.
LTP Waxwash sau LTP Floorshine sunt detergenti neutri realizati special pentru intretinerea periodica pentru a completa gama de detergenti si impermeabilizanti LTP. Materiale izolatoare lichide cum ar fi LTP Mattstone, LTP Colour Intensifier sau LTP Satin ar trebui de asemenea sa fie utilizate ca parte a regimului de intretinere periodica. O data pe luna, se adauga un pahar plin intr-o galeata de apa si peste MOP. Acest lucru ajuta la incarcarea sigiliul de pe suprafata de protectie.

Autor: Mariana Bradescu

Sursa: Piatraonline.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!